Wil je graag gezond frituren zonder olie of vet te moeten gebruiken? Dan is een airfryer de ideale oplossing. Een airfryer of heteluchtfriteuse is een relatief nieuw type friteuse die je ook kan gebruiken om te braden en te grillen. Een airfryer kan je op basis van verschillende elementen kiezen. Je hebt misschien een groot huishouden, of je zoekt een airfryer die binnen een bepaald budget past. Wij stelden daarom een top 5 samen van de beste airfryers in hun soort en gingen op onderzoek naar hoe je een airfryer nu precies gebruikt.

TOP 5 Beste airfryer 2021

PHILIPS – AVANCE AIRFRYER XXL HD9654/90

Ben je op zoek naar een airfryer met een grote capaciteit, dan is de Avance XXL van Philips een goede optie. Deze airfryer bakt niet minder dan anderhalve kilo voeding klaar zodat je snel veel kan klaarmaken voor een groot huishouden. Het is een alles-in-één keukenmachine die geleverd wordt met een extra bakplaat zodat je er ook vlees en vis mee kan grillen, taarten kan bakken en groenten roosteren. Uiteraard is het ook een airfryer voor frieten, die kan je er eenvoudig mee frituren. Ook snacks als pizza, lasagne, tosti’s, eitjes, een hele kip en afbakbroodjes kan je erin bereiden. De airfryer gebruikt warme lucht waardoor de gerechten tot wel 90% minder vet bevatten.

Andere troeven zijn de snelle opwarming, een ‘klaar-voor-gebruiksignaal’, een temperatuurregelaar, warmhoudfunctie, digitaal touchscreen, automatische uitschakeling en een opbergvak voor het snoer. De reviews van deze airfryers zijn allemaal lovend met uitzondering van enkele die vermelden dat de lade niet goed zou aansluiten op de airfryer.

“Beste airfryer groot huishouden”

TRISTAR – MINI CRISPY FRYER FR-6980

Is je budget wat krap maar wil je toch genieten van de voordelen van een airfryer, dan is deze Mini Crispy Fryer van Tristar een goede keuze. Voor minder dan 50 euro kan je al bakken, braden, roosteren, grillen of frituren voor 1 of 2 personen zonder dat je olie nodig hebt. Dankzij het compacte design neemt deze airfryer ook minder plaats in beslag. Naast een airfryer voor frieten kan je er ook volledige gerechten mee bereiden zoals muffins, koekjes, broodjes, kip, aardappelen, groenten en vis. Hou er wel rekening mee dat je er maximaal 500 gram frieten mee kan bereiden. Andere minpunten zijn dat er geen warmhoudfunctie, bakprogramma’s of digitale display beschikbaar zijn. Het is dus een heel eenvoudig, maar tegelijk ook een no-nonsense apparaat. Je gebruikt simpelweg de temperatuurregelaar op het analoge bedieningspaneel en hij warmt snel op.

“Beste budget airfryer”

TEFAL – EASY FRY PRECISION EY4018

Weet je niet goed hoe lang je een bepaald gerecht moet verwarmen of op welke temperatuur? Kies dan voor een airfryer met voorgeprogrammeerde instellingen voor alle mogelijke gerechten. Deze airfryer van Tefal laat je toe om meteen de juiste tijd en temperatuur te kiezen voor friet, karbonade, garnalen, cake, pizza, vis en vlees. Zoals wel meer airfryers van Tefal komt deze met de 3D Air Pulse technologie, die ervoor zorgt dat de hete lucht goed door de pan beweegt. Hierdoor wordt de inhoud in de pan egaler gegaard, zowel vanbinnen als vanbuiten. Hij beschikt over een laadvermogen van 1,2 kilogram, waardoor je meteen voor 3 à 4 personen tegelijk kan koken. De losse onderdelen zijn ook eenvoudig te reinigen aangezien je ze in de vaatwasmachine mag steken. Een gebruiker meent wel dat er in de praktijk niet zoveel in kan als dat Tefal beweert.

