In dit artikel gaan we op zoek naar de beste audio streamer. Wil je muziek streamen en heb je geen netwerkspeler? In plaats van je goeie oude, kwalitatieve (en vaak ook dure!) versterker naar de kringloopwinkel te brengen, kun je hem met een (al dan niet) eenvoudige audiostreamer weer helemaal bij de tijd brengen. Uit ons onderzoek komt de Yamaha WXAD-10 naar voren als beste audio streamer voor de meeste mensen: hij ondersteunt een waslijst aan opties, heeft  een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en is ook nog eens makkelijk te bedienen. Lees onder onze suggestieve top 5 beste audio steamer ook het onderzoek; hoe je moet kiezen en waar op te letten.

Beste audio streamer 2021

Voordelen 

 • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
 • Veelzijdige audio streamer
 • Goede DAC

Nadelen

 • Geen digitale uitgang
 • Enkel te bedienen via PC of smartphone
 • Geen AptX

Voordelen 

 • Uitstekende DAC
 • Multiroom
 • Makkelijk te bedienen
 • Ook aan te sluiten op actieve speakers

Nadelen

 • Duur
 • Geen FM tuner
 • Geen DAB +

Voordelen 

 • Goedkoop
 • Klein formaat
 • Ook bruikbaar voor video

Nadelen

 • Geen analoge uitgang
 • Enkel te bedienen via PC of smartphone
 • Geen Bluetooth

Voordelen 

 • AptX
 • Gemakkelijk op te stellen
 • Goede Blutetooth kwaliteit

Nadelen

 • Geen wifi
 • Multiroom niet mogelijk
 • Geen internetradio

Voordelen 

 • Meest veelzijdige optie
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Ook bruibaar voor video

Nadelen

 • Slechte analoge uitgang
 • Moeilijk om op te zetten
 • Abonnement nodig voor multiroom setup
Beste audio streamer 2020

Tot zover de suggestieve top 5 beste audiostreamer 2021.
Voor meer audio apparatuur, bekijk ook de lijst beste versterkers.
Of ga gewoon voor een goede DAB+ radio.

Audio streamers vergelijken

Wat is een audiostreamer?

Een audio streamer of netwerkspeler is een apparaat dat audio vanuit je netwerk of van het internet naar je versterker of actieve speakers stuurt. Dat doet hij doorgaans zelfstandig: de streamer downloadt dus zelf de bestanden van het internet of van je netwerkhardeschijf. Enkel de Marmitek BoomBoom 93 is louter een Bluetoothstreamer: daarbij download je de bestanden naar je pc of smartphone en stuur je die via Bluetooth door naar de audiostreamer.

Breng je versterker naar de eenentwintigste eeuw door er een audiostreamer op aan te sluiten.

Nu we steeds meer via streamingdiensten als Spotify, Deezer, Tidal, Qobuz … naar muziek luisteren, zorgt een audiostreamer ervoor dat die streams in topkwaliteit tot bij je versterker geraken. Waarom zou je genoegen nemen met een dun, plastic luidsprekertje wanneer je kunt streamen in dezelfde (soms zelfs hogere) kwaliteit dan die waarin je vroeger naar platen en cd’s luisterde? Een goede versterker is onverwoestbaar en met een streamer breng je hem moeiteloos de eenentwintigste eeuw binnen. Tot slot is een streamer ook ideaal om multiroom, het brengen van muziek naar verschillende kamers, met je bestaande apparatuur te verwezenlijken.

Audio streamer kopen waar op letten

1. Streaming of NAS?

Er zijn twee manieren van muziek streamen. De meest gebruikte is via een online streamingdienst als Spotify, Deezer, Tidal, Qobuz … Daarbij betaal je een maandelijks abonnement; in ruil daarvoor krijg je toegang tot een gigantische muziekbibliotheek. Meer en meer streamingdiensten bieden lossless streaming aan: het geluid wordt dan zonder kwaliteitsverlies naar je doorgestuurd. Of je het verschil tussen goede lossy compressie (met kwaliteitsverlies) en lossless kunt horen, hangt af van je muziekinstallatie, je muzieksmaak (bij klassieke muziek zal het meer opvallen dan bij techno) en je oren. Zorg er in dit geval voor dat de streamer compatibel is met het platform van je keuze.

Via een NAS kun je over je draadloos netwerk je eigen muziekcollectie naar je audiostreamer sturen.

