Scroll Top
beste dj controller

De 5 beste dj-controllers van 2023

Mixen met een pc, Mac of iPad op digitale mengpanelen

In dit artikel zetten we de beste dj-controllers op een rij. Dat zijn digitale mengpanelen die je op een laptop of computer aansluit om muziek te mixen. In tegenstelling tot analoge apparatuur hebben ze dus altijd software nodig. Omdat ze niet over versterkers, filters en andere componenten beschikken zijn ze een pak goedkoper. Daarom vormen ze de ideale intrede tot de dj-wereld.

Een goede dj-controller is functioneel en draait op goede software. De modellen uit onze selectie werken met de meest courante programma’s zoals Serato of Traktor.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende controllers van onder andere Native, Pioneer, Numark en Hercules. Daarbij hebben we vooral rekening gehouden met de verschillende functies, de aansluiten en het gebruiksgemak. Lees hieronder verder om de beste dj-controller voor jouw budget te vinden.

Voordelen:

  • Goede jogwheels
  • Vier kanalen
  • Veel audio-aansluitingen
  • Loop-pads
  • Uitstekende faders

Nadelen:

  • Enkel met Traktor

De beste dj-controller komt van Native Instruments, een merk dat goede midi-apparaten maakt. Speciaal voor hun controllers ontwierpen ze hun eigen programma Traktor. De S3 heeft een vierkanaalsmixer en een driebandsequalizer. De controller biedt bovendien een brede connectiviteit.

Zo heb je een gebalanceerde en een ongebalanceerde output en een booth-output voor monitoring. Aan de line-input kan je externe audiobronnen toevoegen. De interne geluidskaart ondersteunt 24 bit geluidskwaliteit, wat vrij goed is. Uniek is de tweede usb-aansluiting specifiek voor iOS, waardoor je naast Mac en Windows ook met een iPad kan dj’en.

Ook de rest van het design zorgt voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. De lay-out is intuïtief, de knoppen voelen stevig aan en de jogwheels zijn heel responsief. Met de touchpads kan je zowel loops maken als samples afspelen, wat je kan gebruiken bij bijvoorbeeld een drop.

Met de effectenknop kan je aan elk kanaal delay, reverb of andere voorgeprogrammeerde effecten toewijzen. De Traktor S3 komt met het volledige Traktor-softwarepakket, maar omdat het geen Serato-gecertificeerd apparaat is, hang je vast aan één programma.

Connectiviteit: 2 x USB 2.0 | Aantal kanalen: 4 | Audio resolutie: 24-bit/48kHz

Beste professionele: Pioneer DJ DDJ-1000

Voordelen:

  • Grote en responsieve jogwheels
  • Kleurendisplay
  • Ingebouwde effecten
  • Vier kanalen
  • Professionele lay-out

Nadelen:

  • Enkel rekordbox
  • Duur

Pioneer staat bekend om zijn high-end dj-producten en brengt met de DDJ-1000 een professionele dj-controller op de markt. Deze vierkanaalsmixer voelt net zo goed aan als een Pioneer mengpaneel. De faders en knoppen voelen stevig aan en de jogwheels hebben een zeer lage latency, waardoor ze enorm responsief zijn.

Binnenin die draaiwielen zitten displays, waarin je onder andere de bpm en waveform van het nummer kan aflezen. Ook heeft de speler een mooi aantal ingebouwde effecten die je op elk kanaal kan gebruiken.

Qua aansluitingen kom je niets tekort met deze controller. Er zijn twee audio-uitgangen, één gebalanceerde XLR, één RCA en een booth voor monitoring. Je kan meer dan alleen je laptop aansluiten om muziek op te laden, want er zijn vier analoge inputs, waaronder twee met phono-voorversterker voor platenspelers.

Een microfoon-en-koptelefoonaansluiting ontbreekt uiteraard niet. Met een geluidskaart die 24 bitdiepte en 44.1kHz samplerate aankan, zal je muziek ook goed klinken. Deze controller werkt enkel met rekordbox, maar als je liever met Serato werkt, kan je de DDJ-1000SRT aanschaffen. Dat is dezelfde controller, maar dan met het Serato-softwarepakket.

Connectiviteit: 2x USB 2.0 | Aantal kanalen: 4 | Audio resolutie: 24-bit/44.1kHz

Beste voor beginners: Pioneer DJ DDJ-400

Voordelen:

  • Design
  • Volledige rekordbox-licentie
  • Responsieve jogwheels

Nadelen:

  • Kleine mixer

Dj’en kan overweldigend zijn in het begin, daarom biedt de beste dj-controller voor beginners onder andere interactieve tutorials. Dat doet deze Pioneer met een stevig apparaat dat vol met fijne features zit. Om te beginnen is hij betaalbaar en heeft hij een intuïtief design, waardoor je makkelijk kan overstappen op professionele apparatuur.

