Een activity tracker of fitness tracker is een horloge met een stappenteller en hartslagmeter. Volgens ons onderzoek is de Fitbit Charge 3 de beste activity tracker voor de meeste mensen. Hij is gemakkelijk te gebruiken, meet je activiteiten zeer accuraat en is uitgerust met een krachtige batterij dat ongeveer een week meegaat. Onderaan dit artikel leggen we uit wie best een activity tracker koopt of wie beter voor een sporthorloge of smartwatch opteert. Een smartwatch is doorgaans duurder en kan meer in vergelijking met een activity tracker. Met een smartwatch kun je een gesprek beantwoorden, draadloos betalen via NFC, gedetailleerde notificaties lezen en nog veel meer. Een sporthorloge daarentegen heeft een accuratere hartslagmeter en GPS om gedetailleerde info over je workouts weer te geven.

TOP 5 – beste activity trackers 2021

1. Fitbit Charge 3

Beste activity tracker van 2021

Voordelen 

 • Goede hartslagmeter
 • Lang batterijduur (7 dagen)
 • Intuïtieve en duidelijke navigatie
 • Accurate slaap analyse
 • Sociale aspect Fitbit platform
 • Waterproof tot 50 meter diepte

Nadelen

 • Geen ingebouwde GPS sensor
 • Geen Fitbit Pay
 • Zwart-wit scherm

2. Fitbit Charge 4

Activity tracker met ingebouwde GPS

Voordelen 

 • Ingebouwde GPS en NFC
 • Lang batterijduur (7 dagen)
 • Intuïtieve en duidelijke navigatie
 • Spotify music controls
 • Sociale aspect Fitbit platform
 • Waterproof tot 50 meter diepte

Nadelen

 • Duurder dan de Charge 3
 • Zwart-wit scherm

3. Garmin Vivosmart 4

Een goed alternatief voor de Fitbit Charge

Voordelen 

 • Goede hartslagmeter
 • Automatische registratie activiteiten
 • Smal en onopvallend design
 • Lang batterijduur (7 dagen)
 • Body Battery en Pulse Ox

Nadelen

 • Klein scherm
 • Zwart-wit display
 • Geen ingebouwde GPS sensor
 • Slaapanalyse kan beter

4. Fitbit Inspire HR

Een minimalistische Fitbit activity tracker

Voordelen 

 • Stijlvol en minimalistisch design
 • Goede batterijduur (5 dagen)
 • Intuïtieve en duidelijke navigatie
 • Accurate slaap analyse
 • Sociale aspect Fitbit platform

Nadelen

 • Niet geschikt voor zwemmers
 • Zwart-wit display
 • Geen ingebouwde GPS sensor

5. Xiaomi Mi Band 4

Een goedkope activity tracker

Voordelen 

 • Smal en onopvallend design
 • Zeer goedkoop
 • Kleurenscherm
 • Zeer lange batterijduur (20 dagen)

Nadelen

 • Minder accurate tracking
 • Geen ingebouwde GPS sensor

Beste activity trackers vergelijken

Wie moet een activity tracker kopen?

De fitness trackers die we in dit artikel voorstellen zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar mensen die graag willen weten of ze genoeg bewegen gedurende de dag en of ze genoeg slapen gedurende nacht. Ook voor mensen die graag doelstellingen willen stellen zoals 10.000 stappen per dag zetten of meer willen gaan slapen kunnen het gebruiken om hun vooruitgang te volgen. Volgens een recent artikel van de Standaard dat ruim 1 op 3 Nederlanders te weinig beweegt.

hartslag meten activity trakcer

Een fitness tracker kan je helpen om jezelf bewust te maken van hoe weinig we eigenlijk bewegen en hoe vaak we eigenlijk stilzitten. Het voordeel is dat recente activity trackers met betere apps komen zodat je niet enkel je stappen of je slaapcyclus kunt volgen maar waar je ook kunt registreren of je wel genoeg drinkt en niet teveel eet. De grootste verschillen tussen de verschillende fitness trackers is hun gebruiksgemak en de verschillende sensoren die ze hebben zoals bijvoorbeeld GPS.