“Beste airfryer met bakprogramma’s”

FRITEL – MY SNACKTASTIC

Wil je een airfryer kopen voor op de camping? Deze airfryer van Fritel, de Snacktastic 4804, is dan volgens ons de beste airfryer. Dit is een voordelig en energiezuinig model met een vermogen van 1000 watt. In Europa werken apparaten op 230 volt. Wanneer je dit getal vermenigvuldigt met het aantal ampères dat jouw camping aanbiedt, dan bekom je de maximale wattage die je tegelijk kan gebruiken. De meeste campings bieden 4, 6 of 10 ampère aan. Biedt je camping bijvoorbeeld 6 ampère aan, dan kan je 1380 watt verbruiken. Hierdoor valt de Fritel airfryer net binnen de limieten in dit voorbeeld. Verder is dit een airfryer die optimaal de ruimte benut. Je kan hem instellen tot 60 minuten en van 80° C tot 200° C. De korf is vaatwasserbestending. Is het een goede airfryer voor frieten? Dat wel, maar voor zelfgesneden frieten zou je wel je tijd moeten nemen. Dat kan je ook verwachten van een airfryer met een lagere wattage. Tot slot is hij ook eerder bestemd voor kleinere porties.

“Beste airfryer voor camping”

PHILIPS – AIRFRYER XL HD9247/90

Zouden wij een airfryer kopen, dan kozen we voor dit model van Philips. Het heeft zijn populariteit te danken aan verschillende kwaliteiten. Allereerst beschikt het over een grote bereidingscapaciteit van 1,2 kg. Daarnaast is het eenvoudig schoon te maken dankzij vaatwasmachinebestendige onderdelen en met de meegeleverde bakplaat kan je vlees en vis bereiden in saus. Dankzij de Rapid Air technologie worden gerechten egaal gegaard en worden ze knapperig aan de buitenkant. Dankzij het digitale bedieningspaneel kan je nog preciezer te werk gaan. Met het slimme menu kies je ook meteen een programma dat bij je favoriete gerecht past. Hij beschikt over een groot vermogen van 2100 watt waardoor hij nog sneller je gerechten kan klaarmaken. Gebruikers schrijven dat de airfryer een echte aanwinst is in de keuken, dat hij een hoop schoonmaakwerk uitspaart en natuurlijk ook frituurvet- en olie uitspaart. Zijn er ook minputen? Enkele gebruikers schrijven dat het een kwetsbaar apparaat is, dat lawaaiierig kan zijn.

“Beste airfryer / editor’s pick”

airfryer-vergelijken

Tot zover onze suggestieve lijst beste airfryers.
Kijk ook naar de TOP 5 beste frituurpan voor een totaal beeld van je opties.

Airfryers vergelijken

Wat is een airfryer?

Een airfryer is een vrij nieuw soort keukenapparaat dat gerechten bereidt met gebruik van circulerende hete lucht. De technologie is te vergelijken met die van een convectieoven. Een mechanische ventilator doet de hete lucht langs voeding bewegen aan hoge snelheid. De temperatuur van een airfryer kan tot wel 230 C° gaan, afhankelijk van het model.

Door de heteluchttechnologie kan een airfryer voeding bereiden met slechts een dun laagje olie. Zo kan het toestel de voeding ook goudbruin bakken. Doorgaans heb je hiervoor 70-80% minder olie nodig dan in een frituurpan.

De meeste airfryers beschikken over temperatuurregelaars en timers. Je voegt de voeding toe in een lade bovenop een afdruiprekje. Sommige airfryers komen met accessoires voor een specifieke bakmethode zoals grillpannen, pizzapannen en spiesrekken.

Hoe gebruik ik een airfryer?

Hoe voorverwarmen

Zoals je wellicht al gelezen hebt, hoeven sommige airfryers niet voor te verwarmen. Met deze apparaten kan je meteen aan de slag. Moet je toch voorverwarmen, volg dan de instructies in de handleiding. Zet de airfryer op de juiste temperatuur en kijk na of er een signaal komt wanneer de airfryer voldoende opgewarmd is. Pas dan kan je beginnen met bakken voor het beste resultaat.

Airfryer baktijden

De baktijden van een airfryer zullen van een aantal zaken afhankelijk zijn, zoals het vermogen van de airfryer, of hij moet voorverwarmen, het type gerecht en de baktechnologie. Bij airfryers met automatische bakprogramma’s kan je dit eenvoudig nagaan door het juiste bakprogramma te selecteren voor de voeding die je wil bereiden.

