Er zijn verschillende soorten blenders, power blenders, vacuum blenders of kleine smoothie makers. De beste blender hangt af van jouw gebruik en noden. In dit artikel geven we je de kennis om blenders te vergelijken, om zo de (voor jouw) beste blender van 2021 te bepalen. In de top 5 vind je alvast onze keuzes van power blender tot soepmaker. Afhankelijk van het budget kijken we ook naar betaalbare of goedkope blenders. Deze zijn niet slechter maar hebben vooral minder opties. Met een blender kan je smoothies maken, maar ook warme bereidingen zoals soep. Daarnaast kunnen sommige blenders ook harde ingrediënten zoals noten en ijsblokken malen en is er de intrede van de ‘Smart Blender’.

Zoek je een blender voor soep, dan kan je ook terecht op de Top 5 soepmakers.
Een staafmixer als alternatief? Lees dan ook de lijst beste staafmixers.

TOP 5 – Beste Blender 2021

Philips – HR3655 Avance

Beste blender – zonder kookfunctie

Betaalbaar maar toch van uitstekende kwaliteit. Deze Philips is de best verkochte blender van 2021. Vergelijkbaar met andere merken met enkele voordelen en een betere prijs. De blenderkan heeft een inhoud van 2 liter en is ook gemaakt uit Tritan plastic. Hierdoor is het zeer sterk en ook warmtebestendig. Het beschikt over twee vooraf ingestelde program, een voor het maken van smoothies en een voor het crushen van ijsblokken. Het beschikt niet over een pulse stand dat extra power kan geven bij het maken van zware recepten zoals huisgemaakte pindakaas.

Philips doet het wel vaker, je krijgt ook twee extra bekers bij een aankoop van een blender. Dit maakt het overgieten en meenemen heel wat makkelijker. Deze blender heeft ook een hakfunctie om ingrediënten zo klein mogelijk te krijgen. Het enige dat ontbreekt op dit toestel is een kookfunctie om soep of warme dranken klaar te maken. Door het hoge vermogen – 1400 Watt – spreken we ook hier van een power blender.

Tefal Ultrablend BL962B

Beste blender – met kookfunctie

Blender, soepmaker of smoothiemaker. Je kan heel wat namen op deze Tefal Ultrablend plakken, vandaar ook een plaatsje in de lijst beste soepmaker. Deze BL962B is een luxe toestel van hoge kwaliteit en daar betaal je al snel wat meer voor. Maar er zijn ook heel wat verschillen met normale blenders of soepmakers. Belangrijk is dat je ook weet dat dit een grote soepmaker/blender is.  Daarbij valt het geluidsniveau goed mee voor zijn grootte. We spreken ook hier van een power blender door het hoge vermogen (1200 watt).

Een eerste voordeel is de 8 voorgeprogrammeerde functies. Je maakt hiermee zowel koude als warme bereidingen. Saus, soep, milkshakes, smoothies, crushed ice, en nog wat lekkers. Het glas is hittebestendig en heeft een volume van 2 liter. Heel wat meer dan andere modellen. Onderin de kan vinden we een roestvrijstalen mes met 6 punten. Deze heeft 3 functies; draaikolk vormen, snijden en ingrediënten in beweging houden. Het zorgt er ook voor dat er geen grote stukjes onder het mes komen te liggen.

Nutribullet – 600 series

Beste smoothie maker / Mini blender

De Nutribullet is een smoothie maker dat weinig ruimte inneemt en ideaal is voor mensen die veel smoothies en shakes maken. Nadeel is wel dat de beker zonder deksel komt. Als je de beker buitenshuis wil meepakken moet je het deksel nog apart bij kopen. Door zijn compact formaat heeft de beker een inhoud van 0,7 liter. Dit toestel is ideaal als jij de enige bent die smoothies drinkt. Compact en handig. De beker wordt voornamelijk als glas gebruikt, zo heb je minder afwas.

