Investeer je in jouw eerste aquarium, of geef je het verblijf van jouw huisdieren graag een opwaardering, dan mag de beste aquarium verwarming niet ontbreken. In de zoektocht naar een goede verwarming moet je rekening houden met een aantal dingen, zoals het vermogen, de afmetingen en voor hoeveel liter hij geschikt is.
Daarnaast zijn er verwarmingen die op batterij werken, andere op stroom. Ben je op zoek naar een energiezuinig alternatief, ook dan ben je hier aan het juiste adres. Je aquarium op de juiste temperatuur houden, lees hier verder om de beste aquarium verwarming te vinden.
Onze selectie aquariumverwarmers
- Beste prijs-kwaliteit: SuperFish Smart Heater bij Bol.com
- Beste voor grote aquariums: JBL Protemp E500 bij Bol.com
- Beste voor kleine aquariums: Aqua Nova bij Bol.com
- Beste voor mini aquariums: SuperFish Nano bij Bol.com
- Beste energiezuinige: SuperFish Eco Heater bij Bol.com
- Beste digitale: Inkbird Wifi bij Bol.com
- Beste op batterij: Hygger Aquarium Verwarming bij Amazon
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: SuperFish Smart Heater
- Design
- Veilig
- Prijs-kwaliteitverhouding
- Digitaal display
- Externe bediening
- Te krachtig voor nano aquarium
De beste aquarium verwarming scoort goed op veel vlakken en doet wat hij belooft. Deze verwarming van SuperFish krijgt lovende recensies van kopers met weinig tot geen kritiek. De staafverwarming beschikt over een ingebouwde thermostaat en een digitaal display waarop de temperatuur duidelijk leesbaar staat afgebeeld. Hij is beschikbaar in verschillende wattages, voor een klein tot groot aquarium. De staaf moet wel volledig onder water zitten en met 27 centimeter lengte is dat nipt als je een nano aquarium hebt.
De bediening van het aquarium kan eenvoudig van buitenaf. Een koper merkt op dat die bediening dichtbij het stopcontact zit. Hierdoor kan het wat onhandig zijn als je stopcontact ver van je aquarium zit. Dankzij het krachtige vermogen wordt een groot aquarium in enkele minuten opgewarmd. De automatische thermostaat houdt de temperatuur ook constant eens die is ingesteld.
De heater is bedekt met veiligheidsglas en een kunststofprotector. Ook het lange snoer maakt de verwarming veilig in gebruik. Veel kopers zweren bij dit product en zijn tevreden over de kwaliteit ervan, zeker zijn geld waard. Daarnaast zie je de verwarming bijna niet zitten als je een zwarte achtergrond hebt. Je ziet dan enkel de temperatuur met een rood lampje dat uitgaat als de verwarming de gewenste temperatuur bereikt.
Geschikt voor: 350 liter | Vermogen: 500 watt | Connectiviteit: /
Beste voor grote aquariums: JBL Protemp E500
- Krachtig
- Buitenfilter
- Eenvoudig in gebruik
- Gelijkmatige temperatuurverdeling
- Digitaal display
- Duurder
- Zelf monteren
Voor een groot aquarium kan je best een beroep doen op een verwarming met externe filter. Deze doorstroomverwarming beschikt over filtercirculatie waardoor de warmte gelijkmatig wordt verdeeld doorheen het hele aquarium. De temperatuur zal maximaal รฉรฉn graad verschillen op verschillende punten in het aquarium. De buitenfilter filtert het vuil uit je water voordat het in de verwarming terechtkomt.
Het digitale display geeft de huidige en de gewenste temperatuur weer. Je hebt dus geen extra thermometer nodig. Let wel, met รฉรฉn knopje regel je alles. Je zet de verwarming ermee aan en uit en bepaalt de temperatuur.
Dit product komt in de vorm van een klein bouwpakket met enkele onderdelen. Je moet dus zelf nog wat knutselen voor je de verwarming kan uittesten, maar dat gaat heel vlot. Op internet zijn handleidingen te vinden die de klus nog makkelijker maken. Er worden verschillende slangaansluitingen bijgeleverd zodat je zelf kan kiezen welke je gebruikt. Daarnaast zit er ook een borsteltje bij om de verwarming schoon te maken. De verwarming onderhouden doe je best twee keer per jaar.
