De beste babyfoons zijn gemakkelijk om te installeren en behouden ten alle tijde een stabiele verbinding. Ze bieden ook een scherp beeld, een heldere audiokwaliteit en een lang batterijleven. Een goede babyfoon laat je toe om je baby goed in de gaten te houden, zowel tijdens dutjes als ’s avonds voor het slapen gaan.
Met een babyfoon kan je zonder zorgen even naar de kelder of naar de tuin gaan. Heb je een babyfoon met camera, dan kan je zelfs nagaan of je kindje wel goed ligt. Is je kleintje al wakker, dan kan het leuk zijn te zien wat hij of zij allemaal uithaalt
Er zijn enorm veel merken op de markt waardoor het moeilijk kan zijn om te kiezen. Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen van onder andere Luvion, Alecto, Phips en Aerosleep. Daarbij hebben we voornamelijk rekening gehouden met de stabiliteit van de verbinding, het gebruiksgemak en de kwaliteit van de video en audio. Lees hieronder verder om de beste babyfoon voor jouw baby te vinden.
Onze selectie babyfoons
- Beste prijs-kwaliteit: Luvion Essential Plus bij Bol.com
- Beste goedkope: Alecto DBX-88MT ECO bij Bol.com
- Beste met camera: Alecto DVM-200 bij Bol.com
- Beste met app: Philips AVENT Connected SCD923/26 bij Bol.com
- Beste met groot bereik: Orretti X3 bij Bol.com
- Beste met 2 camera’s: Luvion Prestige Touch 3 bij Bol.com
- Beste met sensormat: Aerosleep OYO Smart Baby Combi bij Bol.com
- Beste koop: Motorola VM65X Connect bij Bol.com
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Luvion Essential Plus
- Degelijke beeldkwaliteit
- Terugspreekfunctie
- Verbeterde VOX-functie
- Muurbevestiging mogelijk
- Uitbreidbaar met extra cameraโs
- Knopjes zijn erg klein
- Geen app
De Luvion Essential wordt al jaren door veel ouders tot beste babyfoon bestempeld. Met de Essential Plus kreeg hij in 2020 een update. De grootste verandering is de vanop afstand draaibare camera.
Je kan de camera zowel verticaal als horizontaal kantelen via de ouderunit, een grote meerwaarde ten opzichte van de vaste zoom bij de Essential. Op andere vlakken is de Essential Plus ook een verbetering, al gaat het vooral om finetunen.
Zo is de VOX-functie die de monitor activeert wanneer je kindje geluid maakt beter afgesteld. Ook gaat de batterij langer mee en werd het bereik buitenshuis met vijftig meter vergroot (van 250 naar 300 meter). Binnenshuis hebben beide versies een bereik van 50 tot 65 meter. Gebruikers melden echter dat vooral in nieuwbouwwoningen het bereik niet altijd goed is doordat er vaak veel isolatie in de binnenmuren zit.
Nog interessant is dat de Luvion Essential Plus, net zoals zijn voorganger, uitbreidbaar is met nog drie extra cameraโs. Je kan daarbij kiezen voor zowel vaste als draaibare cameraโs. Heb je twee kinderkamers in huis, dan is dit een goede babyfoon met 2 cameraโs.
Met een scherm van 8,9 centimeter is een dubbele camera op รฉรฉn ouderunit echter het maximum dat wij aanbevelen. Voor drie of vier cameraโs is een groter schermpje een must. De Luvion Essential Plus is een goede babyfoon met camera en voldoende snufjes die prima doet wat moet.
Camera: Ja | App: Nee | Verbinding: Wifi | Maximaal bereik: 300 meter
Beste goedkope: Alecto DBX-88 MT ECO
- Storingsvrij
- Display met info
- Op batterijen of stroom
- Goedkoop
- Geen camera
- Ouderunit laadt enkel op wanneer hij uitgeschakeld is
De Alecto DBX-85MT ECO is een babyfoon zonder camera die DECT-technologie gebruikt. Daardoor werkt deze babyfoon zonder problemen draadloos en zonder storing. De ouderunit plaats je in het basisstation, maar hij is ook draagbaar.
