Beste E-reader

Een e-reader of ebook reader is een tablet voorzien van een speciaal scherm om boeken te lezen. Volgens on onderzoek is de Kindle Paperwhite de beste e-reader voor de meeste mensen. Het nieuwste model heeft een helder scherm en is uitgerust met zowel Wifi als Bluetooth. Dankzij Bluetooth kun je naar audiobooks luisteren op voorwaarde dat je ook een Bluetooth headset hebt. Er bestaat een 8 GB versie en een 32 GB versie en je kan zelfs voor een 4G versie opteren. Mensen die voor de een of andere reden liever geen Kindle kopen raden we een Kobo e-reader aan. Ga je een e-reader kopen lees dan eerst onderaan ons onderzoek om te zien waar je op moet letten.

TOP 5 – Beste e-reader 2020

De Kindle Paperwhite is zonder twijfel de beste e-reader die je momenteel kunt kopen. De nieuwe Kindle Paperwhite heeft heel wat features van de Kindle Oasis gekregen maar is wel bijna de helft goedkoper. Door zijn nieuw design is het zowel licht als duurzaam en kan het een duik in het zwembad overleven. Ondanks het nieuwe design ziet de nieuwe Kindle Paperwhite er langs de buitenkant niet indrukwekkend uit.

“Beste e reader 2020”

Maar beoordeel een boek niet op zijn kaft. Deze e-reader heeft namelijk een helder en scherp (300 ppi) scherm dat gemakkelijk te lezen is in volle zon. De accu gaat meerdere weken mee, zo kan je zorgeloos zonder lader op reis vertrekken. En je kan zowel opteren voor een 8 GB als voor een 32 GB versie. Als je enkel e-books leest heb je voldoende aan 8 GB. Maar voor mensen die veel naar audiobooks luisteren raden we aan om voor de 32 GB te kiezen. Dankzij Bluetooth kun je via Audible naar audiobooks luisteren. Voorwaarde is dan natuurlijk dat je over een Bluetooth headset beschikt. Via Wifi heb je toegang tot de meest uitgebreide online bibliotheek van Amazon. En als je altijd en overal verbonden wilt zijn met het internet kun je opteren voor een 4G versie. Voor 139 euro ga je nergens een betere e-reader vinden dan de Kindle Paperwhite.

De Kobo Clara HD heeft op heel wat vlakken dezelfde specificaties als de Kindle Paperwhite. Beide hebben een helder scherm van 6 inch met een pixeldichtheid van 300 ppi. De basisversies hebben allebei 8 GB opslagruimte en Wifi. Maar de Kobo Clara HD heeft in tegenstelling tot de Kindle Paperwhite geen Bluetooth, geen mogelijkheid tot 4G en geen waterdichtheid. Nochtans kosten beide toestellen ongeveer even veel. De Kobo Aura H2O is wel waterdicht maar heeft ook geen Bluetooth en kost een stuk meer.

“Kobo e-reader”

Onze persoonlijke voorkeur gaat dus uit naar de Kindle toestellen van Amazon. Prijs-kwaliteit gezien zijn het de beste toestellen die je momenteel kunt kopen. Enige nadeel is dat je ze momenteel enkel via Amazon.de of Conrad kunt bestellen. Mensen die liever hun toestellen via Coolblue of Bol.com bestellen zijn beperkt tot Kobo en Pocketbook. In dat geval raden we dan aan om eerder voor Kobo te kiezen. Maar wil je naar audiobooks luisteren kies dan voor de Kindle Paperwhite.

De Kindle Oasis is de duurste en beste e-reader die je momenteel kunt kopen. Ze is ontworpen voor de mensen die beste leeservaring zoeken die een e-reader kan aanbieden. Deze e-reader is vrij vergelijkbaar met de Kindle Paperwhite. Beide zijn verkrijgbaar in een 8GB versie en een 32 GB. Qua connectie hebben ze allebei Wifi en Bluetooth met mogelijkheid tot 4G. Het grootste verschil tussen de twee toestellen zitten hem in het design en het scherm. Het 7 inch scherm van de Kindle Oasis is namelijk groter en dankzij 12 LED lampen is het ook een stuk helderder. Dit is vooral handig voor mensen die vaak buiten lezen.