Geschikt voor: 160-600 liter | Vermogen: 500 watt | Connectiviteit: /
Beste voor kleine aquariums: Aqua Nova
- Kwaliteit
- Compact
- Zowel verticaal als horizontaal te plaatsen
- Goedkoop
- Onduidelijke thermometer
De beste verwarming voor een klein aquarium is een staafverwarming die compact genoeg is. Het is namelijk belangrijk dat het volledig onder water gedompeld is. Deze verwarming heeft de ideale afmetingen voor een klein aquarium en is krachtig genoeg om de hele tank in enkele minuten te verwarmen. Je kan deze verwarming zowel verticaal als horizontaal plaatsen, waardoor hij sowieso niet boven het water uit zal komen.
De ingebouwde thermometer is analoog. Hierdoor kan je de exacte temperatuur moeilijker aflezen. De gewenste temperatuur stel je in door aan de bovenkant van de verwarming te draaien. Enkel de even getallen zijn daarop af te lezen, waardoor de verwarming minder precies ingesteld kan worden dan bij een digitale thermostaat. Om de verwarming vast te maken aan het aquarium worden er twee zuignappen bijgeleverd. Het snoer is wat aan de korte kant dus een verlengkabel kan goed van pas komen.
Geschikt voor: 75 liter | Vermogen: 75 watt | Connectiviteit: /
Beste voor mini aquariums: SuperFish Nano
- Automatische temperatuurregeling
- Klein formaat
- Onderhoudsvrij
- Goede kwaliteit
- Goedkoop
- Temperatuur moeilijk in te stellen
- Design
Heb je een mini of nano aquarium dan koop je best een verwarming die in je aquarium past. Dit 17 centimeter lange verwarmingselement van SuperFish is geschikt voor elk mini aquarium. Met zijn vermogen van 50 watt verwarmt hij theoretisch gezien tot 50 liter water. Al laat het merk zelf weten dat hij optimaal werkt in een aquarium met een maximale inhoud van 30 liter. De verwarming valt in de smaak door zijn goede prijs-kwaliteitverhouding.
Sommige kopers geven aan dat de temperatuurregeling wat tijd vraagt. Maar eens dat gebeurd is, doet de verwarming goed zijn werk. Doordat niet elke graad getoond wordt, is de juiste temperatuur vinden moeilijk. Je haalt er best een thermometer bij om het heel precies te doen. Het rode lampje geeft aan dat de verwarming op temperatuur aan het komen is en het gaat uit eens de ingestelde temperatuur bereikt is. Je geeft de ideale temperatuur zelf in. Daarna houdt de thermostaat de watertemperatuur stabiel en wordt de temperatuur automatisch bijgesteld als dat nodig is.
Een minpuntje is het uiterlijk van de verwarming. Vanbinnen zit een sticker die je niet kan verwijderen, waardoor het apparaat niet mooi oogt. Je bedekt het best met wat planten en decoratie als je oog ook wat wil.
Geschikt voor: 30 liter | Vermogen: 50 watt | Connectiviteit: /
Beste energiezuinige: SuperFish Eco Heater
- Compact
- Automatische thermostaat
- Makkelijk in te stellen
- Energiezuinig
- Goedkoop
- Voor kleine aquariums
Aquariumverwarming kan behoorlijk wat energie verbruiken, zeker als de omgevingstemperatuur lager ligt dan de gemiddelde kamertemperatuur. Om het energieverbruik te drukken kan je enkele dingen doen zoals het aquarium niet te dicht bij een venster zetten in de winter of je aquarium isoleren. Daarnaast kan je investeren in een energiezuinig verwarmingselement. Deze Eco Heater van SuperFish mag daarom niet ontbreken in het lijstje van beste aquarium verwarming.
Het is een compacte energiezuinige aquarium verwarming die tot wel 60 liter kan verwarmen en 50 watt verbruikt. De temperatuur van deze verwarmer is makkelijk in te stellen dankzij de thermostaat die zich aan de bovenkant bevindt. De ingebouwde thermostaat is heel gevoelig, waardoor hij de temperatuur nauw bepaalt en regelt. Er is amper verschil tussen deze thermometer en een externe thermometer. Je stelt de gewenste temperatuur in en de verwarming doet het werk voor jou. Hij houdt de temperatuur zo constant mogelijk.
