Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde kippenhouder of duivenmelker, voor jouw kuikens is alleen de beste broedmachine goed genoeg. Kippen kunnen in principe het beste zelf hun eieren uitbroeden in het kippenhok. Dit is onderdeel van het natuurlijke gedrag en belangrijk voor het welzijn van kippen. Ook kuikens hebben er baat bij als ze uit het ei komen bij hun moeder. Mocht je toch kuikens willen hebben zonder dat er een moederkip aan te pas komt, dan kan je met een goede broedmachine zelf eieren uitbroeden.
Dit doe je door de warmte en de luchtvochtigheid in de gaten te houden en de eieren regelmatig te draaien. In dit artikel hebben we een aantal verschillende soorten broedmachines getest. We hebben gekeken naar gebruikersgemak, functionaliteit en prijs. Eieren uitbroeden, lees hier verder om de beste broedmachine te vinden.
Onze selectie broedmachines
- Beste prijs-kwaliteit: Flanner Automatisch met Warmteplaat bij Bol.com
- Beste volautomatische: Mart-trade HHD Automatisch bij Bol.com
- Beste grote: Broedmachine Automaat bij Bol.com
- Beste kleine: Brinsea Mini 2 ECO bij Bol.com
- Beste goedkope: iBought Semi-Automatisch bij Bol.com
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Flanner Automatisch met Warmteplaat
- Goede verhouding prijs-kwaliteit
- Geschikt voor beginners
- Draait de eieren
- Ook geschikt voor eieren van andere vogels
- Zelf lauw water toevoegen
De meeste broedmachines werken automatisch. Dit betekent dat ze je veel werk uit handen nemen, want je hoeft zelf niet veel te doen. Toch is het niet zo dat je enkel nog moet wachten nadat je de eieren in de machine hebt gelegd. Het duurt ongeveer drie weken voordat een kuiken van een kip uit het ei komt.
Gedurende deze drie weken is het zeer belangrijk dat de omstandigheden optimaal zijn. Denk hierbij aan de luchtvochtigheid, temperatuur en het draaien van de eieren. Deze automatische broedmachine voldoet zeker aan deze omstandigheden. Voor een redelijke prijs heb je een kwalitatief goede broedmachine in huis. Je kunt er twaalf kippeneieren tegelijk mee uitbroeden. De temperatuur kan je nauwkeurig instellen en hij is vervolgens zichtbaar op het display.
De eieren worden elke twee uur automatisch gedraaid en de ventilator zorgt ervoor dat de lucht goed circuleert. Het enige wat je zelf nog hoeft te doen is af en toe water toevoegen als de hygrometer dit aangeeft. Door het transparante deksel kan je zien hoe het proces in de machine verloopt. Het apparaat is eenvoudig in gebruik en hierdoor geschikt voor beginners. Tot slot gebruik je deze automatische broedmachine ook om eieren van andere vogels uit te broeden, bijvoorbeeld kwartels of duiven.
Type: Automatisch | Aantal eieren: 12 | Hygrometer: Ja
Beste volautomatische: Mart-trade HHD Automatisch
- Machine hoeft niet geopend te worden
- Ingebouwde schouwlamp en alarm
- Energiezuinig
- Draait de eieren
- Ook geschikt voor eieren van andere vogels
- Duur
- Zelf water toevoegen
Een volautomatische broedmachine neemt werkelijk alles uit handen als het gaat om het uitbroeden van kippeneieren. Tijden het hele broedproces kan de machine dicht blijven. Dit komt de eieren zeker ten goede. Via een lade wordt er indien nodig water bijgevuld en ook het draaien gebeurt elke twee uur vanzelf.
Tijdens het uitbroeden kan je met de ingebouwde schouwlamp de eieren vanbinnen bekijken. Je ziet dan bijvoorbeeld of er een levend kuiken in het ei zit. Ook kan je zo de vorderingen van de groei goed bijhouden. Via de led-indicatoren op het display kan je zien hoelang het broedproces nog te gaan heeft en of alles verder in orde is. Mocht er iets mis zijn dan gaat er een alarm af. Grote, geรฏntegreerde ventilatoren zorgen voor een goede luchtcirculatie.
Naast een hoge gebruiksvriendelijkheid is het apparaat ook energiezuinig. Het verbruik bij het uitbroeden van 36 eieren is slechts 60 watt per uur. Dit komt neer op 0,06 kilowattuur. Ook met deze broedmachine kan je eieren van bijvoorbeeld kanaries, ganzen of kwartels uitbroeden.