Je sluit de controller aan op je laptop via de usb-ingang, installeert de software, uploadt de songs en je kan aan de slag. Je kan ook speakers aansluiten via de master-uitgang en een microfoon via de mic-input. Je koptelefoon plug je vooraan in.

De faders en draaiknoppen voelen erg goed aan. De jogwheels zijn kleiner dan die van de professionele controllers, maar ze zijn wel erg responsief. Op termijn zal vooral de mixer wat krap beginnen aanvoelen. Verder heb je nog touchpads waar je samples in kan laden of waarmee je stukjes muziek kan laten herhalen.

Deze goede dj-controller komt met een volledige rekordbox-licentie. Daarin kan je verscheidene tutorials volgen. Die zijn interactief, waardoor je heel praktisch leert mixen.

Connectiviteit: 1x USB 2.0 | Aantal kanalen: 2 | Audio resolutie: 24-bit/44.1kHz

Beste goedkope: Numark Mixtrack Pro FX

Voordelen:

  • Displays
  • Serato ondersteunt TIDAL en SoundCloud
  • Effectenswitch
  • Goedkoop

Nadelen:

  • Enkel Serato-basisversie
  • VU-meters konden beter

Geen enkele goedkope dj-controller heeft zoveel te bieden als de Numark Mixtrack Pro FX. Om te beginnen voelt deze controller goed aan. Hij valt niet te vergelijken met de duurdere modellen, maar de faders en de schuifknoppen hebben voldoende weerstand om precies te kunnen mixen.

Op het vlak van aansluitingen krijg je de basis, een stereo RCA-uitgang voor je speakers, een microfooninput en een koptelefoonuitgang. De interne geluidskaart ondersteunt 24 bit en 44.1 kHz samplerate. Dat is dezelfde standaard als bij de duurdere modellen. Sommige dj’s vinden dat de VU-meters voor verbetering vatbaar zijn omdat ze amper oplichten.

Voor deze scherpe prijs krijg je er bovendien ook enkele fijne extra’s bij. Zo heb je per kanaal een filter en een effectenswitch. Met het Serato-programma kan je dan verschillende effecten toewijzen. Het programma zelf is één van de beste voor beginnende dj’s.

Als je nog geen grote muziekbibliotheek hebt, kan je er gewoon je TIDAL of SoundCloud Go abonnement aan koppelen. Het nadeel is dat je bij deze controller enkel de basisversie krijgt en extra moet betalen voor Serato DJ Pro. Enkele belangrijke extra’s in de Pro-versie zijn opnamefuncties en analyse van de liedjes.

Connectiviteit: 1x USB 2.0 | Aantal kanalen: 2 | Audio resolutie: 24-bit/44.1kHz

Voordelen:

  • Draadloos
  • Ook voor smartphone
  • Compact
  • Met smartphone-houder en audio-splitter
  • Goedkoop

Nadelen:

  • Beperkte software voor pc
  • Geen interne geluidskaart

De beste controller om overal mee te nemen is van Hercules. Hij komt met een tweekanaalsmixer, twee jogwheels en vier touchpads per kanaal. Het is een zeer kleine mixer met daarom ook beperkte aansluitingen. Aan de linkerkant vind je enkel een usb-uitgang. Er is dus ook geen geluidskaart, waardoor je speakers moet aansluiten op je gsm of pc. Hercules levert wel een audio-splitter mee zodat je een koptelefoon en een speakerset tegelijk kan aansluiten. Verder vind je in de doos ook een houder om je smartphone op te zetten.

Het softwarepakket voelt wat beperkt aan. Bij Android-, en iOS-toestellen hoort een goede app. Je verbindt de controller zeer eenvoudig via bluetooth. De app laat je niet alleen muziek afspelen van je interne geheugen, maar geeft je ook de optie om muziek te kiezen in TIDAL of SoundCloud  als je daar een abonnement voor hebt. Voor laptops krijg je dezelfde software, maar vergeleken met Serato of Traktor stelt dit programma niet veel voor.

Connectiviteit: 1x Micro usb | Aantal kanalen: 2 | Audio resolutie: 24-bit/44.1kHz

Een man achter een dj-controller
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een dj-controller?

Eigenschappen

Elke goede dj-controller moet over een basisset aan features beschikken om goed te kunnen dj’en. De beste controllers hebben om te beginnen een soort van control-knop waarmee je door de software navigeert, zodat je niet de hele tijd naar je computer moet gaan.

