Geef je borstvoeding, dan moet je vroeger of later even nadenken over het bewaren van borstmelk, bijvoorbeeld wanneer je terug aan het werk gaat, maar ook wanneer je een flesje wil introduceren of een voorraadje wil aanleggen. Met borstvoedingszakjes of moedermelkzakjes kun je op eenvoudige manier borstvoeding in de diepvries of koelkast bewaren. Deze kun je op een later moment opwarmen aan de hand van een goede flessenwarmer die de melk traag en geleidelijk aan opwarmt zodat alle voedingstoffen bewaard blijven.
Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende opties op de markt, van bewaarzakjes tot potjes. Daarbij hebben we voornamelijk rekening gehouden met het gebruiksgemak en de prijs. Lees hieronder verder om de beste moedermelk bewaarzakjes voor jou te vinden.
Onze selectie
- Beste prijs-kwaliteit: Medela moedermelkzakjes
- Beste goedkope: QEY bewaarzakjes (120 stuks)
- Beste bewaarbekers: Avent bewaarbekers voor moedermelk
- Beste tray: Milkies Milktray
- Beste glazen potjes: Bรฉaba glazen bewaarpotje
Snel zoeken
Beste bewaarzakjes: Medela moedermelkzakjes
- makkelijk
- hygiรซnisch
- neemt weinig plaats in
- lekvrij
- BPA-vrij
- inclusief transportzakje
- set van 25 of 50
- niet herbruikbaar
- maatstreepjes kloppen niet altijd
Met de moedermelkzakjes van Medela kan je makkelijk borstvoeding bewaren in de diepvries, koelkast of in een koeltasje om mee te nemen onderweg. De zakjes zijn compact om op te bergen, maar er kan toch vrij veel in (tot ongeveer 180 ml).
Je kan de zakjes liggend bewaren in de diepvries. Dat is ook aangeraden omdat moedermelk nog wat uitzet bij het invriezen. Zo kan je er heel wat stapelen en dus makkelijk een voorraadje aanleggen.
De maatstreepjes zijn niet 100% accuraat. Giet het zakje dus niet vol om nadien het volume af te lezen. Gebruik eerder het flesje om het juiste volume af te lezen. Nadien schrijf je de datum en inhoud op de aangeduide strip. Op zich is dat niet zo erg, maar het kan wel vervelend zijn als je vergeten was de hoeveelheid van het flesje af te lezen.
Beste goedkope: QEY bewaarzakjes (120 stuks)
- budgetvriendelijk
- compact bewaren
- BPA-vrij
- set van 120 stuks
- lekvrij
- maatverdeling is niet heel accuraat
- niet herbruikbaar
Met deze set van vier keer dertig zakjes is er veel minder kans dat je plots zonder komt te vallen. Net zoals de bewaarzakjes van Medela en andere merken bewaar je deze al liggend, waardoor je er heel wat kan stapelen en dus makkelijk en snel een voorraadje borstmelk kan aanleggen.
Net zoals bij de zakjes van andere merken klopt de maatverdeling niet helemaal. Voor je de gekolfde melk in het zakje giet, lees je dus het best eerst de hoeveelheid van de fles af, die je dan op het zakje kan schrijft.
Door de dubbele sluitstrip zijn deze zakjes niet geneigd om te lekken. Ontdooien gaat vlot door ze de dag ervoor in de koelkast te plaatsen, of, wanneer het snel moet, ze in water te leggen of onder een lopende kraan te houden.
Beste bewaarbekers: Avent bewaarbekers voor moedermelk
- kan rechtstreeks aan kolf
- ook voor groentepap
- mag in microgolf
- herbruikbaar
- set van 5
- BPA-vrij
- minder compact bewaren
- niet helemaal lekvrij
Deze potjes zijn ideaal voor wie Avent-flesjes en -spenen, of een Avent-kolf heeft, want ze passen allemaal in elkaar. Potjes nemen in de diepvries of koelkast meer ruimte in dan moedermelkbewaarzakjes, maar ze zijn dan weer milieuvriendelijker, enerzijds doordat je ze kan hergebruiken en anderzijds omdat je ze veel langer kan gebruiken.
Geef je geen borstvoeding meer? Dan gebruik je de potjes om groente- of fruitpuree in te bewaren.
Handig is ook dat ze meteen uit de koelkast in de microgolf mogen (let er dan wel op dat het niet te warm wordt!). Minder afwas is altijd mooi meegenomen! Je kan ze ook gebruiken in bepaalde flessenwarmers.
Bij deze potjes moet je echter wel alert zijn dat je het deksel goed vastdraait. Doe je dat niet, dan zijn ze niet lekvrij. Wie ooit zei โthereโs no use crying over spilt milkโ was geen kolvende moeder. Goed aandraaien is de boodschap!