Type: Volautomatisch | Aantal eieren: 36 | Hygrometer: Ja
Beste grote: Broedmachine Automaat
- Ook geschikt voor eieren van andere vogels
- Draait de eieren
- Zeer stil
- Om te bouwen tot uitkombak
- Neemt veel ruimte in
Wil je veel eieren tegelijk uitbroeden, kies dan voor een grote broedmachine. In deze grote broedmachine kunnen tot wel 52 kippeneieren tegelijk uitgebroed worden. Alle eieren zijn goed zichtbaar door het aparte, ronde model met transparant deksel. Doordat de eieren naast elkaar liggen, en dus niet boven elkaar, neemt het geheel wel behoorlijk wat plaats in beslag.
De machine is ook geschikt voor eieren van andere vogels zoals eenden of kwartels. Let wel op dat eieren van andere vogelsoorten korter of juist langer in de broedmachine moeten blijven. Ze zullen dus op verschillende momenten uitkomen. De machine is energiezuinig en zeer stil in gebruik. De ventilator en het draaisysteem zijn nauwelijks hoorbaar.
Wanneer alle eieren zijn uitgekomen kan je het draaisysteem verwijderen zodat je een uitkombak overhoudt waarin de kuikens de eerste periode kunnen verblijven. Sommige kippenhouders wachten een etmaal alvorens de kuikens eten te geven, maar in principe kunnen ze eten en drinken vanaf dag een. Verplaats de kuikens na een paar dagen naar een grotere ruimte. Zorg dat hier de eerste acht weken een warmtelamp aanwezig is om de kleintjes warm te houden.
Type: Volautomatisch | Aantal eieren: 52 | Hygrometer: Ja
Beste kleine: Brinsea Mini 2 ECO
- Educatief
- Compact
- Antimicrobiรซle werking
- Vooraf ingesteld op standaard broedtemperatuur
- Ook geschikt voor eieren van andere vogels
- Handmatig eieren draaien en water bijvullen
- Duur
Wil je slechts enkele eieren per keer uitbroeden, kies dan voor een kleine broedmachine. De Brinsea Mini 2 ECO broedmachine kan tot tien kippeneieren per keer uitbroeden. Je kan de eitjes goed zien liggen door het doorzichtige deksel heen. De machine werkt met een twaalf Volt adapter en neemt weinig ruimte in beslag. Ideaal om samen met de kinderen te wachten op tien schattige kuikentjes.
Deze kleine broedmachine is niet volautomatisch. Je zult de eieren dagelijks aandacht moeten schenken door ze zelf drie- tot vijfmaal daags te draaien. Ook het water moet om de dag aangevuld worden. Dit bijvullen doe je langs de buitenkant, voor het draaien moet je het deksel openen. De ingebouwde thermostaat zorgt voor een constante, perfecte temperatuur voor de eieren. Deze temperatuur moet je eenmalig zelf instellen.
Het apparaat heeft een antimicrobiรซle werking. Dit betekent dat schimmels, bacteriรซn en virussen minder kans krijgen om de eieren te beรฏnvloeden. De kans dat de kuikens gezond opgroeien is hierdoor groter. De broedmachine werd vooraf ingesteld op de meest voorkomende broedtemperatuur zodat je meteen aan de slag kan. Ook met deze machine kan je eieren van andere vogelsoorten uitbroeden.
Type: Handmatig | Aantal eieren: 10 | Hygrometer: Ja
Beste goedkope: iBought Semi-Automatisch
- Goedkoop
- Met alarm
- Schouwlamp om eieren binnenin te bekijken
- Geschikt voor beginners
- Ook geschikt voor eieren van andere vogels
- Niet geschikt voor eieren groter dan 6,5 centimeter
- Zelf eieren draaien
De beste broedmachine in de goedkopere prijsklasse werkt halfautomatisch. Dit betekent dat je de eieren zelf zal moeten omdraaien. Dit is te zien door de indicatoren op de bovenzijde van de broedmachine. De temperatuur en de luchtvochtigheid worden wel automatisch op peil gehouden. Ook is er een volautomatisch alarm dat afgaat als een van de waarden niet in orde is.
Door de transparante kap kan je de eieren in de gaten houden. Elk broedplekje heeft een ingebouwd led-schouwlampje waarmee je de eieren tijdens het broedproces ook vanbinnen kunt volgen, zonder ze op te hoeven pakken.
Deze goedkope broedmachine is gemakkelijk te bedienen en is dan ook ideaal voor beginners. Je kunt er eieren van kippen, eenden en kwartels mee uitbroeden. Houd er rekening mee dat er enkel eieren kleiner dan 6,5 centimeter in de broedmachine passen. Eieren van grote kippen- en eendensoorten zullen daardoor mogelijk niet in de machine passen.
Type: Handmatig | Aantal eieren: 9 | Hygrometer: Ja
Waar op letten bij het kopen van een broedmachine?
