Een CO melder of koolmonoxide melder is een toestel dat alarm slaat wanneer de CO concentratie in een ruimte te hoog wordt. Op die manier kun je je gezin beschermen van een mogelijks dodelijke koolstofmonoxidevergiftiging. Volgens ons onderzoek is de Elro FC4510 de beste CO melder voor de meeste mensen. Hij is namelijk compact, eenvoudig om te plaatsen en voorzien van een batterij die 10 jaar meegaat.

De beste CO melders van 2021

Elro FC4510

Beste CO melder 2021

De Elro FC4510 is volgens ons onderzoek de beste CO melder voor de meeste mensen. Hij is namelijk voorzien van een ingebouwde batterij die 10 jaar lang meegaat. Andere CO melders werken op basis van AA-batterijen die op regelmatige basis moeten vervangen worden. Als je dit vergeet dan krijg je om de zoveel maanden vervelend gepiep te horen. Het voordeel van deze CO melder is dat je deze enkel hoeft te plaatsen aan de muur en dan zit je goed voor de komende 10 jaar. Nadeel is wel dat de ingebouwde batterij niet kan vervangen worden waardoor je het samen met het toestel moet wegsmijten en vervangen door een nieuwe koolstofmonoxide melder.

Wat wel wordt aangeraden is om het toestel om de paar maanden eens te testen aan de hand van de testknop. Het alarm haalt een maximaal geluidsniveau van 85 decibel wat duidelijk hoorbaar is doorheen de woning. Deze koolstofmonoxidemelder is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare oplossing om hun gezinsleden te beschermen van koolmonoxidevergiftiging.

Elro FV4310

Beste combimelder (rook en CO)

Een CO melder kan enkel een te hoge concentratie van koolstofmonoxide meten. Een combimelder zoals de Elro FV4310 kan naast koolstofmonoxide ook rook detecteren. Hij is namelijk voorzien van een optische sensor waardoor er ook een alarm afgaat bij het ontstaan van brand. Omdat rook snel stijgt is het belangrijk om deze combimelder aan het plafond te hangen.

Hij is dus vooral geschikt om aan het plafond te hangen op 3 meter van je kachel of CV-ketel. Zo kan hij zowel rook als koolstofmonoxide detecteren. Als je hem aan de muur hangt zal hij pas rook detecteren wanneer het eigenlijk al te laat is.

Google Nest Protect

Beste slimme CO melder

De Google Nest Protect is een combimelder die zowel rook als koolmonoxide kan detecteren. Maar wat de de Google Nest Protect onderscheid van andere rookdetectoren is zijn smart home integratie. Hij maakt namelijk verbinding met je draadloos netwerk. Hierdoor krijg je via een app op je smartphone toegang tot heel wat bijkomende opties.

Zo kan je ook meldingen ontvangen wanneer je niet thuis of kan je het alarmsignaal vervangen door een stem. Via een slimme luidspreker wordt je op de hoogte gebracht van de exacte locatie van de brand in je huis. Bovendien is hij voorzien van meerdere sensoren waardoor je naast rook en koolmonoxide ook de temperatuur, luchtvochtigheid en licht kunt meten. Hij is beschikbaar in een versie met een batterij die 10 jaar meegaat of in een versie die je kunt aansluiten op netstroom.

Smartwares RM337

Een koolmonoxide melder op stroom

De Smartwares RM337 werkt zonder batterijen en sluit je gewoon aan op het stopcontact. Dit is niet altijd evident omdat je een CO melder best op een meter tot maximaal drie meter van je CV-ketel of kachel plaatst. Je moet dus het geluk hebben om een vrij stopcontact te hebben dat op de juiste plek staat. Een andere oplossing is werken met een verlengdraad of verdeelstekker maar dat is natuurlijk geen elegante oplossing.

Hou er rekening mee dat ondanks je geen batterijen moet vervangen dit toestel maximaal 5 jaar meegaat. Na die periode is de sensor niet meer betrouwbaar en kunnen CO-concentraties niet nauwkeurig meer gemeten worden.

Alecto COA-26

Een CO melder met vervangbare batterijen

De Alecto COA-26 is een goedkope CO melder die werkt op basis van 3 AA batterijen. Het nadeel hiervan is dat je op regelmatige basis de batterijen moet vervangen. Bovendien heeft de sensor een maximale levensduur van maximaal 10 jaar. Het is daarom dat we onze lezers aanraden om eerder voor een koolmonoxide meter te kiezen met een ingebouwde batterij. De Elro FC4510 is voorzien van een ingebouwde batterij die een levensduur van 10 jaar heeft. Maar zit je op een beperkt budget en moet je een grote hoeveelheid CO melders plaatsen dan kan de Alecto COA-26 een goedkope oplossing bieden. Hij is zowel apart te verkrijgen als in een duo, 4-pack of 6-pack.

koolmonoxide melders vergelijken

Wat is een CO melder?