Je kan hem zelfs aan je broek bevestigen met de riemclip. Ietwat vreemd is dat de ouderunit niet oplaadt terwijl hij ingeschakeld is. Je moet hem dus voor gebruik opladen door hem uitgeschakeld in het basisstation te plaatsen.
Gezien deze babyfoon zonder camera werkt, is de kwaliteit van de audio extra belangrijk. Dat zit bij de DBX-88MT ECO wel snor, je kan de gevoeligheid van de microfoon instellen op vijf niveaus. Een klein zuchtje of een grote huilbui, de DBX-88MT geeft het helder weer. Met de eco- of full ecomodus bespaart de DBX-88MT batterijverbruik.
Makkelijk is ook dat je je kind met รฉรฉn druk op de knop kan toespreken of dat je een slaapliedje kan afspelen om het te sussen. Vanop de ouderunit kan je ook het nachtlichtje, een zacht lichtje op de babyunit, aanzetten. Maar ook via de babyunit kan je die functies inschakelen. Er is ook een temperatuursensor. De temperatuur van de babykamer kan je aflezen op de display van de ouderunit.
Camera: Nee | App: Nee | Verbinding: DECT | Maximaal bereik: 300 meter
Beste met camera: Alecto DVM-200
- Ook ’s nachts helder beeld
- Uitbreidbaar met extra cameraโs
- Muurbevestiging mogelijk
- Groot scherm ouderunit
- Korte batterijduur
- Beperkte handleiding
- Geen app
De Alecto DVM-200 is een goede babyfoon met camera en dus terecht populair. Dat komt omdat hij heel wat in huis heeft. Vooral de vanop afstand draaibare camera en het heldere beeld, zelfs โs nachts, zijn sterke troeven. Het draagbare schermpje neem je overal met je mee, want het bereik tussen de camera en de ouderunit is vijftig meter binnenshuis.
Afhankelijk van hoe dik de binnenmuren zijn, kan het signaal echter toch verstoord worden. Bijvoorbeeld wanneer je baby op de bovenste verdieping slaapt en jij in de kelder bent. In open veld heeft de DVM-200 een bereik van driehonderd meter.
De ouderunit heeft een voldoende groot scherm, ligt goed in de hand en is praktisch te bedienen. Het beeld is best scherp, maar verwacht geen 4K-kwaliteit, het blijft een lcd-schermpje. Via de ouderunit kan je slaapliedjes afspelen in je babyโs kamer en er is ook een terugspreekfunctie.
De batterij gaat echter niet heel lang mee, zeker wanneer je van de extra functies wil gebruikmaken. Wil je de ouderunit de hele nacht aan laten staan, dan moet de batterij echt helemaal opgeladen zijn. Met de DVM-200 kan je tot vier cameraโs aansluiten op dezelfde ouderunit, handig als je kinderen tegelijk dutjes doen.
Camera: Ja | App: Nee | Verbinding: Digitaal | Maximaal bereik: 300 meter
Beste met app: Philips AVENT Connected SCD923/26
- Full HD-beeld
- App รฉn ouderunit
- Extra bescherming tegen hacken
- Mogelijkheid om eigen geluid op te nemen
- Zeer groot bereik
- Geen beeld tijdens updates
- Volume aan de lage kant
Een babyfoon met camera vinden die zowel een ouderunit als een app heeft, het is geen evidentie. Bij de meeste babyfoons is het of een app, of een ouderunit. De nieuwe Philips AVENT Dual Connected SCD923/26 komt eindelijk tegemoet aan dat tekort. Je kan je baby dus in het oog houden via de Baby Monitor+ app รฉn via de ouderunit met een scherm van 10,9 centimeter. De Full HD-camera biedt kraakhelder beeld, nachtzicht en een digitale zoom.
Zowel via de app als via de ouderunit kan je enkele parameters checken, zoals bijvoorbeeld de temperatuur. Fijn is dat bij een te lage of te hoge temperatuur in de kamer een alarm afgaat. Eenmaal volledig opgeladen, heeft de ouderunit een batterijduur van twaalf uur.
