Beste draagbare compressor

Een compressor kopen is niet gemakkelijk, je moet eerst bepalen waarvoor je het wilt gebruiken. Wil je af en toe een autoband oppompen maar ook een fietsband of een luchtmatras dan is de Powerplus POWX 1705 waarschijnlijk de beste compressor voor jou. Voor zwaarder werk zoals het regelmatig oppompen van autobanden, zandstralen van hout of verven is de Airpress HL 425/50 waarschijnlijk een betere koop. Ben je echter op zoek naar een compacte compressor voor af en toe een fietsband of bal op te pompen dan heb je waarschijnlijk voldoende aan de Powerplus POWX 1700. Onderaan dit artikel kun je ons onderzoek terugvinden en waar je op moet letten bij het aankopen van een compressor.

Beste draagbare compressor 2020

Volgens ons onderzoek is de Airpress HL 310/25 de beste draagbare compressor voor de meeste mensen. Het is een instapmodel dat geschikt is voor lichte klusjes zoals het oppompen van banden, boren of losdraaien van wielbouten. Het is een 1.500 watt compressor met een 24 liter tank waardoor hij niet constant aanslaat. Dankzij de handgreep en de achterwielen kun je het eenvoudig verplaatsen. De rubberen poot houdt hem op zijn plaats wanneer je aan de slag gaat. Met een netto luchtopbrengst van 130 liter per minuut is hij krachtig genoeg om autobanden op te pompen en om luchtgereedschap aan te drijven.

“Beste draagbare compressor”

Het grote voordeel van een oliegesmeerde motor is dat de levensduur veel langer is in vergeljiking met olievrije modellen. Het nadeel van een oliegesmeerde motor is dat je hem regelmatig zult moeten laten onderhouden. Op 4 meter afstand moet je rekenen op een geluid van 77 decibel wat vrij luid is. Hij is wel minder luidruchtig in vergelijking met de olievrije modellen dit tot 97 decibel lawaai maken. Dit wil zeggen dat je hem langdurig kunt gebruiken zonder gehoorbescherming te moeten dragen.

De Powerplus POWX1705 is een compacte compressor die volledig tankloos werkt. Het voordeel hiervan is dat hij veel lichter en compacter is in vergelijking met de Airpress modellen. Met een gewicht van 5,5 kilogram kun je hem eenvoudig verplaatsen zonder wieltjes te moeten gebruiken. Het nadeel van een tankloos ontwerp is dat hij zeer veel lawaai maakt. En met veel lawaai bedoelen we tot maximaal 117 decibel wat vrij schadelijk kan zijn voor het gehoord. We raden dus ook aan wanneer je dit toestel gedurende een lange periode wilt gebruiken om gehoorbescherming te voorzien.

“Compacte compressor”

Omdat hij een olievrije motor heeft is hij goedkoper in aankoop en moet je hem ook niet laten onderhouden. Nadeel is wel dat hij een kortere levensduur zal hebben in vergelijking met de Airpress compressoren. Maar omdat hij niet op basis van olie werkt kun je hem gebruiken voor gevoelige klusjes zoals het spuiten van verf. Dankzij de luchtopbrengst van 112 liter per minuut is hij krachtig genoeg om autobanden op te pompen. En dankzij de meegeleverde accessoires kun je hem ook gebruiken voor het oppompen van fietsbanden of een luchtmatras.

 

De Powerplus POWX1700 is een goedkope en kleine compressor die is uitgerust met een accu. Deze is ideaal om kleine klusjes mee te klaren zoals het oppompen van een fietsband, voetbal of een luchtmatras. Omdat hij tankloos is heeft hij een klein formaat en weegt hij maar 3 kilogram. Hij is ongeveer even groot als een boormachine waardoor je hem eenvoudig kunt opbergen of zelfs meenemen om te gaan kamperen. Door zijn beperkte luchtopbrengst van 21 liter per minuut is hij niet geschikt voor het oppompen van autobanden. Bijkomend nadeel is dat hij ondanks zijn klein formaat verrassend luid is. Hij kan namelijk tot 95 decibel geluid maken wat even luid is als een drilboor.

“Kleine compressor”

Juist zoals de POWX1705 heeft hij een olievrije motor wat wil zeggen dat hij goedkoop is in aankoop en niet moet worden onderhouden. Nadeel is dat zijn levensduur wat korter zal zijn in vergelijking met de Airpress modellen. Maar omdat je dit toestel minder vaak gebruikt moet je hier niet van wakker liggen. We kunnen dit toestel vooral aanraden aan mensen die hun leven wat willen vergemakkelijken. Met dit toestel kun je namelijk in een handomdraai fietsbanden of luchtmatrassen oppompen.