“Kindle ereader”

Qua design is het plastic vervangen door een aluminium body. Qua gewicht zijn beide toestellen bijna hetzelfde maar de Oasis is een stuk smaller. Ook de accu van de Kindle Oasis heeft een serieuze upgrade gekregen ten opzichte van de Kindle Paperwhite. In combinatie met de cover die speciaal ontworpen is voor de Kindle Oasis kan je tot 2 maanden lezen (afhankelijk van je gebruik) zonder op te laden. Dit kan dankzij de ingebouwde accu die zich in de cover bevindt. Is de prijs van geen belang en wil je de beste e-reader, koop dan de Kindle Oasis.

De Forma is de duurste en grootste e-reader van Kobo. Met een scherm van 8 inch is dit zonder twijfel de grootste e-reader die je momenteel kunt kopen. Het scherm zelf is niet enkel groot maar ook helder en scherp met een pixeldichtheid van 300 ppi. En ondanks zijn grote afmetingen weegt het minder dan 200 gram. Hierdoor is het licht genoeg om met 1 hand vast te houden.

“Kobo ereader”

Verder is het in de standaard uitgerust met 8 GB opslagruimte. Je kan de opslagruimte ook verder uitbreiden via een SD kaart. Een unieke feature van deze e-reader is dat het uitgerust is met fysieke knoppen. Veel mensen vonden het namelijk frustrerend om te bladeren via het touchscreen. En juist zoals de Paperwhite en Oasis is dit model ook waterdicht.

De Kindle is het basismodel van Amazon en bijna de helft goedkoper dan de Kindle Paperwhite. Met een budget van 100 euro of minder is de Kindle je beste optie. Juist zoals de Paperwhite heeft het een helder 6 inch scherm, Wifi, Bluetooth en een goede accu.

“ereader beste koop”

Het voornaamste verschil zit in het scherm en de opslagruimte. Het scherm is namelijk minder scherp met een ppi van 167. Dat is bijna de helft minder pixels in vergelijking met de Paperwhite en de Oasis. Met 4 GB opslagruimte heb je ook maar de helft in vergelijking met de twee andere modellen. Dat klinkt weinig maar je kan ongeveer 2000 boeken opslaan op 4 GB. Dit moet voldoende zijn voor de meeste gebruikers zolang je geen gebruik maakt van audiobooks. De gewone Kindle heeft namelijk geen Audible waardoor het minder geschikt is voor het beluisteren van audiobooks.

Het onderzoek

Wat is een e-reader

Een e-reader is een tablet waarmee je boeken mee kunt lezen. Bij sommige modellen bestaat er ook de mogelijkheid om naar audiobooks te luisteren. Het grote voordeel van e-readers is dat ze geen gebruik maken van LCD schermen. Ze zijn uitgerust met een soort van e-ink scherm dat veel minder belastend is voor de ogen. Verder is een e-ink scherm ook veel beter leesbaar in volle zon. Daarom is het gemakkelijker om buiten een e-reader te lezen in vergelijking met een tablet of smartphone. Boeken kun je aanschaffen via een online boekenwinkel of je kan ze ook downloaden via het internet. Als je je boeken niet via een online boekenwinkel wilt kopen raden we aan om Calibre te gebruiken. Dit is een handige software om verschillende formaten (PDF, EPUB, etc…) om te zetten en gemakkelijk op je e-reader te zetten.

Wat is de beste E-reader

Welke ereader het beste is voor jou hangt af hoe je het gaat gebruiken. Zet je boeken via je computer op je e-reader en luister je niet naar audiobooks dan is een simpele e-reader zoals de Kobo Clara voldoende. Luister je daarentegen graag naar audiobooks via je ereader dan kies je beter voor de Kindle of de Kindle Paperwhite omdat deze uitgerust zijn met Bluetooth. Wil je graag een zeer groot scherm dan zijn de Kindle Oasis of de Kobo Forma misschien wel iets voor jou, ze komen wel aan het dubbele van de prijs van een gewone ereader. Een goede ereader hoeft helemaal niet veel geld te kosten. Weet je niet zeker wat je moet kopen koop dan een Amazon Kindle Paperwhite. Dit is momenteel de ereader met beste prijs kwaliteit verhouding. Heb je liever een goedkoop model dan is de Amazon Kindle misschien beter geschikt voor jouw budget.