Een leuke extra aan deze babyfoon is dat er een grote keuze is in slaapliedjes. De meeste babyfoons hebben er een paar, maar de Dual Connected SCD923/26 heeft er maar liefst vijftien, waaronder ook geluiden. Bovendien kan je ook een eigen geluid opnemen.
Deze babyfoon gebruikt wifi. Dat is uiteraard nodig om de app op je smartphone te kunnen zien. Veel ouders vrezen hackers. Philips werkt daarom met het Secure Connect systeem, met meerdere versleutelde koppelingen tussen ouderunit, babyunit en app.
Het voordeel van wifi is het grote bereik in huis, liefst vierhonderd meter, tegenover de vijftig meter bij een digitale verbinding. Buitenshuis is het bereik onbeperkt via wifi of mobiele data.
Camera: Ja | App: Ja | Verbinding: Wifi | Maximaal bereik: 400 meter
Beste met groot bereik: Orretti X3
- Helder beeld
- Dubbele functie als beveiligingscamera
- Goedkoop
- Geluids- en bewegingsmeldingen
- Zeer groot bereik
- Moeilijkere installatie
- Geen beveiliging tegen hacken
- Geen muurbevestiging mogelijk
Een babyfoon is meestal de klassieke combinatie van ouder- en babyunit, al dan niet met een app erbij. Die toestellen zijn vaak vrij duur. Een populair alternatief is een IP- of netwerkcamera inzetten als goedkope babyfoon. Die cameraโs werken meestal standaard met een app. Het is dus zeker een interessante optie als je een ouderunit geen must vindt.
Deze Orretti X3 is in te zetten als babyfoon, maar ook als beveiligingscamera binnenshuis of als huisdiercamera. De camera is draaibaar en heeft een geluids- en bewegingsmelder. Er is een terugspreekfunctie en nachtzicht. Daardoor is deze camera perfect als babyfoon te gebruiken.
Een nadeel is dat je de app geopend moet houden als je je kind continu wil monitoren. De X3 biedt wel pushmeldingen die je verwittigen wanneer je baby huilt als de app gesloten is.
De X3 werkt via wifi en heeft een ontzettend ver bereik met een lange afstand van 1.000 kilometer, toch bij een goede wifi-verbinding. Ondanks de Nederlandstalige handleiding en de installatievideo via QR-code kan de installatie moeilijker verlopen. Wanneer de camera bovendien de connectie verliest, begint hij โte pratenโ, wat niet ideaal is in een babykamer.
Een nadeel aan deze camera is dat er geen extra versleuteling is om hacken tegen te gaan. Door de bewegingsdetectie gaat de camera automatisch inzoomen op verdachte bewegingen, waardoor de camera uit zichzelf begint te draaien. Dat geeft voor sommige mensen een onveilig gevoel, alsof de camera gehackt is.
Camera: Ja | App: Ja | Verbinding: Wifi | Maximaal bereik: 1.000.000 meter
Beste met 2 camera’s: Luvion Prestige Touch 3
- Ook ’s nachts haarscherp beeld
- Voldoende groot scherm voor vier cameraโs
- Opnamemogelijkheid
- Muurbevestiging mogelijk
- Uitbreiding met Sensormat mogelijk
- Korte batterijduur
- Soms geen waarschuwing bij lege batterij
De Luvion Prestige Touch 2 is de beste babyfoon twee cameraโs of meer, dankzij het zeer grote scherm van 17,78 centimeter. Dat scherm is ook perfect afgesteld op gebruik met meerdere cameraโs: zo is er een split-beeld (voor twee cameraโs) of quad-beeld (vier cameraโs).
Het scherm lijkt in eerste instantie bijna een tablet, maar is een must voor duidelijk beeld. Net zoals een tablet heeft de ouderunit een touchscreen. Daardoor is de kans net wat groter dat je het verkeerde knopje aantikt, zeker in slaperige toestand.
Het beeld is kraakhelder, ook in nachtzicht. Handig is dat je opnames kan maken, altijd leuk wanneer je kleintje in een gekke positie ligt of nog even zin had om een verhaaltje te vertellen. De camera is draaibaar vanaf de ouderunit.