Met de motor van 600W is het krachtig genoeg om door de meeste ingrediënten te geraken. Toch is dit eerder een smoothie maker – voornamelijk fruit en groenten. Het is afgeraden om ijsblokken, noten of andere harde ingrediënten te blenden. Er is daarbij ook maar een stand, waardoor je beperkt bent in je gebruik. Het beschikt wel over twee verschillende messen, een voor het maken van soepen en sauzen en een andere voor het fijnhakken van ingrediënten.

Vitamix Ascent A3500I

Beste smart blender 2021

Net zoals veel producten is 2021 het jaar waar veel producten slim worden. Dit is ook het geval voor smart blenders, waarvan de Vitamix Ascent A3500i de kers op de taart is. Voorlopig zijn er nog niet zo veel smart blenders maar het aanbod wordt steeds groter. Deze Vitamix is niet enkel een smart blender, het is ook een power blender (1200 watt) van zeer hoge kwaliteit. De behuizing is van roestvrij staal, en het toestel is gemaakt uit duurzame materialen. Ook de trikan is zeer sterk om barsten of scheuren te voorkomen. Voor de A3500i moet je een budget hebben, maar dit toestel is gebouwd om jaren mee te gaan (10 jaar garantie).

Deze smart blender geeft je, via de app, toegang tot 500 recepten en tot wel 10 extra programma’s. Eens het programma voorbij is schakelt het toestel zich vanzelf uit. Je kan ook warme recepten klaarmaken, zo heb je binnen de 7 minuten hete soep op basis van rauwe ingrediënten. Het nadeel is de prijs, deze blender kost bijna € 900. Heb je een lager budget en hoef je geen roestvrij stalen blender, dan is de Vitamix A2500i een betere optie (€ 695).

Philips vacuum blender HR3756

Beste vacuum blender

Vacuum technologie zorgt voor een bereiding met meer vitaminen en mineralen. Ook de structuur van de smoothie of soep wordt beïnvloed door het vacuum. De vacuum blender zorgt ervoor dat er geen luchtbellen vermengd geraken waardoor de ingrediënten ook niet kunnen oxideren. Ook als je klaar bent met blenden zullen de vezels minder snel zinken, waardoor de structuur van de smoothie langer egaal blijft. Deze Philips HR3756 is de beste vacuum blender van het voorlopig beperkte aanbod, hoewel de Bosch VitaMax ook aantrekkelijk oogt.

Je krijgt drie meegeleverde blenderkannen als extra. De standaard kan heeft een grote inhoud van 1.8 liter, gemaakt van tritan om barsten en scheuren te voorkomen. Deze is ook warmte- en vaatwasbestendig. Met 1400 watt spreken we meteen ook van een power blender die alle ingrediënten (ijs, noten, …) aankan. Handig te bedienen via de draaiknoppen en aan een aangename prijs, met deze aankoop ga je voor een uitstekende prijs / kwaliteit verhouding.

Beste-blender-van-2020

Zoek je eerder een blender voor soep of sappen dan kan je je ook richten tot de lijst – Beste sapcentrifuges of slowjuicers. Voor soep te maken kijk je ook best naar de lijst beste soepmachines van 2021.

Blenders vergelijken

Wat is een goede blender

Een goede blender is een blender die je vaak gebruikt en die met gemak door de ingrediënten geraakt die je ermee wilt bereiden. Een goedkope blender met een zwakke motor is goed genoeg voor het maken van smoothies of andere zachte ingrediënten. Maar wil je met zo’n goedkope een zwaar recept maken zoals amandelboter dan zal je de motor van het toestel snel verslijten. Denk daarom eerst na over wat je er vooral mee gaat bereiden voor je over gaat tot een aankoop. Hieronder helpen we je verder door een aantal aandachtspunten te overlopen.

blenders-vergelijken

Hoe vergelijken

Voor je blenders met elkaar begint te vergelijken denk eerst na waarvoor je het wilt gebruiken. Met een blender kun je zijdezachte smoothies, soepen en cocktails maken. Het is veelzijdiger dan een bullet blender, aangezien deze enkel koude vloeistoffen kan blenden. Een gewone blender met een Tritan blenderkan heeft een grotere inhoud en is gemaakt van een plastic dat hittebestendig is. Wil je een blender kopen enkel en alleen om smoothies te maken ben je waarschijnlijk beter af met een bullet blender. Zoek je daarentegen een blender waarmee je enkel soep gaat maken is het handiger om een soepmaker te kopen. Hieronder kun je een aantal aandachtspunten terugvinden waar je op moet letten bij het vergelijken van blenders.