Beschikt de airfryer niet over automatische bakprogramma’s, controleer dan op de verpakking van de voedingswaren wat de baktijd is en volg de instructies. Ook kan je een recept gebruiken. Zo zal je bijvoorbeeld diepvriesfriet twee keer ongeveer 9 minuten moeten bakken op een temperatuur van 200 C°.

Een andere mogelijkheid is om de handleiding van het apparaat te controleren. Vele merken bieden een lijst aan van voedingswaren en hoe lang je ze moet laten garen.

Hoeveel: watt / liter / olie / graden

Watt

De meeste airfryers draaien op een wattage van 1200-1500 watt. De wattage is bepalend voor de prestatie van het toestel. Een airfryer bereidt voeding sneller klaar dan een traditionele oven, die doorgaans werkt op 2500 watt. Doordat hij met een lagere wattage en in minder tijd de voeding sneller bereidt, is hij energiezuiniger dan andere toestellen.

Liter

Het aantal liter dat in een airfryer kan, verwijst integenstelling tot een klassieke oliefriteuse niet naar het aantal liter olie en voeding er samen in de pan kunnen, maar enkel naar de hoeveelheid voeding die er in de lade kan. Er hoeft namelijk maar een heel klein beetje vetstof gebruikt te worden. Zie daarvoor hierboven in het onderdeel over volume.

Olie

Je hebt niet voor al je airfryergerechten olie nodig, dan nog, het zal vaak maar een fractie zijn van wat je nodig hebt in een oliefriteuse. Een tot twee eetlepels volstaan om de meeste gerechten te bereiden. Gebruik nooit te veel olie, want dit kan voor rookvorming en zelfs brand zorgen. Voeg de olie toe volgens de handleiding van het specifieke apparaat.

Met een airfryer riskeer je echter niet, zoals bij oliefriteuses, dat er olie kan overlopen, spatten of dat je er mee in contact komt.

Graden

Twijfel je nog aan de baktemperatuur van een bepaald recept, ga dan uit van de regel dat je van de oventemperatuur ongeveer 16 C° mag aftrekken om de baktemperatuur voor de airfryer te bepalen.

Airfryer kopen, waar op letten

Grote of kleine airfryer

Bij het kiezen van de juiste airfryer kan je onder andere rekening houden met het volume of de hoeveelheid voeding die in de airfryer kan. Heb je een klein huishouden van 2 à 3 personen, dan kan je een kleinere airfryer kiezen met een capaciteit van 0,6 tot 1 kilogram. Het voordeel van kleinere airfryers is dat ze minder plaats innemen.

Heb je echter een groter huishouden van 4 à 6 personen, ga dan voor een capaciteit van minstens 1 kilogram. Hiermee kan je ook volledige maaltijden bereiden zoals vis, groenten en aardappelen of zelfs cake.

Met sommige airfryers kan je automatische programma’s selecteren die perfect bij je gerecht passen. Zo kan je je niet meer vergissen. Wil je graag veel verschillende gerechten bereiden met de airfryer, dan is een airfryer met automatische programma’s een goede keuze. Zo hoef je niet voor elk gerecht nog te gaan nadenken.

Baktechnologie

De technologie in een bepaalde airfryer is vaak gepatenteerd en daarom meestal gebonden aan een bepaald merk. Zo beschikken Tefal airfryers doorgaans over de 3D Air Pulse Technologie. Met een eetlepel olie heb je al genoeg om je snacks te bakken. Na een korte opwarmtijd is de airfryer al klaar voor gebruik. Dankzij een verhittingselement bovenaan de pan samen met de hete lucht, worden gerechten snel en egaal klaargemaakt.

Ook Philips beschikt over een gelijkaardige technologie in de RapidAir airfryers. Zij gaan ook nog een stap verder met hun TurboStar technologie. Deze zorgt ervoor dat al het overtollige vet uit de voeding wordt gehaald zodat je nog gezonder kan koken. Hij heet RapidAir omdat voorverwarmen dankzij de snelle technologie niet meer nodig is.

Tot zover het artikel ‘Beste airfryer 2021’ – Laatste update 12/11/2020

Lees meer berichten in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.