Volgens ons onderzoek is de DJI Mavic 2 Pro de beste drone met camera die je momenteel kunt kopen. Hij is voorzien van een 1 inch sensor van 20MP waarmee je kunt filmen in 4K en foto’s in RAW format trekken. Je kan op een vliegduur van ongeveer 30 minuten rekenen en dankzij ingebouwde sensoren kan hij personen en objecten ontwijken. Door zijn stevig prijskaartje is de DJI Mavic 2 Pro eerder weggelegd voor professionele video- of fotografen. Enthousiaste hobbyisten kijken beter naar de DJI Mavic Air 2 die een betere prijs-kwaliteitsverhouding heeft. De beste drone voor beginners is weggelegd voor de DJI Mavic Mini. Dit is een goedkope drone die zeer compact is en kan filmen in 2.7K resolutie.

TOP 3 – beste drones 2021

DJI Mavic 2 Pro drone

Beste drone met camera 2021

De beste drone die je volgens ons onderzoek kunt kopen is de DJI Mavic 2 Pro. Hij is voorzien van een uitstekende camera, heeft een lang batterijleven en beschikt over ingebouwde obstakelontwijking. Deze drone van DJI is uitgerust met een 1 inch sensor van 20 MP waarmee je prachtige beelden in 4K kunt vastleggen. Hij is uitgerust met sensoren om obstakels te vermijden, zodat de kans op een crash minimaal is. Maar de sensoren zijn er niet enkel om obstakels te vermijden. Bij matige wind kan de drone zich stabiel houden, wat je films en foto’s zeker ten goede komen. Dankzij een batterij van 3850 mAh kan hij ongeveer 31 minuten in de lucht blijven bij normaal gebruik.

Hij beschikt ook over verschillende vliegmodussen om je te helpen om coole video’s te maken. Zo heb je onder andere Hyperlapse (een soort van timelapse), Tripod mode om foto’s te nemen en ActiveTrack. Die laatste vliegmodus kan je gebruiken om deze DJI drone een object of persoon te laten volgen en te filmen terwijl hijobstakels ontwijkt. Dankzij het slimme ontwerp kun je de vleugels inklappen, waardoor je hem gemakkelijk in een tas of rugzak kunt meenemen. Hij weegt ongeveer 900 gram, waardoor je de drone recreatief kunt gebruiken zolang je onder de 10 meter hoogte blijft. Dat wil zeggen dat je geen examen moet afleggen, je drone niet moet registreren en geen verzekering moet afsluiten. Wil je hoger vliegen, dan heb je een klasse 2 of klasse 1 brevet nodig.

Voordelen 

 • Prachtige 4K (30 fps) videobeelden
 • 1 inch 20MP sensor
 • Compact en vouwbaar design
 • Lange vliegduur (30 minuten)
 • Uitstekende obstakelontwijking

Nadelen

 • Hoge aankoopprijs
 • Beperkte opslagruimte (8GB)

DJI Mavic Air 2 drone

Beste drone prijs kwaliteit

De DJI Mavic Air 2 is momenteel de beste drone prijs kwaliteit gezien. Ondanks het feit dat hij bij de helft goedkoper is in vergelijking met de DJI Mavic 2 Pro moet hij op weinig vlakken onderdoen. Hij is zelfs in staat om 4K beelden op te nemen aan 60 fps in plaats van 30 fps. In plaats van de 1 inch 20 megapixel sensor maakt de Mavic Air 2 gebruik van een 1/2 inch 48 megapixels sensor. Op eerste zicht zou je denken hoe meer pixels hoe beter maar dat is niet altijd het geval. De grotere 1 inch sensor van de Mavic 2 Pro is namelijk beter in het trekken van foto’s bij weinig licht. En bij lenzen van dit formaat is er weinig verschil tussen 20 of 48 megapixels.

Met een gewicht van 430 gram is hij een stuk lichter in vergelijking met de DJI Mavic 2 Pro. Hij is ook een stuk kleiner, klein genoeg om mee te nemen in de zak van een gewone jas. Voor de rest heeft hij zo goed als alle features als zijn grote broer. Enigste nadeel is dat hij niet voorzien is van sensoren aan de bovenkant waardoor de kans om in de takken van een hoge boom te vliegen groter is.