De jogwheels simuleren eigenlijk een vinylplaat. Je gebruikt ze om te scratchen, door een nummer te scrollen of om het nummer tijdelijk te vertragen of te versnellen. Dat laatste is een techniek die gebruikt wordt bij het beatmatchen.

Met de eq, of equalizer, pas je de volumes van frequenties aan. Meestal komen die voor in de vorm van drie draaiknoppen, namelijk bass, mid en high. Ze worden onder andere gebruikt om spanning en drops te creëren in een mix.

Een controller heeft standaard twee kanalen, maar sommige hebben er vier waar je een externe audiobron op kan aansluiten. Elk kanaal moet een eigen volumeknop hebben, meestal in de vorm van een schuifknop.

De crossfader regelt het volume van twee kanalen. Als de schuifknop in het midden staat, spelen beide kanalen even luid. Als de fader helemaal links of rechts staat, speel je slechts één van beide kanalen af. Een goede crossfader is vooral belangrijk bij het scratchen.

De cue-knoppen laten je toe naar het nummer te luisteren en het juiste moment te zoeken zonder dat het publiek het hoort.

Ten slotte heb je de pitch-control. Die schuifknop vind je ook bij draaitafels en je past er de snelheid van het nummer mee aan. Dat is belangrijk om twee tracks op hetzelfde aantal bpm (beats per minute) te kunnen krijgen.

Software

Als je voor een controller kiest, kies je voor een groot stuk ook voor de software die erbij hoort. De bekendste zijn Serato, Traktor en DJUCED. Elk programma heeft zo zijn voor- en nadelen dus bekijk goed welk programma het beste bij jou past. Het belangrijkste is dat het snel en intuïtief werkt.

Voor beginners zijn de basisversies meer dan voldoende. Daar kan je muziekbestanden mee inladen en soms ook je streaming-account aan koppelen. Spotify heeft zich echter volledig teruggetrokken uit de dj-wereld. Duurdere controllers komen doorgaans met meer volledige softwarepakketten. Die bevatten ook samples en effecten.

Bij de installatie van je controller is het belangrijk om eerst de software te installeren en pas daarna de controller aan te sluiten.

Aansluitingen

Een dj-controller moet je in eerste instantie kunnen aansluiten op je computer met een usb-connectie. De beste controllers hebben ook een ingebouwde geluidskaart, waardoor je er luidsprekers en een koptelefoon op kan aansluiten. De eerste zorgt voor een betere geluidskwaliteit en de tweede is een must als dj. Een fijne extra is een microfoonaansluiting, zeker als je je eigen mc bent.

De duurdere standalone dj-controllers hebben ook ingebouwde audio-componenten zodat je geen laptop nodig hebt. Daar zijn usb-poorten voor je usb-sticks met muziek erg belangrijk. Ook hun audio-ingangen en -uitgangen zijn een pak uitgebreider.

Bouwkwaliteit

Dj-controllers zijn niet zo duurzaam gebouwd als analoge mixers. Ze zijn doorgaans uit plastic gemaakt om ze compacter en lichter te houden. Ook neem je een controller niet echt mee naar een nachtclub, want daar staat toch een professioneel apparaat klaar. Toch heb je liefst dat een apparaat zo lang mogelijk meegaat. Je let daarom in eerste instantie op de draai- en schuifknoppen. Het is belangrijk dat ze niet te los zitten en voldoende weerstand hebben om nauwkeurig te kunnen mixen.

Goede aansluitingen zijn een tweede kwaliteitscriterium. Er is niets zo vervelend als een controller die de hele tijd verbinding verliest met je computer of een storing op je audio-uitgang.

Een close-up van een dj-controller
Afbeelding: Canva.com

Wat is een dj-controller?

De dj-controller is een digitaal mengpaneel waarmee je twee of meerdere nummers samenbrengt tot een aanstekelijke mix. In tegenstelling tot de analoge variant werkt een controller altijd met software. Een tweede verschil is dat het een all-in-one systeem is, de jogwheels en hun bediening zitten dus in één apparaat met de mixer. Die draaiende wielen vind je ook bij de digitale cd-spelers die bij professionele apparatuur horen.

De lay-out van controllers lijkt dus erg op die van professionele set-ups, waardoor ze de betaalbare optie zijn om te leren dj’en. De prijscategorie reikt van 100 euro voor mini-controllers tot over de 1.000 euro voor apapraten met extra kanalen, aansluitingen en displays. Die laatste zijn vooral goed als je ze ook voor feestjes wil gebruiken. Voor de grote clubs raden we controllers af.

Een close-up van een dj-controller in een club.
Afbeelding: Canva.com

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 13 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, software, verbindingsopties en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Audio’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.