Aantal eieren
Wanneer je zelf kippeneieren of eieren van andere vogelsoorten wil uitbroeden heb je hier een broedmachine voor nodig, ook wel een incubator genoemd. Bedenk voor de aanschaf hoeveel eieren je tegelijk wil kunnen uitbroeden. Misschien heb je aan een paar eieren per keer genoeg. Vergeet daarbij niet dat er uit een groot deel van de eieren ook haantjes kunnen komen.
Jammer voor de haantjes, maar veel mensen die kippen houden als hobby willen maar รฉรฉn of helemaal geen hanen in hun toom hebben. Broed je dus tien eieren uit waarvan er acht hanen blijken te zijn, dan was het misschien handiger geweest als je er wat meer tegelijk had uitgebroed.
De gemiddelde broedmachine kan twaalf kippeneieren tegelijk uitbroeden. Uiteraard hoeft niet de hele machine per se volledig gevuld te zijn. Weet je niet hoeveel eieren je tegelijk wil uitbroeden, overweeg dan een wat grotere broedmachine te kiezen.
Hygrometer
De luchtvochtigheid van de ruimte waarin de eieren verblijven moet absoluut in orde zijn. Wanneer deze verkeerd of niet stabiel is, zal dit de eieren dusdanig beรฏnvloeden dat ze niet zullen uitkomen. Je kunt de luchtvochtigheid in de broedmachine meten met een hygrometer. Elke broedmachine hoort er dus een te hebben. Een goedkope broedmachine heeft vaak geen hygrometer. Wanneer dit het geval is moet je zelf een hygrometer aanschaffen.
Thermostaat
Met de thermostaat regel je de temperatuur in de machine. Deze is minstens zo belangrijk als de luchtvochtigheid. Een ei dat in een te koude omgeving ligt zal zeker niet uitkomen. Heeft de broedmachine een slimme thermometer, dan meet deze ook eventuele schommelingen in de temperatuur. Bij erge schommelingen krijg je vervolgens een alarm. Dit helpt je een beeld te krijgen van het algehele broedproces. Ook kan je met een slimme thermometer tijdig ingrijpen mocht er iets niet in orde zijn met de temperatuur.
Draaien van de eieren
Tijdens het broeden draait de moederkip in het nest geregeld haar eieren. Dit is een belangrijke bezigheid. Op deze manier zal het kuiken niet vast komen te zitten aan de schaal. Ook is dit nodig voor de verdeling van de warmte in het ei. Wanneer je een broedmachine gebruikt zal dit vanaf dag twee dus handmatig moeten gebeuren.
Drie tot vijf keer per dag draaien is voldoende. Zet ter herinnering een wekker en markeer de eieren, zodat je weet of je ze niet steeds in dezelfde positie legt. De meeste broedmachines draaien de eieren automatisch. Dit is erg handig en het scheelt je een hoop tijd.
Wat moet de luchtvochtigheid in een broedmachine zijn?
Tijdens de eerste zestien dagen van het broedproces moet er een relatieve luchtvochtigheid van 55 procent gemeten worden. Vanaf dag zeventien moet deze iets omhoog naar 65 procent. De luchtvochtigheid wordt beรฏnvloed doordat er (lauw) water in de machine moet zitten. Soms moet je dit water handmatig toevoegen gedurende het broedproces. Soms kan je het water eenmalig aan het begin in de machine doen en wordt het automatisch geregeld.
Wat moet de temperatuur in een broedmachine zijn?
Een broedmachine bootst de warmte van de moederkip na. De ideale omgevingstemperatuur in de broedmachine is dan ook 37,5 graden Celcius. Doordat veel machines een ventilator hebben, is de lucht overal in de machine ongeveer even warm. Is er geen ventilator aanwezig, zorg er dan voor dat de temperatuur zo dicht mogelijk bij de eieren gemeten wordt. De thermometer moet dus dicht bij de eieren hangen. Ga je eieren van andere vogelsoorten uitbroeden, dan zal je de parameters moeten aanpassen.
Wat te doen als de eieren niet uitkomen?
Ook al heb je de beste broedmachine aangeschaft, het kan altijd gebeuren dat รฉรฉn of meerdere eieren niet uitkomen. Wanneer je een mogelijkheid hebt om de eieren tussentijds te schouwen kan dit helpen om in te schatten hoe het met het broedproces gaat. Schouwen doe je door een felle lamp onder het ei te houden zodat een deel van de binnenkant zichtbaar wordt.
Het schouwen zal je gaandeweg onder de knie moeten krijgen. Je kunt om te beginnen zien of het ei bevrucht is of niet. Indien bevrucht kan je daarna kijken of er leven in het ei te zien is. Registreer altijd goed wat je hebt gezien. Houd bijvoorbeeld een dagboekje bij. Is er gedurende veertien dagen geen beweging in het ei waar te nemen, haal het ei dan uit de machine. Een dood embryo kan voor bacteriรซn in de machine zorgen en zelfs ontploffen. Na 25 dagen komen de eieren zeker niet meer uit.