Ook beschikt deze babyfoon over een VOX- en terugspreekfunctie, drie slaapliedjes, een temperatuursensor en een nachtlampje. De babyfoon werkt via een digitale verbinding en dus is storingsvrij.
Een nadeel is de batterijduur. Die zou zes uur moeten zijn, maar in werkelijkheid is dat veel minder. Gebruikers melden dat twee uur eerder het maximum is. Bovendien zou de ouderunit een melding moeten geven wanneer de batterij bijna leeg is, maar het scherm valt bij veel gebruikers uit zonder waarschuwing.
Wil je ook de ademhaling en de bewegingen van je baby kunnen monitoren, dan is de voordeelbundel met de Luvion Sensormat interessant.
Camera: Ja | App: Nee | Verbinding: Digitaal | Maximaal bereik: 300 meter
Beste met sensormat: AeroSleep OYO Smart Baby Combi
- Haarscherp beeld
- Smart Monitor
- Muurbevestiging
- Beveiliging tegen hackers
- Geen ouderunit, wel een app
Aerosleep is een vaste waarde en maakt naast babymatrassen ook een uitstekende babyfoon met sensormat. Met de OYO duiken ze nog dieper in de wereld van baby’s nachtrust. De OYO Smart Camera is geen traditionele babyfoon, want je koopt alleen een camera zonder ouderunit.
De camera verbind je met je smartphone, waar je alles haarscherp kan volgen via een app. De parameters van de app kan je delen met anderen, bijvoorbeeld je partner, maar ook oma of opa. Om de camera te kunnen bedienen, moet je met hetzelfde wifi-netwerk verbonden zijn als de camera zelf. Zo beschermt de OYO tegen hacking.
In combinatie met de Smart Monitor krijg je de temperatuur, ligpositie en ademhaling van je baby te zien. Dankzij een band die je rond het buikje doet, krijg je inzicht in hoe je baby slaapt. Je kan zo in realtime volgen, meldingen krijgen als je baby van positie verandert en even spieken hoe je babyโs nacht al is geweest.
Dat je alles op je smartphone ziet is handig, maar dat is een nadeel wanneer je graag continu je kind wil monitoren en tegelijk je smartphone voor iets anders nodig hebt. Het vraagt bovendien meer batterijverbruik van je smartphone, zeker in combinatie met de Smart Monitor. Een aparte ouderunit zou een pluspunt zijn.
Camera: Ja | App: Ja | Verbinding: Wifi | Maximaal bereik: 50 meter
Beste koop: Motorola VM65X Connect
- Magnetische bevestiging
- Uitbreidbaar met extra cameraโs
- Veel functies
- Dubbele functie als beveiligingscamera
- App รฉn ouderunit
- Lange laadtijd
- Engelstalige handleiding
- Engelstalige slaapliedjes en verhalen
Het nadeel aan een babyfoon is dat het een best dure aankoop is waar je na enkele jaren nog weinig aan hebt. De Motorola VM65X Connect is een uitzondering. De camera kan dankzij de magnetische bevestiging overal geplaatst worden en kan dus later als beveiligings- of huisdiercamera worden ingezet.
Bij de babyfoon hoort een statief om op het babybedje te bevestigen. Dat is in hoogte verstelbaar, dus het kan ook blijven staan wanneer je kind al rechtstaat in bed. Slaapt je kindje ergens anders, dan klik je de camera er gewoon uit. De camera kan alle kanten op draaien en hij heeft vier zoomstanden.
Zoals we eerder zeiden, heeft de beste babyfoon een ouderunit รฉn een app en dat heeft ook deze Motorola-babyfoon. De Motorola Nursery app kan je bijvoorbeeld gebruiken wanneer je niet thuis bent. Via de app kan je beelden opslaan en delen. Ook kan je meerdere cameraโs aansluiten.
