In dit artikel lichten we de beste DAB+-radio’s door. Muziek kan helpen met de concentratie of om jezelf even van je omgeving af te sluiten. Of je nu thuis werkt of op kantoor, een DAB+-radio is uitermate belangrijk voor het creëren van een comfortabele werkplek. Het probleem? Er zijn te veel verschillende modellen op de markt en dit maakt het lastig om de juiste keuze te maken. In ons onderzoek gaan we op zoek naar de verschillen tussen deze modellen, voor welke situaties deze het meest geschikt zijn en wat voor prijskaartje hier aan mag hangen. Op basis van deze informatie stellen we een top vijf samen en bepalen we wat de beste DAB+-radio in 2021 is.

TOP 5 – beste DAB+-radio 2021

JBL TUNER

Beste DAB+-radio 2021

De prijs voor de beste DAB+-radio gaat naar de JBL Tuner. Deze draagbare DAB+-radio laat met zijn goede ontvangst en strakke ontwerp zijn competitie in het stof bijten. Deze DAB+-radio kan met zijn krachtige ontvanger radiozenders op AM, FM en DAB+ ontvangen. De JBL Tuner gaat op een volle accu 8 uur mee en is op ieder moment over te schakelen naar netstroom met de bijgeleverde adapter. De radio komt met Bluetoothondersteuning; zo kun je ook je smartphone of laptop met het toestel verbinden. Dit toestel komt in 2 varianten: zwart en wit. Of je je op kantoor bevindt of in een bouwplaats, de JBL Tuner is een geweldig toestel.

SONY XDR-S61D

Prijs / kwaliteit DAB+ radio

Met de Sony XDR-S61D krijg je goede kwaliteit voor een goede prijs. De Sony XDR-S61D ontvangt een uitgebreide selectie aan digitale radiozenders en is verkrijgbaar in de varianten zwart, blauw, wit en rood. Dit toestel heeft een wekkerfunctie en ondersteunt automatische in- en uitschakeling. Hiermee kun je op het display instellen dat deze automatisch aan moet gaan op een specifiek tijdstip. Dat kan handig zijn voor een specifiek programma dat op een bepaald tijdstip begint. Bovendien kun je via de AUX-ingang je smartphone aansluiten om zo al je favoriete nummers te beluisteren.

DENVER DAB36

Editor’s pick 2021

Voor de ‘editor’s pick’ van 2021 hebben we gekozen voor de Denver DAB36. Deze radio geeft met zijn houten design een retro-uitstraling, zodat je naast functionaliteit ook nog iets moois krijft voor de prijs. De Denver DAB36 ontvangt FM en DAB+, snel en storingsvrij. Bovendien is ook deze radio met behulp van Bluetooth te verbinden. Met de Denver DAB36 ontvangt je een radio met de nieuwste technieken in een oud jasje.

LENCO DIR-260

Extra budget: beste DAB+-radio

Als je op zoek bent naar een toestel van de hoogste kwaliteit dat ook nog eens gebruiksvriendelijk is, dan is de Lenco DIR-260 de beste DAB+-radio voor jou. Deze radio met cd-speler ontvangt al jouw favoriete radiozenders razendsnel en storingsvrij. Naast de DAB+-radio-met-cd-speler functie, heeft deze ook de mogelijkheid om muziek af te spelen vanaf een USB-stick. Hierdoor kunt je jouw favoriete afspeellijsten afspelen wanneer je maar wilt, ook wanneer er geen internetverbinding beschikbaar is. Deze radio komt in de uitvoeringen zwart, en wordt geleverd inclusief afstandsbediening en handleiding. De Lenco DIR-260 is een wat duurdere oplossing, maar je krijgt er ook heel wat voor terug.

OK DRAAGBARE DAB+-RADIO

Goedkope DAB+-radio

Zoek je gewoon een simpel en betaalbaar model? Dan is de OK DAB+ iets voor jou. Dit draagbare model is een simpele DAB+-radio met Bluetooth die met zijn antenne ruisvrij een ruime keuze aan digitale zenders kan ontvangen. Op deze radio kunt je 20 zenders opslaan voor eenvoudig gebruik. De OK DAB+-radio kan met behulp van Bluetooth met een smartphone verbonden worden om zo al je favoriete nummers af te spelen. Ook zit er een 3.5 mm-jackaansluiting ingebouwd om met oortjes of een headset naar muziek te luisteren. Als u op zoek bent naar een goedkope maar degelijke oplossing, dan is de OK DAB+-radio iets voor u.

draagbare dab+ radio

Tot zover onze suggestieve top 5 beste DAB+/-radio’s.
Zoek je eerder een wekker, lees dan ook de lijst beste lichtwekkers.

DAB+-radio’s vergelijken

Wat is een DAB+-radio?