De Airpress L6-105 Silent is, zoals je al zelf kunt raden, een stille compressor. Hij is namelijk speciaal voorzien van een diafragmacompressor wat een variant is op de klassieke zuigercompressor. De compressie van het gas gebeurt door het heen en weer bewegen van een soepel membraan in plaats van een zuiger. Hierdoor maakt dit toestel veel minder lawaai, maximaal 66 decibel, nauwelijks meer lawaai dan een vaatwasser. Ideaal voor werkomgevingen waar er niet teveel achtergrondlawaai mag zijn.

“Stille compressor”

Nadeel van de diafragmacompressor is dat hij een stuk minder vermogen heeft. Zo heeft hij maar een vermogen van 460W en een netto luchtopbrengst van 65 liter per minuut. Door zijn beperkte luchtopbrengst is hij minder geschikt voor zware klusjes maar je kan er wel autobanden mee oppompen. Maar omdat de tank maar een inhoud heeft van 6 liter zal de motor vaak aanslaan.

De Airpress HL 425/50 is een zware compressor waarmee je zeer gemakkelijk autobanden kunt oppompen. Met een vermogen van 2200W en een netto luchtopbrengst van 255 liter per minuut is hij niet enkel geschikt voor het oppompen van autobanden. Je kan er namelijk ook hout mee zandstralen of gebruiken om zwaar materiaal aan te drijven voor bijvoorbeeld boorwerken. Ideaal dus voor de mensen die een renovatie in het achterhoofd hebben en heel wat werk zelf willen doen. Omdat hij is uitgerust met een motor moet je hem regelmatig onderhouden en door zijn omvang is hij minder draagbaar in vergelijking met de andere modellen. Ondanks zijn hoog vermogen heeft hij een maximaal geluidsniveau van 94 decibel.

“Compressor autobanden”

Het onderzoek

Wie moet een compressor kopen?

De meeste mensen gebruiken een compressor om autobanden of fietsbanden op te pompen. Het is namelijk zo dat een band langzaam druk verliezen door lucht dat door de rubber ontsnapt. Een autoband die te plat staan gebruiken niet enkel meer benzine maar zijn ook een veiligheidsrisico. Het wordt moeilijker om je wagen te besturen en je loopt meer risico op een klapband omdat je band te warm kan worden wanneer je aan hoge snelheid gaat rijden.

Een compressor kunnen we dus aan iedereen die een wagen of een fiets heeft aanraden omdat het gemakkelijk is om je banden op te pompen. En als iets gemakkelijk te gebruiken ben je meer geneigd om het vaker te doen. Een compressor is gemakkelijker te gebruiken dan om naar een tankstation te rijden om je banden op te pompen. Want zelf als je naar het tankstation rijdt kan het zijn dat er geen compressor staat, of hij buiten dienst is en soms moet je er ook nog voor bij betalen. De VAB raadt aan om minstens één keer per maand je bandenspanning te controleren en elke keer voor je een lange rit gaat maken. Maar een compressor kan veel meer dan enkel dat, denk maar aan het oppompen van een bal, luchtmatras, speelgoed of wielen van een fiets of kruiwagen.

Compressor kopen waar op letten

Nauwkeurigheid

Elke compressor heeft een meter waarop je de druk kunt afmeten die momenteel in je band zit. Voor een autoband is dit belangrijk omdat elke auto een aangeraden druk heeft om op de banden te zetten. Vaak is er nog een verschil tussen de voor- en achterbanden. Om je banden op de juiste druk te zetten heb je een compressor nodig die de huidige druk nauwkeurig weergeeft.

Kracht

Wanneer je je banden wilt oppompen wil je dat het zo snel mogelijk vooruit gaat. Een autoband oppompen met een compressor duurt ongeveer 5 minuten. De beste modellen kunnen de klus klaren onder de 3 minuten terwijl de goedkopere modellen tot 8 minuten nodig hebben. Als je een compressor gaat kopen om voornamelijk autobanden op te pompen neem dan zeker een krachtig toestel met een hoge luchtopbrengst. Als je het voornamelijk gaat gebruiken voor fietsbanden of andere zaken dan moet je hier niet teveel op letten.

Bouwkwaliteit

De meeste compressoren zijn grotendeels van metaal gemaakt en zijn relatief zwaar. Er bestaan ook meer draagbare modellen die uit plastic bestaan. De lichtste modellen hadden soms de neiging om overmatig te trillen wanneer ze een band moesten oppompen.

Geluid

Een compressor maakt veel lawaai, de stilste modellen produceren een geluid van ongeveer 60 decibel terwijl de luidste modellen tot 85 decibel kunnen produceren. Hou er rekening mee dat omdat decibels niet lineair uitgedrukt worden, 80 decibel 3 keer zo luid is als 60 decibel.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.