Andere interessante snufjes zijn nachtzicht, temperatuurweergave, geluids- en bewegingssensoren, slaapliedjes, natuurgeluiden, witte ruis en zelfs audioboeken een terugspreekfunctie en je kan zelfs een timer instellen. Let wel, de slaapliedjes en verhaaltjes zijn in het Engels.
Enkele minpunten zijn dat ook de handleiding in het Engels is en dat je het stroomkabeltje moeilijker loskrijgt uit de camera. De batterijduur is niet erg lang. Om de batterij volledig op te laden, moet je bovendien twaalf uur uittrekken.
Camera: Ja | App: Ja | Verbinding: Wifi | Maximaal bereik: 300 meter
Waar op letten bij het kopen van een babyfoon?
Babyfoon met of zonder camera
Er zijn kort gezegd twee types: een babyfoon met camera en een babyfoon zonder camera. Daarbinnen zijn er nog variaties qua verbinding (DECT, PMR, digitaal, wifi) en ook qua bereik zijn er soms grote verschillen.
Welk type je kiest, heeft ook een impact op de prijs. Analoge babyfoons en babyfoons zonder camera zijn vaak goedkoper. Babyfoons met camera, ouderunit รฉn app zijn de duurste modellen.
Belangrijk voor je een babyfoon aankoopt, is om te overwegen wat je precies nodig hebt. Sommige ouders willen hun baby graag op een scherm kunnen zien. Zo kunnen ze in รฉรฉn oogopslag zien wat er gaande is. Zo kan je bijvoorbeeld zien dat je kleintje zijn of haar fopspeen kwijt is.
Als je honderd procent zeker wil zijn van een storingsvrije verbinding, dan wil je misschien liever geen babyfoon met wifi. Of misschien hecht je veel belang aan een smart monitor en wil je de parameters op je gsm of ouderunit kunnen volgen.
Scherm
Sommige ouders vinden een ouderunit met scherm een must, andere zijn tevreden met alleen een app of ze verkiezen een babyfoon zonder camera. Kies je toch voor een scherm, dan zijn de grootte en de scherpte van het beeld belangrijk.
Een groter scherm is leuk, maar vooral nodig wanneer je meerdere cameraโs wil aansluiten. De meeste schermpjes zijn voldoende groot voor twee cameraโs. Wil je het beeld van drie of vier cameraโs tegelijk kunnen zien, dan heb je een groter scherm nodig.
Sommige, recentere ouderunits hebben een touchscreen, andere, vaak goedkopere, modellen hebben knopjes. Het beeld is over het algemeen relatief scherp, maar alleen Full HD-schermen bieden haarscherp beeld. Gezien je de babyfoon vooral in een donkere ruimte gebruikt, is de beeldkwaliteit bij nachtzicht het belangrijkst.
Of je beeld nodig hebt, is afhankelijk van je persoonlijke wensen en situatie. Als je baby in dezelfde kamer slaapt, heb je misschien genoeg aan een babyfoon zonder camera voor de dutjes. Voor sommige ouders biedt het net gemoedsrust om hun kleintje te kunnen zien. Ook bij peuters en kleuters die al eens uit bed durven te kruipen kan beeld interessant zijn.
Bereik
Het bereik hangt af van de verbinding. Wifi en PMR hebben over het algemeen een groot bereik, DECT en digitaal zijn meer geschikt voor korte(re) afstanden. Hoeveel bereik je nodig hebt, hangt af van waar je de babyfoon wil gebruiken. Als dat alleen binnen is, zal je met elke verbinding een voldoende ver bereik hebben.
Om de babyfoon ook in de tuin of zelfs bij de buren te kunnen gebruiken, heb je een groter bereik nodig. Bij wifi is het dan belangrijk om een consistente connectie te hebben, bij PMR moet je er rekening mee houden dat je geen camera kan gebruiken.
Belangrijk om te weten is dat door de dikke isolatie in binnenmuren van nieuwbouwwoningen een digitale verbinding niet altijd vlekkeloos verloopt. Wifi of een babyfoon zonder camera met DECT of PMR is dan een betere optie.