Radio bestaat al meer dan 100 jaar. Eerst was er amplitudemodulatie of AM; in de jaren 50 kwam frequentiemodulatie of FM, een nieuwe technologie die een veel betere geluidskwaliteit garandeerde. Om die reden is AM intussen vrijwel in onbruik geraakt. Digitale radio kwam er al in 1993 in de vorm van Digital Audio Broadcasting of DAB, maar is hier nooit echt populair geworden, vooral vanwege de geluidskwaliteit, die minder goed was dan FM. Sinds 2017 zenden de belangrijkste radiozenders in het land uit in DAB+, de opvolger van DAB, die wél een betere geluidskwaliteit kan bieden. Deze standaard is niet achterwaarts compatibel met DAB; destijds gekochte DAB-radio’s zijn dus rijp voor de vuilnisbak. Met DAB+ loop je dat risico niet; de standaard is flexibel genoeg om heel lang te kunnen meegaan. De belangrijkste voordelen zijn een grotere zenderkeuze, een storingsvrije ontvangst en een (potentieel) betere geluidskwaliteit.

Hoe werkt een DAB+-radio

De oude AM- en FM-radio’s werkten analoog: de geluidsgolven worden gemoduleerd op een bepaalde frequentie, uitgezonden met behulp van een antenne en weer opgepikt door (de antenne van) jouw radiotoestel. DAB+ werkt digitaal. Het geluid wordt in de radiostudio gedigitaliseerd, wordt digitaal uitgezonden en wordt door jouw radiotoestel opnieuw analoog gemaakt. Het grootste voordeel is dat een storingsvrije ontvangst gegarandeerd is: ofwel heb je een perfect signaal, ofwel ontvang je niks. Dat is meteen ook een nadeel: FM-signalen kun je desnoods met ruis ontvangen, bij DAB+ blijft het in slechte ontvanstomstandigheden stil. Er is de laatste jaren wel hard gewerkt aan de dekking van DAB+.

Een DAB+-ontvanger breidt de selectie aan radiozenders nog verder uit. Door de digitale techniek kunnen er verschillende zenders op een frequentie worden uitgezonden. De FM-band zit al jaren ‘vol’, daar kon niks meer bij. Door de digitale techniek is er via DAB+ weer ruimte voor extra digitale zenders (Digital Only Stations), zoals themazenders en non-stopmuziekzenders.

FM-zenders op de dezelfde frequentie storen elkaar, ook als ze hetzelfde uitzenden. Daarom heeft Radio 1 in Antwerpen een andere frequentie dan in West-Vlaanderen. Bij DAB+ is dat niet het geval; verschillende zenders die hetzelfde uitzenden, versterken elkaar juist. Om die reden kunnen radiozenders met kleinere zenders met een lager vermogen werken, wat een serieuze energiebesparing inhoudt. Daardoor hoef je ook geen frequenties meer te onthouden: de radio stelt zelf een lijst samen van wat hij kan ontvangen.

FM-ontvangst zal binnen enkele jaren enkel nog voor lokale zenders gebruikt worden; alle nationale zenders komen dan enkel op DAB+. Als omslagdatum werd 2022 bepaald, maar slechts als 50% van de bevolking dan al digitaal (via DAB+ of via het internet luistert). Het is onzeker of we daar in 2022 al zullen zijn, maar als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, dan koop je tegen dan best een DAB+-radio.

Verschillen tussen AM/FM-radio en DAB+-radio

De FM radio en de DAB+-radio zijn allebei ontwikkeld met hetzelfde doel voor ogen, het kunnen ontvangen en beluisteren van radiozenders. Er zijn echter enkele aspecten waarin deze twee van elkaar afwijken:

FM Radio DAB+-radio
Ondersteunt (meestal nog) AM en FM Ondersteunt AM/FM en DOS (Digital Only Stations)
Werkt op analoge signalen Werkt op digitale signalen
Zenders zoeken op basis van frequentie Zenders zoeken op basis van naam of frequentie
(Potentieel) hogere geluidskwaliteit
Storingsvrij

Handige extra opties

DAB+ met bluetooth

Bluetooth is een handige uitbreiding. Een DAB+-radio met Bluetooth geeft je de mogelijkheid om uw telefoon, laptop, of andere digitale apparaten met die Bluetooth ondersteunen, te koppelen aan uw DAB+-radio. Hiermee kunt je een playlist op je smartphone samenstellen en deze op de radio afspelen, of bijvoorbeeld Spotify of andere muziekdiensten naar je DAB+-toestel streamen.

DAB+-Radio met CD-speler

Een DAB+-radio kan worden uitgebreid met een cd-speler. Als je je favoriete cd’s wil afspelen zonder hier een extra apparaat voor aan te schaffen, dan kies je best voor zo’n apparaat.