Voordelen 

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Mooie 4K (60 fps) videobeelden
 • 1/2 inch 48 MP sensor
 • Compact en vouwbaar design
 • Lange vliegduur (34 minuten)

Nadelen

 • Geen sensors bovenaan om obstakels te ontwijken
 • Beperkte opslagruimte (8GB)

DJI Mavic Mini drone

Beste drone voor beginners

De DJI Mavic Mini is een relatief goedkope drone met camera. Met relatief goedkoop bedoelen we de helft van de prijs van de DJI Mavic Air wat nog altijd 499 euro is. Voor deze prijs heb je wel de drone samen met het Fly More pakket. Dat pakket bestaat uit een controller, 3 reserve accu’s, extra propellers, propeller beschermers en een draagtas om alles in te steken. De camera kan in 2.7K filmen aan 30 fps of in 1080 aan 60 fps. Momenteel is een camera die in 4K kan filmen enkel beschikbaar bij de Mavic Air 2 en Mavic 2 Pro/Zoom die een stuk duurder zijn.

Wat we positief vinden is dat hij zeer compact is en licht is met een gewicht van 249 gram. En ondanks zijn compacte vorm kan hij zeer goed stabiel blijven zelfs bij sterke wind. Dat was een optie dat vroeger enkel was weggelegd voor de duurste drones. Om de Mavic Mini te besturen maak je gebruik van de DJI Fly app. Deze is ontworpen voor beginnende piloten door vooral te focussen op het manueel vlieggedeelte. Hij is daarom ideaal voor beginners die een goedkope drone zoeken om mee te leren vliegen. We raden wel aan om voor het Fly more pakket te gaan waarbij een compatibele controller zit.

Voordelen 

 • Goedkoop
 • Scherpe 2.7K videobeelden (30 fps)
 • Lang batterijleven (34 minuten)
 • Compact genoeg voor een broekzak
 • Zeer licht

Nadelen

 • Geen ActiveTrack modus
 • Geen RAW beelden
 • Opladen via USB-A

Drone met camera vergelijken

Wat is een drone?

Een drone verwijst in principe naar elk onbemand luchtvaartuig. Drones worden gebruikt in verschillende sectoren van landbouw tot het leger. In dit artikel leggen we ons echter toe op drones met een camera die gebruikt worden door hobbyisten of fotografen. Ze maken het mogelijk om op een betaalbare manier beelden vast te leggen waarvoor men vroeger een helikopter nodig had.

Hoeveel kost een drone met camera?

Voor een goede drone met een aantal accessoires ben je snel tussen de 400 en 500 euro kwijt. Wil je kunnen filmen in 4K of foto’s maken in RAW formaat dan ga je richting van een budget van 1.000 euro of meer. Er bestaan natuurlijk drones die goedkoper zijn zoals de Tello drone. Helaas is de beeldkwaliteit zo slecht dat we dit eerder als een gadget zien en niet als een toestel waarmee je echt mooie foto’s en video’s mee kunt maken.

goede drone voor beginners

Drone wetgeving

Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de drone wetgeving in Nederland. Voor recreatief gebruik ben je niet verplicht om een brevet te behalen. Hierdoor ben je beperkt tot het vliegen tot een maximale hoogte van 10 meter. Je bent niet verplicht om een verzekering af te sluiten en kinderen van alle leeftijden zijn toegelaten om de drone te besturen. Het is pas wanneer je met een drone zwaarder dan 1 kilo wilt vliegen of hoger dan 10 meter wilt vliegen, dat je een brevet moet behalen. Dit omvat een theoretische opleiding en een praktijkexamen waarna je jezelf een RPAS-bestuurder (RPAS = Remotely Piloted Aircraft Systems) kunt noemen. Bovendien moet je je in kader van privacy je drone laten registreren.

dji-matrice-600-pro-ready-to-fly-red-camera-kit-m600redcamkit-dji-523

Welke drone kopen?

Welke drone je moet kopen hangt vooral af van je budget. Heb je een budget van ongeveer 300 euro dan zou ik aanraden om je aankoop een paar maanden uit te stellen. Zo kun je sparen tot je voldoende budget hebt om een echte goede drone zoals de DJI Mavic Mini te kopen. Ben je op zoek naar een drone met camera voor minder dan 200 euro zul je waarschijnlijk teleurgesteld zijn van de beeldkwaliteit. Er zijn heel wat goedkope drones op de markt maar die hebben vaak een slechte bouwkwaliteit, onhandige software en povere beeldkwaliteit. Daarom raden we aan om een drone van betrouwbare merken te kopen zoals DJI of Parrot. Wil je graag mooie vakantiebeelden vastleggen met een beperkt budget raden we eerder een action camera aan.

