Beste boormachine

Volgens ons onderzoek is de beste boormachine voor de meeste mensen de DCD777S2T van DeWalt. Deze accuboormachine is licht, krachtig en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Hij is ideaal om te schroeven maar ook om te boren in gips, hout, metaal en zachte steen. Ben je van plan om in tegels of in baksteen te boren heb je nood aan een klopboormachine zoals de Metabo SB18L. Gaat u een boormachine kopen lees dan eerst ons onderzoek onderaan dit artikel zodat u weet waar u op moet letten.

 TOP 5 – Beste Boormachine 2020

Volgens ons onderzoek is de DeWalt DCD777S2T de beste boormachine voor de meeste mensen. Hij is geschikt om zowel te schroeven als te boren in gips, hout, metaal en zachte stenen. Wil door baksteen of tegels boren kun je beter een klopboormachine, deze zijn voorzien van een kop die kloppende beweging in de lengte kan maken. Deze boormachine is uitgerust met twee mechanische versnellingen zodat het geschikt is voor zowel lichte als zware klussen. Voor zware klussen kun je rekenen op een maximaal koppelvermogen van 65 Nm wat zeer krachtig is voor zijn prijscategorie.

“Beste boormachine 2020”

Hij heeft een comfortabele grip en is met 1,5 kg vrij licht waardoor hij geschikt is voor langdurig gebruik. Dankzij de twee meegeleverde accu’s van 1,5 Ah kan er altijd een aan de lader terwijl je verder werkt. De accu’s werken op 18V en zijn compatibel met het DeWalt XR platform zodat je het ook voor andere toestellen kunt gebruiken. De koffer is compatibel met andere TSTAK koffers zodat je ze gemakkelijk kunt stapelen. Dit is vooral handig als je meerdere toestellen hebt van DeWalt. We kunnen deze boormachine aanraden aan mensen die op zoek zijn naar een betaalbare maar performante boormachine waarmee ze zowel kunnen schroeven als boren.

De Makita DDF453SFE is een professionele boormachine dat geschikt is voor het zware werk. Juist zoals het DeWalt model is het geschikt voor schroefwerk als licht boorwerk. Hij is niet voorzien van een klopfunctie, daarvoor kijk je beter naar een model zoals de Metabo SB18L. Wel is het uitermate geschikt voor zwaardere klussen aangezien het uitgerust is met een accu van 3 Ah. Dit is het dubbele van de capaciteit in vergelijking met de accu’s van Makita. Het nadeel is dat deze boormachine meer weegt en lastiger zal zijn om langdurig te gebruiken.

“Zware boormachine”

Je deze boormachine aanschaffen in een uitvoering met een of twee accu’s. Hou er wel rekening mee dat een bijkomende accu 50 euro extra kost. Voordeel is wel dat je de accu ook voor andere toestellen van Makita kunt gebruiken. Standaard wordt deze boormachine geleverd met een koffer en een uitgebreide accessoireset. Vooral handig wanneer je nog niet veel materiaal hebt. Zo kun je een volledig pakket aan een voordelige prijs kopen die je daarna ook proper kunt opbergen in de meegeleverde koffer. Deze boormachine kunnen we aanraden aan mensen die vooral zware klusjes doen en op zoek zijn naar een professionele boormachine.

De Metabo SB18L Mobile is de beste klopboormachine voor de meeste mensen. Een klopboormachine is geschikt voor het zwaardere werk zoals het boren in baksteen of door tegels. De kop is namelijk voorzien van een klopfunctie om door harde materialen te geraken. Materialen waar je met een gewone boormachine niet kunt door geraken. In baksteen kun je tot 10 mm diep boren wat voldoende is voor de meeste klussen. Dankzij een gewicht van 1,6 kg is het geschikt voor lange klusjes zonder dat het toestel te zwaar wordt. En door de twee 18V accu’s met een capaciteit van 2 Ah kun je altijd een opladen terwijl je met de andere verder werkt. Zo moet je nooit je werk onderbreken om te wachten tot je accu terug is opgeladen.

“Beste klopboormachine 2020”

Het nadeel van Metabo is dat het in tegenstelling tot merken zoals DeWalt of Makita geen kleiner assortiment heeft aan compatibele toestellen waarvoor je de accu’s kunt gebruiken. De SB18L komt met een handige koffer en een uitgebreide accessoireset. Deze bevat onder andere bits maar ook boren voor metaal en baksteen. Deze klopboormachine kunnen we aanraden aan mensen die op zoek zijn naar een toestel waarmee je (bijna) alles kunt. Je kan er namelijk mee schroeven en boren in alle materialen buiten beton.

De Black & Decker BDCDC18BAFC-QW is een goedkope boormachine voor mensen die niet vaak klussen. Met een maximaal koppelvermogen van 30 Nm is het minder krachtig in vergelijking met de andere modellen die we in dit artikel bespreken. Hij is wel krachtig genoeg voor het meeste schroef en boorwerk. Maar moest je het willen gebruiken voor het verwijderen van vastgeroeste schroeven zou het kunnen dat hij tekort schiet.

“Goedkope boormachine”

Standaard komt hij met een rijkelijk gevulde koffer met allerlei bits en boren. Ook zijn er twee 18V accu’s met een capaciteit van 1,5 Ah. Dit vinden we handig omdat de boormachine zo licht in gebruik blijft. Accu’s van 3 AH of 5 Ah gaan langer mee maar zijn duurder in aankoop en wegen ook een stuk zwaarder. We kunnen deze boormachine met lange naam aanraden aan iedereen die op zoek is naar een boormachine met een volledige set onder de 100 euro.