Beste tray: Milkies Milktray
- per portie van 30 ml
- ontdooien in flesje
- BPA-vrij
- herbruikbaar
- afwassen met de hand
- staafjes te groot voor sommige kleine flesjes
Deze Milkies vragen wat meer oefening, maar dat je kan invriezen in porties van 30 ml is wel erg handig. Elke Milktray (set van twee) heeft plaats voor acht porties van 30 ml, waarin je gekolfde melk giet.
Daarna plaats je de Milktray in de diepvries voor zoโn 48 uur, waarna je de staafjes in een flesje of zakje kan stoppen tot je aan de gewenste hoeveelheid zit. De trays zijn niet 100% lekvrij, zeker niet als je tot voorbije het streepje hebt gegoten, omdat het deksel niet goed aansluit. Als je je dan verplaatst tot aan de diepvriezer, klotst er vaak wat melk uit.
Het handigste is om zo dicht mogelijk bij de diepvries de trays op te vullen, de deur al open te hebben en een vlakke ondergrond vrij hebben. Giet je toch voorbij het streepje, dan kan je met een lepeltje wat melk verplaatsen naar een andere tray of flesje. Klinkt allemaal best ingewikkeld, maar eens je de handeling onder de knie hebt, zijn deze zo handig.
Tip op de staafjes uit de trays te krijgen: 30 ร 45 seconden laten staan, omdraaien boven het aanrecht en de staafjes vallen er zo uit. Komen ze niet los? Dan kan je met de uiteinden van de tray wat draaien (is flexibel plastic).
Beste glazen potjes: Bรฉaba glazen bewaarpotje
- plasticvrij
- herbruikbaar
- sterk glas
- kan in de vaatwasmachine
- meerdere kleuren en maten
- ook voor groentepap
- geen schenktuit
- duurder
- cht
Deze glazen bewaarpotjes van Bรฉaba zijn niet alleen handig om borstvoeding te bewaren in de diepvries, maar ook groentepap of andere maaltijden. Makkelijk is dat je maar รฉรฉn potje nodig hebt om je bevroren melk te ontdooien en te opwarmen. Het overgieten in een flesje verloopt niet vlekkeloos, een voorgevormd schenktuitje hadden wij makkelijker gevonden.
Als je groente- of fruitpap bewaart in het potje, kan je er de puree ook meteen in opwarmen.
Omdat deze potjes niet van plastic zijn, kan je ze ook vlot steriliseren met een sterilisator en kunnen ze zonder probleem in de vaatwasmachine. De maatverdeling op de potjes is handig en vrij accuraat. Er zijn drie groottes die je apart of in een set kan aankopen: 150 ml, 250 ml en 400 ml. Met de deksels kan je de potjes hermetisch afsluiten, maar je moet ze wel goed vastklikken.
Tot zover onze selectie van beste bewaarzakjes en potjes voor borstvoeding.
Bekijk ook ons borstvoeding overzicht voor al onze tips en tricks, alsook raad voor producten. Schakel je binnenkort over naar kunstvoeding? Dan is het ook belangrijk dat je weet waar op te letten als je wil overschakelen.
Bewaarzakjes en -bekers vergelijken
Kolven kan je om meerdere redenen doen: omdat je terug moet gaan werken, omdat je kleintje naar de crรจche gaat, zodat je partner ook een flesje kan geven, โฆ Vooral hoe je die afgekolfde melk bewaart, is belangrijk. Dat moet op een hygiรซnische manier gebeuren.
Borstvoeding bewaren in de diepvries kan op verschillende manieren:
- in bewaarzakjes voor moedermelk
- in plastic of glazen potjes
- in Milktrays van Milkies
- in flesjes
Hoe lang kan je moedermelk bewaren?
Op kamertemperatuur
Afgekolfde melk kan je enkele uren op kamertemperatuur bewaren. Hoe lang precies, hangt af van de temperatuur van de ruimte en de hygiรซnische omstandigheden.
Vers afgekolfde moedermelk kan je gemiddeld 4 uur bewaren in kamertemperatuur (idealiter tussen 19 en 22 ยฐC). In zeer hygiรซnische omstandigheden kan dat zelfs 6 tot 8 uur.
Ontdooide borstmelk kan je slechts 2 uur op kamertemperatuur bewaren. Restjes moedermelk slechts een uurtje.
In de koelkast
Afgekolfde melk kan je tussen vier en acht dagen bewaren in de koelkast, afhankelijk van de hygiรซnische omstandigheden. Bewaar de melk achteraan de koelkast. Plaats ze liever niet in de deur of groentelades, want daar is het minder fris, maar de temperatuur schommelt er ook te veel doordat je de deur regelmatig opent.
In de diepvriezer
In een diepvries met temperatuur van -18ยฐ of lager kan je moedermelk enkele maanden bewaren. Zoโn zes maanden is optimaal, maar tot twaalf maanden is aanvaardbaar. Bij het invriezen gaan sowieso wat voedings- en antistoffen verloren, dus hoe eerder je de melk kan opgebruiken, hoe beter.