Een koolmonoxidemelder of co-melder is een melder die afgaat in geval van een koolmonoxide lek. Koolmonoxide is zeer gevaarlijk omdat het zowel giftig als geur, kleur- en smaakloos is. Koolmonoxide ontstaat onder andere door onvolledige verbranding in een kachel of cv-ketel. Wanneer een co-melder een lek detecteert zal er een alarm afgaan zodat je jezelf in veiligheid kunt brengen.

Is een CO melder verplicht?

In België ben je niet verplicht om een koolmonoxidemelder te plaatsen in een (huur)woning. Een rookmelder is daarentegen sinds 2021 wel verplicht voor alle woningen. Elk jaar worden er meer dan 1000 personen opgenomen in het ziekenhuis met een CO vergiftiging. Van de mensen die worden opgenomen sterven er ongeveer 50.

De meeste CO vergiftigingen worden veroorzaakt door waterverwarmingstoestellen. Deze toestellen vind je vooral terug in badkamers van oudere woningen. Deze badkamers zijn vaak redelijk klein en slecht verlucht. Bij een onvolledige verbranding vult de ruimte zich zeer snel met koolstofmonoxide waardoor de kans op CO vergiftiging extra groot is.

CO melder voor de badkamer

Waar moet ik een CO melder hangen?

De aanbevelingen voor CO-melders zijn gelijk aan deze voor rookmelders. Elke woning moet minstens op elke verdieping één detector hebben, één in elke slaapruimte, en één in de kelder. In woningen waar meerdere slaapkamers aan elkaar grenzen, kan één melder in de gang volstaan voor alle slaapkamers. De belangrijkste plaats om een CO melder te hangen is in de nabijheid van een verbrandingsbron zoals een CV-ketel of kachel.

Op welke hoogte moet ik een CO melder hangen?

In een ruimte met een verbrandingsbron zoals een kachel of CV-ketel mag je ze aan het plafond hangen op maximaal 3 meter afstand van de verbrandingsbron. Hierbij is het belangrijk om de koolstofmonoxide melder op 30 cm van de hoeken van het plafond te plaatsen en weg van verluchtingsgaten.

Omdat koolmonoxide lichter is dan lucht verspreidt het zich gemakkelijk doorheen de woning. Het kan daarom nuttig zijn om ook koolstofmonoxide melders op te hangen in slaapkamers of andere ruimtes. In een slaapkamer is het belangrijk om het toestel hoog genoeg te plaatsen. De minimale hoogte is de ademhoogte waarop men slaapt. In andere ruimtes zoals je woonkamer plaats je de CO-melders best op zit- of loophoogte. Plaats een CO melder niet naast deuren of ramen en ook niet achter gordijnen of kasten. Het is namelijk belangrijk dat het tijdig een CO lek kan detecteren alvorens het zich in de volledige ruimte heeft verspreid.

Meer over koolstofmonoxide

Koolstofmonoxide is een gas dat van nature uit aanwezig is in de lucht. Wanneer dit in de lucht aanwezig is in een te hoog gehalte, kan dit echter dodelijk zijn. Koolstofmonoxide wordt gemeten in deeltjes per miljoen, of dpm. De gevolgen van een te hoge CO-concentratie worden erger naarmate de blootstelling langer en hoger is:

 • 0,5 tot 5 dpm: een normaal niveau van CO voor een woning met verbrandingstoestellen.
 • Onder 70 dpm: blootstelling van 6 à 8 uren kan leiden tot hoofdpijn en duizeligheid. Mensen met hartproblemen kunnen bijkomende symptomen vertonen, zoals pijn in de borststreek.
 • 100 dpm: bloostelling gedurende twee of meer uren kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid.
 • 150 tot 200 dpm: langdurige blootstelling kan de dood veroorzaken.

Koolstofmonoxidemelders vergelijken

Soorten CO melders

Standaard CO Melder

CO melders detecteren koolmonoxide op verschillende manieren. Sommige modellen maken gebruik van een gel die verkleurt naarmate het meer CO absorbeert. Door de kleurverandering gaat er een alarm af. Andere meer recentere modellen maken daarentegen gebruik van een chip of elektrode waarvan de weerstand verlaagt wanneer het in contact komt met CO. Door de verlaging in weerstand gaat er een alarm af vanaf een bepaalde concentratie.

Combimelder

Een combimelder combineert de functionaliteit van een rookmelder met die van een koolmonoxidemelder. Hierdoor kan je je gezin zowel van koolmonoxidevergiftiging als brandgevaar behoeden. Bij deze melders is het belangrijk dat je ze aan het plafond hangt omdat ze anders rook niet tijdig kunnen detecteren.