Welke activity tracker kiezen

Voor je beslist welke activity tracker je wilt kopen kun je best eens nadenken of een sporthorloge of smartwatch niet een betere optie is. De verschillen tussen smartwatches en activity trackers beginnen wel meer en meer te vervagen. Smartwatches of slimme horloges worden steeds kleiner terwijl ze hun functionaliteit behouden. Aan de andere kant blijven activity trackers klein terwijl ze steeds meer opties hebben in vergelijking met vroeger. We zien echter nog altijd een markt voor activity trackers. Ben je van plan om te trainer voor een halve marathon of een triathlon dan koop je beter een sporthorloge. Een sporthorloge is veel accurater in het opvolgen van je work-outs. Helaas kosten zijn de meeste modellen ook dubbel zo duur als een activity tracker.

Ze zijn namelijk doorgaans nog altijd een pak lichter dan smartwatches en het belangrijkste is dat de batterij een pak langer mee. Veel mensen zijn niet bereid om een horloge te kopen dat ze om de paar dagen moeten opladen. Een bijkomend voordeel van fitness trackers is dat ze veel goedkoper zijn dan een slimme horloges. Vroeger kon een fitness tracker enkel stappen registreren en een (foutiefe) inschatting maken van je hartslag en de calorieën die je gedurende dag zou verbrand hebben. De nieuwe fitness trackers kunnen vrij accuraat je stappen en hartslag meten, sommige kunnen zelfs een inschatting maken van je slaapkwaliteit. Verder komen ze met een volledig uitgebouwde app voor je iPhone of Android.

Activity trackers vergelijken

Gebruiksgemak

Is het gebruiksvriendelijk qua applicatie maar is het ook aangenaam om te dragen? Dit is soms belangrijker dan je denkt, een activity tracker zit namelijk een hele dag en misschien de hele nacht aan je pols indien je graag je slaappatroon wilt opvolgen. Indien dit het geval is wil je er een die niet te zwaar weegt met een bandje dat gemakkelijk zit ook al is het nu koud of warm. Is het scherm groot genoeg om gemakkelijk mee te navigeren? Dat zijn allemaal zaken waarmee we rekening hebben gehouden bij het selecteren van de beste activity tracker.

Software

Maar ook de bijhorende applicatie is belangrijk, als deze niet gemakkelijk is om te gebruiken dan ga je op termijn de activity tracker in je schuif laten liggen en niet meer gebruiken. En dat is een zonde want (en hier praat ik uit eigen ervaring) het gebruiken van een activity tracker kan het begin zijn van een gezondere levensstijl. Enkel en alleen als het gemakkelijk en tof is om je beweging, gewicht, calorieën, etc.. te registreren in de app ga je het ook effectief gaan doen. Als het veel tijd en energie kost om zaken te registreren of te bekijken ga je op termijn motivatie verliezen om het te gebruiken.

Prestatie

Houdt een activity tracker je stappen effectief correct bij? Goedkopere activity trackers kunnen niet altijd even correct het aantal stappen tellen. Om na te gaan of een activity tracker wel correct je aantal stappen meet hebben we de activity trackers aan de ene pols gedragen en een smartwatch met GPS functie gedragen aan de andere pols. Als de afwijking te groot was hebben we de activity tracker uit onze lijst geschrapt.Niet enkel het aantal gemeten stappen maar ook de correctheid van het inschatten van de activiteiten die je doet gedurende de dag zijn belangrijk. De ene activity tracker is veel beter in het herkennen of de afstand die je aflegt te voet is, met de fiets of met de auto. Dit is belangrijk zodat de applicatie een goede inschatting kan maken van het aantal calorieën dat je die dag verbrand hebt.

Batterij

Hoe goed is de batterij en komt hij in realiteit overeen met wat de producent afficheert? De reden waarom je een activity tracker koopt is zodat je hem niet elke dag aan de lader hoeft te hangen. Bij het kiezen van een activity tracker hebben we er rekening mee gehouden dat de batterij op zijn minst 1 week meegaat.

Waterdichtheid

Dit is niet voor iedereen belangrijk maar als je graag met je activity tracker wilt douchen of zwemmen dan moet hij wel waterdicht zijn. In onze lijst maken we op zijn minst 1 aanbeveling voor mensen die op zoek zijn naar een activity tracker waarmee ze met een gerust hart mee kunnen gaan zwemmen. Op de pagina van Wikipedia kan u een handig overzicht vinden wat je van elke IP certificering kan verwachten.