Een tweede manier is het streamen van muziekbestanden van een netwerkhardeschijf (NAS) of je computer naar de streamer. Die muziekbestanden kun je tegen betaling downloaden (wat steeds minder gebeurt) of zelf creëren door je cd-collectie te rippen. Dat is een tijdrovend werk, maar als je een uitgebreide cd-collectie hebt, loont het wel de moeite. Je hoeft dan geen abonnement voor een streamingdienst te betalen. Als je veel hogeresolutiebestanden hebt, zorg er dan voor dat de DAC in je streamer deze resolutie aankan. Als je muziek geript is in een iets exotischer formaat zoals Monkey’s Audio of Ogg Vorbis, let er dan goed op dat de audio streamer deze formaten ondersteunt.

2. DAC

De Digital-to-Analog Converter (DAC) is een van de belangrijkste componenten in een ‘digitale’ muziekinstallatie: hij zet het digitale signaal van het netwerk of het internet om in een analoog signaal, dat door je luidsprekers in geluid kan worden omgezet. Dit moet maar een keer gebeuren. Als je een versterker met een kwalitatieve ingebouwde DAC hebt, dan kun je een goedkopere streamer met een slechte of zelfs zonder DAC kiezen, die je digitaal aansluit. Heb je een versterker zonder ingebouwde DAC, let er dan op dat de streamer een kwalitatieve DAC bevat. Heb je bestanden in hoge resolutie of minder gebruikte formaten zoals DSD (Direct Stream Digital), zorg dan voor een DAC die de resolutie en het formaat van je betanden aankan. De meeste audiobestanden zijn in PCM (pulsecodemodificatie) gecodeerd. Cd-kwaliteit is 16 bit/44,1 kHz, hoge resolutie gaat tot 24 bit/192 kHz. DSD is op een ander principe gebaseerd dan PCM en komt veel minder voor. Binnen PCM zijn er verschillende audiocodecs die ofwel met verlies comprimeren (MP3, WMA, AAC), ofwel lossless (FLAC, ALAC).

DAC staat voor 'digital to analog' en wordt gebruikt om een digitaal signaal om te zetten in een analoog signaal.

3. Ingangen en Uitgangen

Digitale uitgangen kunnen interessant zijn wanneer je versterker een betere DAC heeft dan het apparaat. Heeft je versterker geen DAC, dan zul je die toch nooit nodig hebben en dan zijn analoge uitgangen voldoende. Bij de duurdere modellen zie je wel eens twee soorten analoge uitgangen: fixed en variable. Fixed is voor aansluiting op een versterker, variable voor aansluiting op actieve luidsprekers. In het laatste geval kun je het volume regelen op het apparaat.

De Marmitek Boomboom 93 is voorzien van zowel een digitale als een analoge uitgang.

Wat ingangen betreft, is een netwerkingang wel interessant. De meeste apparaten hebben wifi, maar wanneer de wifi-ontvangst tegenvalt, is het goed om te kunnen terugvallen op een kabel. Voor hogeresolutieaudio (high res) raden we altijd een bekabelde aansluiting aan. De bandbreedte van het signaal is zodanig hoog dat storingen zich des te meer laten voelen. Vaak heeft een apparaat ook analoge en of digitale ingangen. Wanneer je het op actieve luidsprekers aansluit, kan dat interessant zijn: de netwerkspeler wordt dan een soort hub waar je ook een ander apparaat kunt op aansluiten. Veel nieuwe televisies, bijvoorbeeld, hebben geen analoge uitgangen meer, maar wel digitale. Wanneer je versterker geen digitale ingang heeft, kun je de televisie alsnog via de streamer aansluiten.

4. Smarthome integratie

Gebruik je al een smarthomeplatform als Alexa of Google Assistant? Zorg er dan voor dat het apparaat compatibel is met jouw platform. Als je veel apparaten van Apple hebt, kijk dan zeker uit naar het Airplay-logo. Via Airplay stuur je muziek via wifi naar een apparaat waarbij er, in tegenstelling tot via Bluetooth, geen verdere compressie plaatsvindt.

5. Multiroom

Vroeger moest je kabels trekken om overal in je huis muziek te krijgen, nu kan dat via multiroom. Het geluid wordt dan via wifi (of LAN, toch weer een kabel nodig) naar verschillende apparaten in huis verspreid. Er zijn verschillende multiroomplatformen, die merkafhankelijk zijn. Sonos heeft zijn eigen platform, Maranz en Denon hebben HEOS, Yamaha heeft Musiccast, Onkyo en Pioneer hebben FlareConnect … Wanneer je een multiroomsysteem wilt, zorg dan dat al je apparaten hetzelfde platform gebruiken.