Slimme CO Melders

Een slimme CO melder is in veel gevallen een combimelder die zowel rook als koolmonoxide kan detecteren. Het verschil met een combimelder is dat een slimme CO melder kan geïntegreerd worden in een smart home systeem. Via een app op je smartphone kan je de batterij testen en de gevoeligheid van de sensors kalibreren. Omdat een slimme CO melder verbonden is met je draadloos netwerk krijg je toegang tot bijkomende opties. Heb je een slimme luidspreker dan kan je instellen dat Google Assistent of Alexa je waarschuwt op welke verdieping de brand of CO lek zich voordoet.

Stroomvoorziening

De meeste CO melders zijn voorzien van een batterij zodat je om het even waar in je woning kunt installeren. Koop je een CO melder met een batterij kies dan voor een model dat 10 jaar meegaat. Dit is niet enkel wettelijk verplicht maar maakt jouw leven ook veel gemakkelijker. Er zijn een beperkt aantal modellen die op het elektriciteitsnet van je woning kunnen aangesloten worden. Hiervoor is het wel belangrijk dat je ze dicht genoeg aansluit bij je centrale verwarming of kachel. Het voordeel van deze soort rookmelders is dat je nooit de batterij hoeft te vervangen. In geval van een stroomstoring kan deze soort rookdetector overschakelen naar een noodbatterij.

Koppelbaar

De meeste woningen bestaan uit meerdere verdiepingen waardoor het wordt aangeraden om meerdere CO melders op te hangen. Ondanks het feit dat het alarm van een CO melder vrij luid is kan het nog altijd gebeuren dat iemand die in de zolder of kelder slaapt het alarm niet hoort afgaan in zijn of haar slaap. Koppelbare CO melders staan draadloos met elkaar in verbinding. Op die manier gaan ze allemaal tegelijk af wanneer er ergens een CO lek gevonden wordt.

Installatie koolstofmonoxidemelder

Iedereen kan een CO-detector installeren. Bij de meeste toestellen volstaat het om een nieuwe batterij te plaatsen en deze op te hangen waar het toestel niet gehinderd wordt door meubels, gordijnen of andere materialen. Wanneer je een ingebouwd toestel verkiest, volstaat eenvoudige kennis van elektrische bekabeling. Volg altijd de aanbevelingen en vereisten van de fabriekshandleiding. Sommige CO-detectoren werken het best wanneer deze lager geplaatst zijn dan 150 cm, andere modellen moeten aan of in de buurt van het plafond bevestigd worden.

In het algemeen zijn er wel enkele aanbevelingen rond plaatsen die vermeden moeten worden:

 • vochtige ruimtes, zoals badkamers en sauna’s
 • ruimtes met een temperatuur onder 5 °C of boven 40 °C
 • installatie in de buurt van verwarmingstoestellen, airco’s, ventilatoren, open ramen of andere plaatsen met sterke luchtstroom of ventilatie
 • dichter dan 150 cm van kooktoestellen of 5 meter van verbrandingstoestellen
 • in direct zonlicht of te dicht bij ramen of deuren

Symptomen van koolstofmonoxidevergiftiging

Het is belangrijk om de symptomen van vergiftiging door koolstofmonoxide te kennen. Bij een matig niveau van CO in de lucht kan je ernstige hoofdpijn krijgen, duizelig, verward, of misselijk worden of flauwvallen. Indien deze symptomen zich langdurig voordoen is het zelfs mogelijk hieraan te sterven. Lagere niveaus van CO kunnen leiden tot kortademigheid, lichte misselijkheid of lichte hoofdpijn. Ook dit kan op langere termijn negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Aangezien dat de meeste van deze symptomen gelijkaardig zijn aan deze van koorts, voedselvergiftiging of andere ziektes, is het niet altijd direct duidelijk dat deze veroorzaakt worden door CO-vergiftiging.

Als je symptomen voelt waarvan je denkt dat deze veroorzaakt kunnen zijn door CO-vergiftiging, moet je onmiddellijk frisse lucht opzoeken. Open deuren en ramen, draai de verbrandingstoestellen uit en verlaat het huis. Ga naar een (spoed)arts en laat weten dat je een CO-vergiftiging vermoedt. Dit kan vaak opgespoord worden met een bloedtest snel na de vergiftiging. Zorg dat je de volgende vragen kan beantwoorden:

 • Heb je enkel last van deze symptomen binnenshuis? Verminderen of verdwijnen ze wanneer je het huis verlaat, en treden ze opnieuw op wanneer je terug binnen gaat?
 • Heeft een andere bewoner last van gelijkaardige klachten? Kregen jullie deze klachten gelijktijdig?
 • Heb je verbrandingstoestellen in je huis?
 • Werden deze verbrandingstoestellen recent nagekeken? Ben je er zeker van dat deze correct werken?

Tot zover ons artikel ‘beste CO Melder 2021’ – Laatste update 05/08/2020

Lees meer artikels binnen de categorie ‘Huis’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.