Geschikt voor: 30 liter | Vermogen: 50 watt | Connectiviteit: /
Beste digitale: Inkbird Wifi
- Hoog vermogen
- Gelijkmatige warmteverdeling
- Met toegankelijke app
- Twee thermometers
- Digitaal display
- Verwarming moeilijk te connecteren met app
- Niet voor kleine aquariums
- Duurder
Deze digitale aquariumverwarming die je kan regelen via wifi vult het lijstje van beste aquarium verwarming aan. Het is een extern verwarmingselement. Dat is de beste keuze voor grotere aquaria mede dankzij het hoge vermogen. Wat opvalt is de stevigheid en de kwaliteit van het product. Het ziet er allesbehalve goedkoop uit, terwijl de prijs goed meevalt voor alle functies die je krijgt.
Deze verwarming komt gebruiksklaar uit de verpakking. Je moet enkel de buisjes in het water later zakken en de verwarming aan de buitenkant van het aquarium vastmaken. Zowel het digitale display als de stekkerdoos kan je ophangen aan de muur of in een kast door middel van een schroefje. Op het display zijn heel duidelijk twee cijfers te zien: de huidige temperatuur en de gewenste temperatuur.
Deze digitale verwarming is regelbaar via een app op je smartphone. Daarnaast kan je de temperatuur ook instellen op het display. Dankzij de twee thermometers kan je de temperatuur op twee verschillende niveaus in het aquarium meten. Als het verschil tussenbeide te groot is krijg een signaal. Zo garandeert de thermostaat een constante en gelijkmatige verdeling van de temperatuur. De verwarming slaat ook alarm als de minimum- of maximumtemperatuur overschreden wordt.
Geschikt voor: 1.000 liter | Vermogen: 1.200 watt | Connectiviteit: Wifi
Beste op batterij: Hygger Aquarium Verwarming
- Veilig
- Geheugenfunctie
- Geen snoeren
- Digitaal display en afstandsbediening
- Compact
- Enkel voor kleine aquaria
- Maximale temperatuur te hoog
Wil je gedoe met snoeren vermijden dan kies je best voor een aquarium verwarming op batterij. Dit product bestaat uit twee elementen: het verwarmingselement en de afstandsbediening waarmee je de temperatuur kan regelen. De verwarming hecht je aan een wand van het aquarium vast met twee zuignapjes. Op het digitale display zie je duidelijk de huidige temperatuur met daarnaast een rood lampje dat uitgaat als de gewenste temperatuur bereikt is. Met de afstandsbediening regel je de temperatuur van buitenaf, zodat je handen niet in het water hoeft te stoppen.
Het compacte formaat maakt de verwarming geschikt voor het kleinste aquarium, tot een nano aquarium toe. Voor de veiligheid zal de verwarming automatisch uitschakelen wanneer die boven water komt. Bij stroomuitval zal de ingestelde temperatuur ongewijzigd blijven dankzij de geheugenfunctie van de thermostaat, wat deze slimme aquarium verwarming onderscheidt van veel concurrenten. De verwarming is helaas niet krachtig genoeg voor grote aquaria en middelmaten. Daarnaast schakelt de verwarming pas uit als de temperatuur boven de 35 graden stijgt, wat veel te warm is voor de meeste goudvissen, schildpadden en Axolotls.
Geschikt voor: 50-90 liter | Vermogen: 100 watt | Connectiviteit: /
Waar op letten bij het kopen van aquarium verwarming?
Aquarium
Wat de beste aquarium verwarming is hangt deels af van het type aquarium. Staafverwarmingen werken het beste in nano aquariums tot middelgrote aquariums, al kan je ook twee verwarmingen plaatsen in een groot aquarium zodat de temperatuur zeker gelijkmatig verdeeld is over het water. Voor grote formaten kan je ook kiezen voor een externe verwarming met een filter. Die zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verspreid.
Daarnaast bepaalt de inrichting van je aquarium ook welke de beste aquariumverwarming is. Waterplanten hebben, naast vissen, ook baat bij een ideale temperatuur. Heb je veel waterplanten, dan kies je best voor bodemverwarming.
Afmetingen
De afmetingen van je aquarium en de waterinhoud bepalen hoe groot de verwarming mag of moet zijn. Verschillende afmetingen van aquaria hebben nood aan verschillende verwarmingen. Een staafverwarming is bijvoorbeeld ideaal voor een nano of een klein aquarium, aangezien de inhoud die verwarmd moet worden beperkt is. Let wel op dat de volledige staaf onder water kan. Staafverwarming werkt niet als die boven het water uit komt.