Soort melk | Optimale bewaartijd |
Vers gekolfde melk | |
Kamertemperatuur (16-29ยฐ) | 4 uur (6-8 uur in zeer hygiรซnische omstandigheden) |
Koelkast (4ยฐ) | 4 dagen (6-8 dagen in zeer hygiรซnische omstandigheden) |
Diepvries (-18ยฐ) | 6 maanden (tot 12 maanden is aanvaardbaar) |
Koeltas met bevroren koelelement (15ยฐ) | 24 uur |
Ontdooide moedermelk | |
Kamertemperatuur (16-29ยฐ) | 2 uur |
Koelkast (4ยฐ) | 24 uur (achteraan in de koelkast, niet in of bij de deur) |
Diepvries | Nooit opnieuw invriezen |
Restje opgewarmde moedermelk | |
Kamertemperatuur (16-29ยฐ) | 1 uur |
Diepvries | Nooi opnieuw invriezen |
Wij volgden de richtlijnen van Kind & Gezin.
Hoe snel moet je gekolfde melk invriezen?
Moedermelk heeft antibacteriรซle eigenschappen en antistoffen, maar het is niet immuun voor bacteriรซn. Heb je gekolfd en ben je van plan de melk binnen enkele uren te gebruiken? Dan kan je ze op kamertemperatuur bewaren. Wil je ze pas veel later in de dag of zelfs de volgende dag gebruiken? Zet ze dan achteraan in de koelkast.
Bij het invriezen van moedermelk gaan bepaalde antistoffen gedeeltelijk of geheel verloren. La Leche League raadt aan om gekolfde melk even in de koelkast laten afkoelen (bij voorkeur maximaal 48 uur) voor je ze invriest.
Hoeveel moedermelk kan je best bewaren?
Borstgevoede babyโs drinken gemiddeld 60 tot 120 ml per voeding. Het makkelijkste is om met kleine porties te werken, bijvoorbeeld van 30-60 ml (kan je met de Milktrays van Milkies) of van 50 ml (de meeste flesjes, potjes en bewaarzakjes werken met gradaties van 50 ml).
Kleinere porties ontdooien sneller dan รฉรฉn grote portie. Bovendien is het makkelijker om snel nog een portie uit te halen, je weet immers moeilijk op voorhand hoeveel je precies zal nodig hebben. Er is ook minder kans dat je overgebleven melk moet weggooien.
Weet je dat je voor het avondeten 150 ml moet ontdooien dan kan je ook enkele porties van 150 ml bewaren en hier aan toevoegen wanneer nodig.
Hoe kan je moedermelk ontdooien?
Dat doe je bij voorkeur in de koelkast (achteraan). Dat kan wel even duren: zoโn 14 uur voor een fles van 150 ml. Wil je sneller ontdooien, dan kan je een flesje of zakje onder de kraan houden (eerst koud water en geleidelijk warmer laten worden tot lauw). Een zakje is op die manier net iets sneller ontdooid dan een flesje: vijf minuten voor een zakje van 150 ml tegenover een kwartier voor een fles van 150 ml.
Je kan het flesje of zakje ook in een kom met lauw/warm water zetten om te ontdooien.
Eenmaal de melk ontdooid is, gebruik je ze het best zo snel mogelijk (1 tot 2 uur op kamertemperatuur & max 24 uur in de frigo). Vries ontdooide melk nooit opnieuw in!
Ontdooien in de microgolf wordt afgeraden, omdat er te veel belangrijke stoffen verloren gaan. Ontdooide melk opwarmen kan je doen au-bain-marie of in een flessenwarmer.
Tips voor het bewaren van borstmelk:
- Hygiรซnisch bewaren begint bij het kolven. Zorg ervoor dat je kolfmateriaal schoon is, was je handen voor je gaat kolven en ook voor je de melk overgiet.
- Reserveer een lade of schap in de diepvries speciaal voor moedermelk. Zo heb je een duidelijk overzicht op hoeveel er nog in de diepvries zit en moet je nooit op zoek gaan in de lades.
- Vergeet niet te labelen! Noteer op elk flesje, zakje of potje hoeveel melk erin zit en wanneer je gekolfd hebt.
- Kolf je meerdere keren per dag? Bewaar dan alles in de koelkast. Op het einde van de dag heeft alles dezelfde temperatuur en kan je het samenvoegen en eventueel invriezen.
- Ontdooide melk kan er anders uitzien of ruiken. De melk kan vlokjes bevatten of een zeepachtige smaak of geur hebben. Sommige babyโs kunnen door die zeepsmaak de fles weigeren.
- Moedermelk die een tijdje staat, krijgt laagjes doordat het melkvet naar boven drijft. Om de melk weer te mengen kan je even zachtjes schudden.
- Heeft de melk een sterke, slechte geur of smaakt ze bitter, gooi de melk dan weg. Twijfel je over de geur, kleur of smaak van je borstmelk? Neem even contact met je vroedvrouw of lactatiekundige.