Vliegbrevet drone

Als je met een drone wil vliegen, moet je rekening houden met bepaalde regels die worden bepaald door de Nederlandse overheid. Wil je hoger dan 10 meter vliegen dan val je niet meer onder recreatief gebruik. In dat geval ben je verplicht om onder andere een opleiding te volgen, een examen af te leggen en een verzekering af te sluiten.

Drone klasse 2

 • Minimumleeftijd is 16 jaar
 • Voor drones met een gewicht van 5 kg of minder
 • Maximale hoogte is 45 meter
 • Attest van afstandspiloot behalen (opleiding + praktisch examen)
 • Je moet een verzekering afsluiten voor je drone
 • Drone moet geregistreerd worden bij het luchtvaartregister
 • Voor meer info: zie de website van de Rijksoverheid

Drone klasse 1

 • Minimumleeftijd is 18 jaar
 • Voor drones met een gewicht van 150 kg of minder
 • Maximale hoogte van 90 meter
 • Bewijs van bevoegdheid voor bestuurder van een drone (opleiding + praktisch examen)
 • Je moet een verzekering afsluiten voor je drone
 • Drone moet geregistreerd worden bij het luchtvaartregister
 • Voor meer info: zie de website van de Rijksoverheid

Drone kopen,
waar op letten?

1. Afstandsbediening

Je kunt een drone kopen met of zonder een aparte afstandsbediening. Wij raden altijd aan om een aparte afstandsbediening te kopen, maar het kan zijn dat je budget dat niet toelaat. Een aparte afstandsbediening met een geïntegreerd scherm van DJI kost je ongeveer 600 euro, een stevige meerprijs dus. Een alternatief is om voor een aparte afstandsbediening zonder geïntegreerd scherm te kiezen. Om te kunnen zien wat je aan het filmen bent, maakt deze afstandsbediening verbinding met je smartphone. Om het allemaal ergonomisch te houden, kunnen deze remote controllers openklappen om je smartphone vast te houden. De goedkoopste, maar ook slechtste oplossing is om de drone te bedienen via je smartphone. In vergelijking met een afstandsbediening met fysieke joysticks is de bediening veel moeilijker.

2. Camera

De beste drones op de markt zijn momenteel voorzien van een camera die in 4K kan filmen. Er bestaan goedkopere drones die in 1080p filmen, hiermee kun je ook nog mooie beelden filmen. We raden wel af om een drone te kopen die maximaal in 720p kan filmen. Deze resolutie is te laag om mooie beelden mee te maken. We raden aan om voor een drone met een 4K camera te kiezen. Dergelijke drones zijn ondertussen redelijk betaalbaar geworden, en de camera’s van de meeste drones zijn niet vervangbaar. Aangezien 4K de resolutie van de toekomst is, raden we aan om hiervoor te kiezen als je budget dit toelaat. Er bestaan drones waarvan je de camera kunt uitwisselen maar deze drones (zoals de DJI Inspire 2) kosten snel meer dan 3000 euro. Kijk ook naar wat de camera op vlak van fotografie kan. De DJI Mavic Air heeft een 12 megapixelcamera waarmee je toffe foto’s kunt nemen. De DJI Mavic 2 Pro daarentegen heeft een 20 megapixel Hasselbladcamera waarmee je foto’s in RAW kunt nemen. Dat is vooral handig als je nadien je foto’s nog wilt bewerken met Photoshop.

3. Sensoren

Een drone kopen en je vliegbrevet halen kan heel veel geld kosten. Het is zonde om een dure drone in een moment van onoplettendheid onherstelbaar te beschadigen. Daarom zijn we een enorme voorstander van drones die uitgerust zijn met sensoren die obstakels kunnen detecteren en hun vluchtpad kunnen bijstellen zodat het obstakel ontweken kan worden. Let erop dat er zowel sensoren aan de voor- als achterkant zitten. Op die manier is de kans al een pak kleiner dat je drone zwaar beschadigd geraakt.

4. Gimbal

Wat is een gimbal? Een gimbal is een stabilizer die ervoor zorgt dat de camera zo weinig mogelijk schokken ervaart. Aangezien een drone door de wind door elkaar kan geschud worden is het belangrijk om een gimbal te hebben zodat je bruikbaar beeldmateriaal kunt filmen. Als je filmt met een drone zonder gimbal zal je beeldmateriaal schokken vertonen. Er bestaan gimbals met twee- en drieassige beeldstabilisatie. Een drieassige gimbal stabiliseert de camera op alle drie de assen en is het best voor beeldstabilisatie.