Draagbaarheid
De cameraโs van een babyfoon zijn zelden draagbaar omdat ze stroom nodig hebben. Sommige IP-camera’s zijn oplaadbaar of werken met batterijen. Wil je die als babyfoon gebruiken, dan is een batterij-leeg-waarschuwing interessant. De ouderunit is wel draagbaar op voorwaarde dat de accu opgeladen is.
De meeste goede babyfoons hebben in theorie een voldoende lange batterijduur om zeker enkele uren tot een hele nacht mee te kunnen zonder opgeladen te moeten worden. In de praktijk hebben de meeste ouderunits na twee tot vier uur nood aan opladen. Dat hoeft in principe geen obstakel te zijn op voorwaarde dat de batterij snel weer opgeladen is.
Batterijleven
Een babyfoon met een camera en dus een scherm op de ouderunit verbruikt meer batterij dan een babyfoon zonder camera. Heel wat merken beloven een urenlange batterijduur, maar dat valt meestal eerder tegen. Vooral wanneer er meer snufjes en functies zijn. Ook een groter scherm en meerdere cameraโs op รฉรฉn scherm hebben een impact op de batterijduur.
In de praktijk moet een ouderunit met scherm minstens รฉรฉn keer per dag worden opgeladen, zeker wanneer er nog dutjes zijn. Vaak is dat al na twee, drie uur. Een babyfoon zonder camera gaat wat langer mee.
Bij een ouderunit met scherm is er vaak de VOX-functie of een ecomodus om het batterijverbruik te beperken. Kies voor een babyfoon die een waarschuwing geeft wanneer de batterijen bijna leeg zijn.
Veiligheid
Net zoals de meeste babyproducten zijn babyfoons uitvoerig getest. Vele hebben functies die aan de veiligheid bijdragen, zoals een temperatuursensor, al dan niet met melding wanneer de temperatuur van de kamer te laag of te hoog is. Ook een waarschuwing wanneer de batterij bijna leeg is, is een belangrijke functie voor een verhoogde veiligheid.
Het is goed om te weten dat babyfoons met een digitale of DECT-verbinding een zeer lichte straling uitzenden. Die valt ruim binnen de toegestane normen, maar vermijd wel de babyfoon te dicht bij je kind te zetten. Babyfoons die met wifi werken zijn dan weer gevoeliger voor hackers. Zowel video als audio kunnen toegankelijk zijn voor vreemden als de verbinding gehackt wordt. Kies daarom voor een babyfoon met versleutelde koppelingen of eentje die alleen werkt via je eigen wifi-netwerk.
Extra functies
Analoge babyfoons hebben over het algemeen het minst aantal extra functies. Babyfoons met camera beschikken vaak over extra functies, zoals slaapliedjes of een nachtlampje, maar ook draaibare cameraโs of zelfs de mogelijk om eigen opnames af te spelen. Een terugspreekfunctie en ook VOX zijn aanwezig op de meeste babyfoons, met of zonder camera.
Het is interessant om zowel een ouderunit als een app te hebben, maar alleen het ene of het andere werkt ook prima. Heb je alleen een app, bijvoorbeeld wanneer je een IP-camera als babyfoon gebruikt, dan kan je een ouderunit maken van een tablet.
Welke babyfoon kan ik het best kiezen?
Welke babyfoon je nodig hebt, hangt af van wat je er precies van verwacht. Of je je baby bijvoorbeeld ook wil kunnen zien en of je bepaalde extra functies wilt zoals een temperatuursensor, een nachtlichtje en slaapliedjes. Babyfoons zonder camera beschikken niet altijd over die extraatjes, maar de meeste hebben wel een terugspreekfunctie.
Babyfoons zonder camera zijn vaak de goedkopere optie. Ze geven duidelijk elk geluid van je baby weer. Babyfoons met camera zijn gevarieerder qua prijs. Er zijn erg dure babyfoons met veel snufjes, maar er zijn ook basismodellen die goedkoper zijn.
Het voordeel van een camera is dat je bij twijfel niet de kamer in hoeft en zo de rust van je kind riskeert te verstoren. De ene is niet beter dan de andere, het komt neer op persoonlijke voorkeur. De beste babyfoon is degene die het dichtst aanleunt bij jouw wensen.