Verschillende soorten blenders

Power blender

power-blender-kopen

Power blenders zijn krachtige blenders. Deze hebben een vermogen van minstens 1200 watt. Door het hoge vermogen zijn deze blenders geschikt voor bevroren fruit of ijs, maar ook noten of andere harde ingrediënten. Ook de kan moet van een sterk materiaal zijn door de harde kaatsen van de ingrediënten. De tritan mengkan is bestand tegen barsten en scheuren. Bij sommige powerblenders kan je (op de hoogste stand) de inhoud ook wat opwarmen om je saus of soep meteen klaar te maken.

Vacuum blender

vacuum-blender-koen

Vacuum verwijst naar het verwijderen van lucht. Deze blenders maken gebruik van een vacuum om het oxideren van bepaalde ingrediënten tegen te gaan. Sommige groenten en fruit zullen vitaminen en mineralen verliezen tijdens het blenden. Met een vacuum blender is dit verleden tijd. Ook slowjuicers helpen hiermee, zij blenden trager om zo de waardevolle vitaminen te behouden. Het vacuum zorgt ook voor een zeer egale mengeling. Door deze voordelen blijft de smoothie langer vers. Ook zal de smoothie minder snel verkleuren.

Smart blender

smart-blender-kopen

Het zal niet meer lang duren of er is een ‘smart’ versie van elk keukentoestel. Ook smoothie makers of blenders kunnen tegenwoordig smart zijn. Dit wil zeggen dat je ze kan verbinden met de smartphone. Afhankelijk van het merk zal je meer of minder opties hebben. Download de bijhorende app en je kan kiezen uit diverse blender programma’s. Zo zijn er verschillende programma’s voor smoothies, soep of juices. Via de smartphone krijg je ook een recept met de juiste afmetingen – zo helpt de blender je een perfect resultaat te behalen.

goede-fruit-blender-voor-smoothies

Blender kopen,
waar op letten

Krachtige blenders

Het belangrijkste element waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een blender is het vermogen van de motor. Een goede blender moet vlotjes door ijsblokken of bevroren vruchten kunnen gaan zonder zijn motor te beschadigen. Het eindresultaat hangt voornamelijk af van de vorm van de kan,de lengte van de messen en de kracht van de motor. Deze 3 elementen zorgen ervoor dat er een vortex gecreëerd wordt zodat al het eten naar beneden wordt gezogen. Let er vooral op dat de messen dicht genoeg bij wand van de kan komen. Samen met een krachtige motor zorgt dit ervoor dat al het eten geblend zal worden.

Materiaal van de beker

Ook het materiaal van de beker is belangrijk. De meeste blenders van hoge kwaliteit hebben een beker die gemaakt is van Tritan plastic, dit is een zeer harde BPA-vrije plastic. Andere merken werken met polycarbonaat plastic dat enkel een BPA-vrije vermelding krijgen. Het is in ieder geval belangrijk te vermelden dat geen van beide in de vaatwas mag gestoken worden omdat deze kunnen barsten wanneer ze te lang blootgesteld worden aan hitte.

Bediening

Onze voorkeur gaat uit naar een toestel met een simpele bediening. We zijn vaak tot de conclusie gekomen dat vooraf ingestelde programma’s zoals het crushen van ijs of het maken van smoothies geen beter resultaat opleveren ten opzichte van de draaiknop manueel te bedienen.

Stamper

Een laatste advies dat we kunnen meegeven is dat we altijd aanraden om een blender te kopen waarbij een stamper wordt meegeleverd. Wanneer bepaalde ingrediënten niet genoeg zakken of er luchtbellen aan het ontwikkelen zijn kun je met de stamper tijdens het mixen ingrijpen.

Tot zover ons artikel ‘Beste blender 2021’ – Laatste update 26/08/2020

Lees meer artikels binnen de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.