5. Batterij

Een goede drone die je vandaag koopt kan tussen de 20 en 30 minuten in de lucht blijven hangen. De reële vliegtijd hangt vooral af van de weersomstandigheden en hoe snel u de drone laat rondvliegen. Het is dus geen overbodige luxe om een extra batterij aan te schaffen. Voor de kost van een extra batterij moet u ongeveer 100 euro langs de kant zetten. Een powerbank kan handig zijn om een lege batterij op te laden wanneer u onderweg bent. Hebt u nog geen powerbank kan u onze aanbevelingen op volgende pagina vinden.

6. Software

Software voor een drone is belangrijk. Ze helpt je om toffe opnames te maken ,maar ook om te vermijden dat je je drone kwijtraakt. Een goede drone heeft namelijk een fail-safeknop die ervoor zorgt dat hij terugkeert naar de plek waar hij de laatste keer is opgestegen (return to home). Wanneer je oogcontact verliest met je drone, kun je hem op automatische piloot laten terugvliegen. De beste drones zijn ook uitgerust met een autonome vliegmodus die je kunt instellen als je bijvoorbeeld gaat snowboarden. Tijdens de autonome vliegmodus zal de drone een specifiek object of persoon blijven volgen, wat toffe beelden kan opleveren. Bij een goede drone kun je ook een virtuele barrière instellen waar hij niet voorbij mag vliegen. Geofencing en een no-fly-zone instellen werken op hetzelfde principe. Ze helpen je om uit de buurt te blijven van plaatsen waar je niet mag vliegen. Denk maar aan luchthavens, militaire zones of gevangenissen.

7. Draagbaarheid

De beste nieuwe drones zijn goed ontworpen en kun je gedeeltelijk opvouwen en in een rugzak meenemen. Er bestaan zelfs modellen zoals de DJI Mavic Air die in de zak van een jas passen. Oudere drones kun je niet inklappen en moet je meenemen in een koffer. In ieder geval raden we aan om je drone in een koffer te vervoeren om onnodige schade aan de propellers te vermijden. Een koffer voor een DJI Mavic 2 Pro of Zoom kun je onder andere op Coolblue vinden.

8. Reserveonderdelen

Ook al zijn de meeste drones vandaag uitgerust met sensoren, toch is de kans op beschadigingen nog altijd reëel. De propellers van een drone zijn de gevoeligste onderdelen. Ze komen het snelst in contact met obstakels en kunnen gemakkelijk breken. Maar zelfs zonder ongelukken wordt er aangeraden om ze om de 200 vluchten vervangen. Reken snel op ongeveer 20 euro om een paar propellers te vervangen. Ook andere onderdelen kunnen kapot gaan. Van gekende merken zoals DJI en Parrot kun je gemakkelijk reserveonderdelen vinden om je drone te herstellen. Als je een drone van exotische merken koopt, zoals van Hubsan of Laumox, ben je goedkoper af in het begin maar is de kans groot dat je niet altijd de nodige reserveonderdelen zal kunnen vinden.

9. Quadcopter design

Er bestaan drones in de vorm van een traditioneel vliegtuig maar we hebben beslist om deze niet te reviewen. Drones met een quadcopterdesign (4 bladen) kunnen stabiel in de lucht blijven hangen. Daarom dat ze ook zo geschikt zijn voor het nemen van foto’s of video’s. Drones in de vorm van een vliegtuig hebben nogal wat nadelen: ze moeten constant in beweging zijn, hebben een lange landingsbaan nodig en het risico op beschadiging is groter.

10. Drone verzekering

De meeste drones zijn vandaag uitgerust met sensoren om een crash met andere objecten of personen te vermijden. Helaas kan een ongeluk altijd gebeuren. Voor recreatief gebruik ben je niet verplicht om een verzekering af te sluiten. Als je hoger dan 10 meter wilt vliegen en/of een drone hebt van 1 kilo of meer, val je al in klasse 2 of 1. Dit wil zeggen dat je verplicht bent om een verzekering af te sluiten waarin het gebruik van een drone gedekt wordt. Om eventuele schade aan derden te vergoeden, raden wij aan om contact op te nemen met je huidige verzekeraar. Je kunt met hun afstemmen of je huidige drone gedekt wordt binnen de burgerlijke aansprakelijkheid die je momenteel hebt. Volgens een doorlichting van Test Aankoop eind 2017 zijn de zes beste verzekeraars op het vlak van drones AG Insurance, Axa, Baloise, Belfius, DVV en ING. Als je overweegt om lid te worden van de Drone Federation, dan kun je genieten van een tarief dat zij onderhandeld hebben.

Tot zover ons artikel ‘beste drones 2021’ – Laatste update 29/07/2020

Lees meer artikels binnen de categorie ‘elektronica’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.