6. Bluetooth

Heb je Bluetooth nodig op een netwerkspeler die wifi ondersteunt en die je wil verbinden met een kwalitatieve versterker? Persoonlijk vinden we van niet. Het geluid wordt om het te versturen (nogmaals) met verlies gecomprimeerd, wat de kwaliteit niet ten goede komt. Wanneer je met je smartphone uit de kamer loopt, begint het geluid te stotteren. Als je wilt streamen, verbruikt ook je smartphone of tablet energie: de muziek wordt immers eerst langs daar verstuurd. Kortom, Bluetooth vinden we geen noodzakelijke optie. Wil je toch een Bluetoothstreamer, let dan op de beschikbaarheid van aptX, de compressie die het minste kwaliteitsverlies geeft.

Volledig doorgelicht

Beste Audio streamer 2021: Yamaha WXAD-10

De Yamaha WXAD-10 is een goedkope maar erg veelzijdige netwerkspeler, die voor de meeste mensen erg veel waar voor zijn geld zal bieden. Hij biedt ondersteuning voor multiroom (via MusicCast), dat met verschillende WXAD-10’s ook nog eens op een erg goedkope manier gerealiseerd kan worden. Hij beschikt over een degelijke DAC die PCM tot 24 bit/192 kHz aankan, ruim voldoende voor hogeresolutieaudio, dus. Geen DSD, maar dat verwachten we ook niet in deze prijsklasse.

De Yamaha WXAD-10 moet je bedienen via een smartphone aangezien er zich geen knoppen op het toestel zelf bevinden.

Via de prima app kun je ook naar internetradio (via Airable) luisteren. Die app is overigens de enige manier om de Yamaha te bedienen: je zal tevergeefs naar bedieningsknoppen zoeken. Is dat erg, nu we allemaal voortdurend met onze smartphone rondlopen? Wellicht niet, en voor een toestel van deze prijsklasse is het ontbreken van een paar knopjes snel vergeven. Wel onvergeeflijk is het ontbreken van een digitale uitgang. Dat is een minpunt, ondanks de goede DAC die in het toestel zit. Met een digitale uitgang was deze streamer een ideale partner geweest voor een high-end-versterker. Wat het toestel wel heeft, is een aparte 3,5 mm-jackuitgang, waarvan het nut ons volledig ontgaat. Maar dat is werkelijk het enige minpunt.

Aan de achterkant vinden we een analoge uitgang en een netwerkaansluiting maar helaas geen digitale uitgang.

Topklasse audiostreamer: Marantz NA6006

Heb je geen zin om zelf te knutselen en wil je genieten van de beste geluidskwaliteit? Dan is de Marantz NA 6006 iets voor jou. Dit model, uit dezelfde 6006-serie als de kwalitatieve PM 6006-versterker, kan werkelijk alles. Voor multiroom maakt de streamer gebruik van HEOS, het platform dat ook bij Denon terugkomt. De bediening verloopt via de overzichtelijke HEOS-app, via stembediening met Alexa, Google Assistant of JOSH, of gewoon via de knoppen op het apparaat zelf. Die laatste zijn echt een pluspunt: zelfs doorheen een omvangrijke muziekcollectie op een NAS is makkelijk te navigeren. Men vergeet soms dat een goede gebruiksinterface op het toestel zelf belangrijk kan zijn.

De Marantz NA6006 kan je eenvoudig bedienen aan de hand van de knoppen aan de voorkant.

Verder ondersteunt het apparaat internetradio (via vTuner), Spotify Connect, Pandora, SiriusXM, Amazon Music, TIDAL, Deezer en nog meer. Alle ‘grote’ audioformaten worden ondersteund tot 24 bits/192 kHz, en er is ook DSD-ondersteuning. Dankzij de twee analoge uitgangen – vast en variabel – kun je er ook actieve luidsprekers op aansluiten. Het apaaraat heeft een LAN-aansluiting, een digitale (optische) uitgang, en eveneens een optische ingang – goed om bijvoorbeeld je televisie op aan te sluiten of een andere bron, wanneer je actieve speakers gebruikt. Alle digitale nullen en enen worden omgezet door een erg kwalitatieve ESS9016-DAC, die bovendien twee verschillende oscillatoren heeft, voor (veelvouden van) 44,1 kHz en 48 kHz. Dat alles om een zo zuiver mogelijk signaal te bekomen. Is er dan werkelijk geen nadeel? Wel, het toestel kost wel wat, maar je krijgt er ook veel voor terug. Als we echt moeten muggenziften, dan was een FM- of DAB+-tuner hier wel leuk geweest om het apparaat nog completer te maken, maar heb je die echt nodig wanneer je internetradio hebt? Wij vinden eigenlijk van niet.