Wat is de VOX-functie van een babyfoon?
VOX staat voor Voice Activated Transmission en je vindt het vooral op digitale babyfoons. Het is in principe bedoeld om energie te besparen en de batterijduur te verlengen. Daarom wordt het ook wel โecomodusโ genoemd. Het idee is dat de ouderunit stand-by staat en pas oplicht of geactiveerd wordt wanneer je kind geluid maakt.
Handig bij deze functie is dat je de gevoeligheid kan instellen. Gebruik je bijvoorbeeld witte ruis op de kamer of woon je langs een drukke weg, dan is de kans groot dat de VOX-functie die geluiden oppikt en dus telkens de ouderunit zal activeren. Bij een erg stille slaper wil je de gevoeligheid mogelijk net verhogen, zodat je zeker elk geluid hoort.
Het voordeel is dus dat je energie bespaart en dat de ouderunit mogelijk de hele nacht door kan zonder te moeten worden opgeladen. Zeker bij een babyfoon met camera, die meer van de accu vraagt, is dat een interessante feature.
Tot welke leeftijd gebruik je een babyfoon?
Dat is lastig te bepalen, want het hangt af van jezelf en je kind. De meeste mensen laten de babyfoon weg wanneer hun kind zelfstandig uit bed kan. Sommige mensen gebruiken in dat geval een slaaptrainer om je kind een goed slaapritme aan te leren.
Op dat moment kan hij naar je toe komen of je roepen wanneer hij iets nodig heeft. Bij de meeste kinderen is dat rond de drie ร vier jaar, maar sommige ouders hebben er al voldoende vertrouwen in rond twee jaar, andere pas rond vijf jaar.
Het kan ook interessant zijn de camera te laten staan, zeker als je een babyfoon met app hebt, zodat je af en toe kan kijken of je kind โs avonds wel in bed ligt en niet stiekem terug opgestaan is om te spelen. Ook โs ochtends kan het handig zijn om even te checken of je kind al wakker is of om via de terugspreekfunctie te laten weten dat het nog te vroeg is om op te staan.
Hoe werkt een babyfoon?
Er zijn vier soorten babyfoons, die allemaal een andere verbinding hebben en dus op een andere manier werken.
DECT vind je bij babyfoons zonder camera. Met DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunication) kunnen 2 units op korte afstand draadloos met elkaar communiceren. Binnen is dat zoโn vijftig meter, buitenshuis zoโn driehonderd meter.
Via DECT kan alleen geluid verzonden worden. Het voordeel van DECT is dat het storingsvrij is en dat de verbinding volledig privรฉ en versleuteld is. Een nadeel is dat deze babyfoons zeer lichte straling uitzenden.
De meest voorkomende verbinding bij babyfoons met camera is digitaal. Dit is een storingsvrije, beveiligde verbinding met een relatief groot bereik (vijftig tot zestig meter binnenshuis, driehonderd meter in open veld). De verbinding gebruikt FHSS-technologie (Frequence Hopping Spread Spectrum) waardoor het kanaal en de frequentie steeds verspringen en dus niet gehackt kunnen worden.
Deze babyfoons zijn uitbreidbaar met meerdere cameraโs. Een nadeel is dat ook hier een lichte straling wordt uitgezonden.
Wifi-babyfoons werken via je internetverbinding. Ze hebben daardoor een oneindig ver bereik (bij een voldoende sterke wifi-verbinding). Deze babyfoons hebben vaak een app waarmee je overal ter wereld kan inloggen. Belangrijk is dat de verbinding versleuteld is of alleen via het eigen wifi-netwerk verloopt om het risico op hacken te beperken.
Een verbinding via PMR vind je ook bij walkietalkies en dit is vooral interessant dankzij het grote bereik (tot drie kilometer). PMR-signalen worden via elektromagnetische golven verstuurd. Daardoor zijn ze stralingsvrij, maar niet stoorvrij. Hoe meer kanalen een PMR-babyfoon heeft, hoe groter de kans is dat je een ander signaal oppikt.