Voordelen van een e-reader

Vroeger waren ereaders traag, ze hadden een slecht scherm en waren bovendien redelijk duur. Ondertussen zijn prijzen al gezakt terwijl er meer en meer features bijkomen. Features zoals waterdichtheid, hogere resolutie en een scherm met betere achtergrondverlichting. Zelfs voor mensen die maar af en toe boeken lezen kunnen we een e-reader aanraden. Een e-reader is niet goedkoop maar de prijs van e-books ligt een pak lager in vergelijking met gewone boeken. Op lange termijn ben je daarom goedkoper uit met een e-reader. Afhankelijk van je e-reader ben je na de aankoop van een tiental boeken al goedkoper uit. Voor de pendelaars onder ons is het een e-reader ook veel gemakkelijker aangezien het een pak lichter is dan een gewoon boek. Als je dus nog nooit een e-reader hebt gekocht lijkt het ons een goed moment om er een aan te schaffen. Ook als je e-reader al 4-5 jaar oud is kan het de moeite lonen om voor een upgrade te gaan. Vooral als je je ergert aan een traag toestel of als je graag waterdichtheid of een hogere opslagruimte zou hebben. Maar de nieuwste modellen hebben ook de mogelijkheid om naar audiobooks te luisteren.

“Het is niet alleen aangenamer om te lezen het is ook minder vermoeiend voor je ogen”

Nu veel mensen lezen gewoon boeken op hun smartphone of op hun tablet aan de hand van een applicatie. Dit is handig als je zeer weinig boeken leest of als je maar 1 specifiek boek zou willen lezen. Voor mensen die af en toe lezen vinden wij het al de moeite om een e-reader aan te schaffen. Vooral het type scherm van een e-reader is een pak aangenamer dan een LCD  of OLED scherm van een smartphone of tablet. Het is niet alleen aangenamer om te lezen het is ook minder vermoeiend voor je ogen. Ook als je graag buiten in de zon leest is het niet-reflecterende scherm van een e-reader gemakkelijker om te lezen. Een e-reader is ook een pak lichter dan een tablet en de accu van een e-reader gaat vaak tot een week of twee mee. Een laatste voordeel is dat je ten opzichte van een smartphone of een tablet tijdens het lezen niet onderbroken wordt met binnenkomende mails, berichten van Whatsapp of pop ups.

E-reader aanschaffen
waar moet je op letten

Scherm: 

Je kiest best voor een e-reader met een  pixeldichtheid van 300 pixels per inch dat is namelijk de industriestandaard. Als je voor een e-reader met een lagere resolutie kiest zul je merken dat de tekst en de de afbeeldingen minder scherp zullen worden weergegeven. Maar niet enkel de pixeldichtheid is belangrijk maar ook de ingebouwde verlichting. Enkel bij de fabrikanten zoals Kobo en Amazon krijg je een e-reader met een scherm waarmee je gemakkelijk in volle zon kunt lezen. Verder hebben de meeste e-readers een schermgrootte van 6 inch, daar ging onze voorkeur naar uit. Het is groot genoeg om gemakkelijk op te lezen en klein genoeg om comfortabel te vasthouden (zelfs tijdens uren aansluitend lezen). Er zijn ook e-readers met een groter scherm voor de mensen die dat liever hebben, dat is persoonlijk voorkeur.

Levensduur van de accu: 

De accu duur van e-readers schommelt van 1 week tot maximum 8 weken. Dit hangt natuurlijk sterk af van je gebruik. Zelfs bij de modellen met een duur van 1 week stoort het ons niet om deze aan de lader te hangen.

Opslagruimte: 

De meest e-readers komen met een opslagruimte van 4GB, 8GB, 16GB of 32GB. Enkel als je graag naar audiobooks luister raden we aan om voor een e-reader te kiezen met 16 of 32 GB. Als je je e-reader enkel gebruikt om boeken te lezen dan is 4 of 8 GB voldoende.

Bluetooth: 

Bluetooth moet je enkel naar kijken als je graag naar audiobooks wilt luisteren. Door hun minimalistisch design hebben de meeste e-readers namelijk geen 3.5mm audio-aansluiting. Als je van plan bent om naar audiobooks te luisteren ga je dus een e-reader met bluetooth moeten kiezen.

Merk e-reader: Kindle vs kobo

Er zijn maar een paar fabrikanten die goede e-readers maken, namelijk Amazon en Kobo. Deze twee fabrikanten zijn namelijk de enige fabrikanten die kwalitatieve e-readers in Nederland aanbieden. Probeer je niet te laten vermijden door andere merken. Je hebt bijvoorbeeld ook een Sony ereader zoals de PRS-T3 maar deze kost evenveel als de Amazon Kindle terwijl het minder geheugen, een slechter scherm en geen Bluetooth heeft.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.