De Bosch IXO V Basic is een goedkope boormachine die enkel geschikt is om te schroeven. Het is een compact en goedkoop toestel dat gemakkelijk te gebruiken is. Wel is het niet krachtig genoeg om te kunnen boren in materialen zoals hout of gips. Wij vinden het vooral een handig toestel voor mensen die veel IKEA meubelen in elkaar zetten. Als je vijf kasten op een dag in elkaar wilt zetten kan het manueel schroeven zeer lastig worden.

“Elektrische schroevendraaier”

In dat geval kan een elektrische schroevendraaier zoals deze Bosch IXO handig zijn. Hij is goedkoop in aanschaf en komt samen met een accessoireset van 32 bits. Maar je kan hem ook zonder de accessoireset kopen als je al over voldoende bits beschikt. Voor licht werk heb je namelijk geen boormachine of klopboormachine nodig die een stuk zwaarder en duurder zijn.

Het onderzoek

Welke boormachine moet ik kopen

Een boormachine is een handig stuk gereedschap om in het huis te hebben. De meeste meubels moet je ondertussen zelf in elkaar steken, of je ze nu in de IKEA, Weba of ergens anders koopt. Door een boormachine aan te schaffen moet je niet meer elke schroef handmatig inschroeven. Je kan je dus heel wat pijn in je hand en frustratie vermijden door te investeren in een draadloze boormachine. Maar je kunt het voor meer gebruiken dan enkel en alleen maar om meubels in elkaar te schroeven. Denk maar aan het vervangen van een hanglamp, het installeren van schappen of het plaatsen van een hekje bovenaan de trap.

Voor het in elkaar zetten van een IKEA kast of kleine werken heb je voldoende aan een compacte 12 volt boormachine. Ben je daarentegen van plan om een hele dag zware klusjes te doen ben je beter af met een krachtigere 18 volt boormachine. Hieronder overlopen we een aantal aspecten waarmee je rekening moeten houden in het maken van jouw keuze.

Boormachine kopen waar op letten

Type

Het type boormachine dat je nodig hebt hangt af van het soort werk dat je wilt verrichten. Een schroefmachine is een compact en goedkoop toestel dat enkel geschikt is om te schroeven maar niet om te boren. Een accuboormachine is een draadloze boormachine dat niet enkel geschikt is om te schroeven maar ook om door zwakkere materialen zoals hout, gips en zachte steen te boren. Wil je daarentegen door tegels of baksteen boren heb je een klopboormachine nodig, deze toestellen zijn helaas niet geschikt om te schroeven omdat ze ook een kloppende beweging in de lengte maken. Er bestaan wel klopboormachines waarvan je de klopfunctie kunt uitzetten zodat je er ook mee kunt schroeven. Een boorhamer is een zeer zwaar toestel dat ook gemaakt is om in beton te boren.

Voltage

De 12 volt boormachines zijn goedkoop, compact en beschikbaar in veel verschillende modellen. Zijn zijn geschikt voor de meeste klusjes rond het huis. Of het nu gaat van het in elkaar steken van IKEA meubels, vervangen van hanglampen tot andere kleine herstelwerken. Deze zijn helaas minder geschikt voor het zwaardere werk.  De meeste bouwvakkers zullen werken met een boormachine op 18 volt. Deze boormachines hebben meer kracht en een krachtige batterij. Ze kunnen de zwaarste taken aan zoals het bouwen van een tuinhuis en zwaar boorwerk. Het nadeel van deze 18 volt boormachines is dat ze duurder en zwaarder zijn ten opzichte van de 12 volt boormachines. Maar wij raden de meeste mensen aan om een 12 volt boormachine te gaan omdat dit voldoende is voor de eenvoudige klusjes in je huis.

Accu

De goede boormachines worden verkocht met twee afneembare accu’s. Je kunt meestal het werk waar je aan bezig bent niet zomaar onderbreken. Daarom is het handig om te kunnen overschakelen naar je tweede batterij terwijl je de eerste batterij terug kan opladen. Afhankelijk van het merk is het mogelijk dat de batterij compatibel is met andere toestellen van datzelfde merk dat je al hebt. Hou hier rekening mee bij het kiezen van welke boormachine je gaat kopen.

Comfort

In ons onderzoek hebben we gekeken naar welke boormachines een comfortabele greep hebben. Wanneer je een hele dag IKEA meubelen in elkaar aan het zetten bent is het aangenaam om een boormachine te gebruiken met een zachte greep. Maar gewicht is ook belangrijk, hoe lichter de boormachine hoe gemakkelijk het is om deze langdurig te bedienen zonder te verkrampen. We raden aan om een toestel lichter dan 3 kg te kopen.

Dieptestop

Boormachines met een dieptestop kun je zo instellen zodat je de gaten op een exacte diepte kunt maken. Dit is belangrijk voor precisiewerk wanneer je op een muur wilt boren met achterliggende draden of leidingen.

Boornselheid

Alle moderne boormachines hebben een snelheidsregeling zodat je de ideale snelheid kunt instellen afhankelijk van je klus. De duurdere modellen beschikken niet enkel over een snelheidsregeling maar ook over twee mechanische snelheden. Om te boren heb je namelijk een laag draaivermogen en een hoge snelheid nodig. Terwijl je voor te schroeven een hoog draaivermogen nodig hebt maar een lage snelheid.

Koffer

Wanneer je een boormachine koopt is het handig om een bijgeleverde koffer erbij te krijgen. Zo kun je het namelijk gemakkelijk opbergen en is het beschermd van stof en water wanneer je het in je tuinhuis laat liggen. Wat minder belangrijk is zijn de meegeleverde boorsets. Die zijn vaak van minderwaardige kwaliteit en kun je beter apart aankopen.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.