Goedkope audio streamer: Google Chromecast

Een Google Chromecast is een erg goedkope oplossing om streamingfunctionaliteit aan je versterker toe te voegen, op voorwaarde dat die versterker digitale ingangen heeft. Vroeger had Google ook een Chromecast met een analoge uitgang, maar die wordt helaas niet meer gemaakt. Voor erg weinig geld heb je hier een oplossing die muziek en internetradio kan streamen en compatible is van op eender welk apparaat dat over de Chromebrowser beschikt.

Het werkt iets minder out-of-the-box dan een volledig dedicated streamer: je zal zelf nog een en ander moeten configureren om de Chromecast volledig naar wens aan de praat te krijgen. Verder heeft een Chromecast geen Bluetooth, geen ingangen en slechts één, dan nog digitale, uitgang, maar in sommige gevallen is dat meer dan genoeg. De Chromecast is overigens ook bruikbaar om Netflix naar je televisie te streamen; hij is zodanig klein dat je hem makkelijk kunt ompluggen van je versterker in je televisie.

Om de Chromecast aan te sluiten maak je gebruik van de voorziene HDMI kabel.

Bluetooth audiostreamer: Marmitek BoomBoom 93

Als het allemaal wat eenvoudiger mag en geluidskwaliteit niet de eerste zorg is, dan kun je kiezen voor de Marmitek BoomBoom 93. Dit is ‘gewoon’ een Bluetoothstreamer: geen wifi, geen internetradio, geen multiroom. Het enige wat het apparaat doet, is het Bluetoothsignaal dat jij ernaartoe stuurt ontvangen, decoderen en analoog of digitaal doorsturen naar je versterker.

De Marmitek BoomBoom 93 heeft met een breedte van 6cm een zeer kleine voetafdruk.

Dat doet de Marmitek wel heel goed, omdat hij beschikt over aptX, de compressiemethode die het minste kwaliteitsverlies biedt. We gaan de nadelen van Bluetooth hier niet herhalen. Soms moet het gewoon gemakkelijk zijn: draadloze connectie maken, op play drukken en klaar. Wanneer dat je wens is en je niet té veel wilt inboeten op geluidskwaliteit, dan is de Marmitek BoomBoom 93 iets voor jou.

Aan de achterkant is er zowel een digitale als een analoge uitgang.

DIY audio streamer: Raspberry Pi met Volumnio

Wie nog avontuurlijker aangelegd is, kan zelf aan de slag met een Raspberry Pi. De Raspberry Pi is een kleine computer die draait op Linux. Volumio is een speciale Linuxdistributie die speciaal gebouwd is om muziek zo kwalitatief mogelijk af te spelen. Het leuke aan deze oplossing is dat je ze volledig naar je eigen wensen kunt bouwen. Bijzondere muziekformaten: geen probleem. Bovendien is een Raspberry Pi vrij goedkoop. Een nadeel is dat de DAC in de Raspberry Pi van erg slechte kwaliteit is. Voor een hifi-oplossing zijn er aparte DAC’s beschikbaar, die je gewoon op de Raspberry Pi kunt klikken. Het is een erg veelzijdige oplossing die bovendien een uitstekende geluidskwaliteit kan bieden en dat voor weinig geld, maar bereid je wel voor op wat opzoek- en configureerwerk. Volumio is compatibel met Airplay, maar biedt geen ondersteuning voor audio via Bluetooth. Wanneer je kunt streamen via Wifi, dan heb je dat ook niet nodig. Wanneer je er KODI op laat draaien in plaats van Volumio, dan kun je de Raspberry Pi tegelijkertijd aansluiten op je televisie om video daarnaar te streamen.

De Raspberry Pi 4 B is beschikbaar in een versie met 2GB RAM geheugen of 4GB.

We raden minstens een Raspberry Pi 3 aan; wanneer je ook video naar je televisie wilt streamen zelfs een Raspberry Pi 4, om zeker toekomstbestendig te zijn. Het lukt ook met een Raspberry Pi Zero, een kleinere, minder krachtige en bovendien goedkopere Raspberry Pi, maar bereid je voor op een iets ‘hobbeligere’ gebruikservaring. Wanneer je veel muziek op je NAS hebt, dan gaat het indexeren op de Pi Zero erg traag; digitale albumhoesjes worden ook meteen zwaar om te laden. Wanneer je enkel internetradio wilt streamen, dan kan een Pi Zero wel voldoen. In dat geval raden we een Pi Zero W aan, die over wifi beschikt. De Pi Zero W heeft geen analoge uitgang, je zal dus nog een apart geluidskaartje moeten kopen. Op volgende link kun je een goede guide vinden voor het installeren van Volumnio op een Raspberry Pi.

Tot zover het artikel ‘Beste audiostreamers 2021’ – Laatste update 10/11/2020

Lees meer berichten in de categorie ‘Audio’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.