DAB Radio met wekker functie

Sommige modellen hebben ook een ingebouwde wekkerfunctie, waarbij de DAB+-radio automatisch muziek gaat spelen op een van tevoren ingesteld tijdstip. Met automatische in- en uitschakeling kun je instellen dat de DAB+radio een specifieke zender afspeelt op een bepaald tijdstip. Dit is bijvoorbeeld handig als je een specifiek programma wil horen, of als je in slaap wil vallen met muziek, maar niet wil dat deze de hele nacht door blijft spelen.

Voordelen van DAB+

1. gratis verbinding

Net zoals de FM-radio zijn de verbinding met en de beschikbaarheid van zenders gratis. Dit is een voordeel boven internetradio, de andere manier van radio luisteren van de toekomst, waarvoor je een internetabonnement nodig hebt.

2. Meer zenders

Omdat er meer plaats is op DAB+ dan op de FM-band, heb je ook meer keuze tussen verschillende zenders. Deze worden bovendien alfabetisch gerangschikt door het toestel, je hoeft dus geen frequenties meer te onthouden.

3. (potentieel) Betere geluidskwaliteit dan fm

Bij digitale radio is storing onbestaand. Bij heel slechte ontvangst, ontvang je niks meer. Er is de laatste jaren echter hard gewerkt aan de dekking van DAB+. De geluidskwaliteit heeft ook het potentieel om beter te klinken dan FM. Om geschikt te zijn voor FM-uitzending, moeten de geluidsgolven sterk bewerkt worden. Dat is ook het geval bij DAB+. In tegenstelling tot wat er vaak beweerd wordt, biedt DAB+ géén cd-kwaliteit: het geluid wordt hier digitaal gecomprimeerd met de codec AAC+, die bij beperkte bitrates toch nog voor een goed geluid zorgt. Wanneer er niet te veel zenders op één frequentie (mux) zitten, dan blijft er genoeg bandbreedte over voor een signaal dat beter kan klinken dan FM.

4. Radio van de toekomst

Door de verschillende voordelen (meer zenders, lager uitzendvermogen) zal DAB+ de radionorm worden de komende jaren. België is één van de meest vooruitstrevende landen. In 2022 zullen de nationale radiozenders enkel nog digitaal (via internet en DAB+) te beluisteren zijn als er tegen dan al 50% van de bevolking digitaal luistert. FM is dan enkel nog voor de lokale radio’s. Dat is logischer, want zij zenden toch maar in een beperkt gebied uit en hebben het hoge zendvermorgen van de nationale zenders (ettelijke Megawatts per zender, per frequentie) niet nodig. Op die manier komt de FM-band vrij voor lokale initiatieven. Luister je vooral naar lokale radio? Geen probleem, alle DAB+-radio’s kunnen ook FM ontvangen.

DAB+-radio Kopen – welke prijs?

Er is een ruime keuze aan DAB+-radio’s, met verchillende opties. Een cd-speler en een Bluetoothverbinding kunnen handig zijn, maar zijn niet per se nodig. Krijgt deze een vaste plaats of moet deze eenvoudig te verplaatsen zijn? Voor een huiskamerradio die je nooit zal verplaatsen, raden we internetradio aan, dat nog een iets hogere geluidskwaliteit biedt. Het is in elk geval belangrijk om een radio van hoge kwaliteit te kiezen, opdat deze niet snel stuk zou gaan. Daarom is het ook belangrijk om rekening te houden met aspecten als waterbestendigheid en stroomverbruik. De uitgezonden geluidskwaliteit is bij DAB+ altijd dezelfde; wat je hoort, wordt enkel bepaald door de luidspreker(s).

Wat kost een DAB+-radio?

De prijs van een DAB+-radio ligt in 2021 tussen de €60,- en de €150,-. Deze prijs is voornamelijk afhankelijk van de functionaliteit van de radio en of deze op batterijen werkt of op netstroom. DAB+-radio’s zijn gebruiksvriendelijk en kunnen snel en eenvoudig worden geconfigureerd.

In dit onderzoek gingen we op zoek naar de beste DAB+-radio. We legden uit wat een radio precies doet en waar moet je op moet letten bij het kopen. Er werd een divers assortiment aan deze radio’s, en de mogelijkheden die zij bieden, nagekeken. We onderzochten hoe een radio exact functioneert en wat de verschillen zijn tussen een gewone FM-radio en een DAB+-radio. We bepaalden wat de minimale eisen moeten zijn en wat voor prijskaartje hier aan mag hangen. Om overwogen te worden voor de top 5 moest het model redelijk recent op de markt zijn gebracht en nog steeds te koop zijn. Met deze informatie werd er een top 5 gemaakt en hebben we bepaald wat de beste DAB+-radio van 2021 is.

Tot zover het artikel ‘Beste DAB+-radio 2021’ – Laatste update 03/11/2020

Lees meer berichten in de categorie ‘Audio’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.