Bij een externe verwarming heb je dat probleem niet, dan moet je enkel twee slangetjes in het water stoppen, waardoor de afmetingen van de verwarming er niet toe doen. Externe verwarming is doorgaans wel duurder, maar ook ideaal om grotere hoeveelheden water te verwarmen.
Vermogen
De inhoud van je aquarium bepaalt hoe groot het vermogen van de verwarming minimaal moet zijn. De regel is hoe groter je aquarium, hoe hoger het wattage van de verwarming moet zijn om het hele aquarium te verwarmen. Doorgaans tel je รฉรฉn watt per รฉรฉn liter water. Heb je dus een klein aquarium van 30 liter, dan volstaat een wattage vanaf 25. Om een groot aquarium volledig te verwarmen heb je een krachtigere verwarming nodig. Let wel op dat je geen te krachtige verwarming in een klein aquarium stopt, de temperatuur kan dan snel te hoog worden.
Ook het verschil tussen de omgevingstemperatuur en de gewenste watertemperatuur is van belang voor het bepalen van het vermogen van de verwarming. Is het verschil kleiner dan 5 graden, dan volstaat 0,75 watt per liter water. Staat het aquarium bijvoorbeeld in een koude kelder, dan moet je meer graden overbruggen tussen de omgevingstemperatuur en de watertemperatuur. Met andere woorden, dan moet je een krachtigere verwarming hebben, รฉรฉn met een hoger wattage dus.
Thermometer
De temperatuur van het water moet zo optimaal mogelijk zijn voor de gezondheid van jouw vissen. Om de temperatuur te bepalen heb je een thermometer nodig. De beste aquarium verwarming heeft een digitale thermometer die geรฏntegreerd is in de verwarming en die de temperatuur zo juist mogelijk aangeeft.
Digitale thermometers geven de temperatuur weer op een schermpje zodat je het cijfer eenvoudig kan aflezen. Andere types hebben een analoge thermometer die moeilijker af te lezen is en doorgaans ook minder precies meet. Om je thermometer zo exact mogelijk te doen meten kan je hem ijken.
Daarnaast beschikken sommige verwarmingsinstallaties over een digitale verwarming met alarmfunctie. De thermometer slaat dan alarm wanneer de maximumtemperatuur overschreden wordt of wanneer het water kouder wordt dan de minimumtemperatuur. Bovendien geeft een digitale thermometer naast de temperatuur meestal ook de gewenste temperatuur aan.
Welke temperatuur moet een aquarium hebben?
Om het je vissen zo comfortabel mogelijk te maken, schommelt de temperatuur van het water best niet te veel. Om dat te vermijden maak je best gebruik van een verwarming. De thermostaat houdt de watertemperatuur dan constant. Hoewel de ideale temperatuur varieert per vissoort is een gemiddelde watertemperatuur van 24 ร 26 graden goed voor de meeste vissen.
Sommige tropische vissen, zoals de Siamese kempvis, vertoeven het liefst in warm water. Reken dan op een temperatuur tussen 26 en 30 graden. Voor schildpadden ligt de ideale temperatuur dan weer lager, rond 18 ร 22 graden overdag en 15 ร 20 graden โs nachts. Goudvissen blijken de gemakkelijkste te zijn qua watertemperatuur. Hun ideale leefomgeving is tussen 10 ร 21 graden warm, al kunnen ze temperaturen van 2 tot 28 graden verdragen.
Waar moet je de aquarium verwarming plaatsen?
De manier waarop je de verwarming plaatst hangt af van het type verwarming. Er zijn bijvoorbeeld verwarmingen die je aan de buitenkant van het aquarium moet bevestigen. Via een slangetje stroomt het water dan naar de buitenfilter, die aan de buitenkant hangt, en door de werking van de filter wordt de watertemperatuur gelijkmatig verdeeld.
De meeste aquarium verwarmingen moeten echter in het water drijven of met zuignappen aan de wand van het aquarium bevestigd worden. Het is heel belangrijk om de handleiding te lezen voordat je de verwarming installeert. Een staafverwarming mag bijvoorbeeld nooit boven het water uit komen als die in het stopcontact steekt. Daarom kijk je best ook naar de afmetingen van de verwarming en of die wel in de tank past.
De meeste verwarmingen werken ook op elektriciteit, je zoekt dus best een plaatsje dichtbij een stopcontact, zonder dat het gevaarlijk wordt. Is dit te moeilijk, dan kies je best voor een verwarming op batterij.