Onze activity trackers in detail

Volgens ons onderzoek is de Fitbit Charge 3 de beste activity tracker die je momenteel kunt kopen.Waar hij zich onderscheid van alle andere activity trackers is dat hij over een volledig functioneel touchscreen beschikt. Hierdoor is hij een stuk gebruiksvriendelijker in vergelijking met andere modellen die geen scherm of een te klein scherm hebben. Buiten het weergeven van je aantal stappen en je hartslag kun je er ook voor kiezen om notificaties van je smartphone naar je horloge te sturen. Ondanks de aanwezigheid van een touchscreen scherm is deze Fitbit activity tracker licht en stijlvol qua design. Het standaard bandje is gemaakt van silicone wat ideaal is als je vaak gaat lopen of zwemmen. Door de populariteit van de Fitbit Charge 3 zijn kan je kiezen uit heel veel verschillende bandjes die apart verkocht worden van siliconen, leer tot katoenen.

De Fitbit Charge beschikt niet over een ingebouwde GPS sensor. Wel kan het gebruik maken van de GPS sensor van je smartphone via Bluetooth. Nadeel is wel dat je voor je workout je smartphone met je activity tracker verbonden moet houden wanneer je je locatie wilt tracken. Als je aan je slaaphygiëne wilt werken kan hij een goede coach zijn voor jou. Zowel ‘s nachts als overdag kan hij nauwkeurig je nachtrust en eventuele dutjes registreren. En via de Fitbit app krijg je ook toegang tot een uitgebreid netwerk van andere Fitbit gebruikers. Zo kun je het tegen vrienden, familie en collega’s opnemen. Persoonlijk vind ik dit een grote plus omdat het sociale aspect ook motiverend werkt om te gaan sporten. Afhankelijk van je gebruik gaat de batterij ongeveer een week mee wat vrij goed is aangezien het over een touchscreen beschikt. Als we alle activity trackers vergelijken met elkaar dan komen we tot de conclusie dat de Fitibit Charge 3 de meeste complete activity tracker is die je momenteel kunt kopen.

De Fibit Charge 3 en 4 zijn op vlak design zo goed als identiek. De tracking module van de Charge 4 is volledig zwart in plaats van grijs bij de Charge 3. Het grootste verschil is dat de Charge 3 geen ingebouwde GPS en NFC sensor heeft. Door het ontbreken van de GPS sensor moet je de Charge 3 verbinding laten maken met je smartphone om het traject van je work-outs te kunnen registreren. Dit is minder handig omdat een smartphone vrij zwaar is om te nemen wanneer je gaat lopen. Daarnaast heeft enkel de Charge 3 Special Edition een NFC chip waarmee je contactloos mee kunt betalen via Fitbit Pay. Koop je een gewone Charge 3 dan kun je hier dus geen gebruik van maken. Voor de rest zijn beide activity trackers zo goed als identiek.

De Garmin Vivosmart 4 is een activity tracker met een smalle band en een klein touchscreen. Ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een activity tracker met een onopvallend design. Deze Garmin activity tracker maakt door zijn software slim gebruik maakt van het kleine scherm. Hierdoor kun je gemakkelijk je hartslag of je aantal stappen in de gaten houden. We gaan het geen nadeel noemen maar het is even wennen om via het kleine scherm te navigeren. De band is gemaakt van siliconen en zit aangenaam rond je pols. Hou er wel rekening mee dat de activity tracker ingebouwd zit in de band zelf. Denk dus twee keer na vooraleer je je leur kiest want je kunt deze later niet uitwisselen voor een ander bandje.

Het grootste nadeel van een Garmin activity tracker is dat het een minder gebruikers telt in vergelijking met Fitbit. Veel gebruikers maken graag gebruik van een netwerk om je te vergelijken met vrienden, collega’s en familie. Als dit belangrijk is voor jou dan ben je misschien beter af met de Fitbit Charge 3. Wat goed is aan de Garmin Vivoactive 4 is dat het zeer goed je stappen en je hartslag kan meten. Ondanks zijn kleine afmeting gaat de batterij ongeveer een week mee. Door de kleine afmetingen is het niet uitgerust met een GPS. Dus als je graag na het lopen of fietsen nog eens je traject wilt herbekijken op Google Maps ben je beter af met de Fitbit Charge 3.

De Fitbit Inspire HR is een goede alternatief voor de Fitbit Charge 3. Voor mensen die liever een goedkopere Fitbit activity tracker willen kopen is er de Inspire HR. Dit Fitbit horloge is ontworpen om je dagelijkse activiteiten zoals je stappen en je hartslag te meten. Het is ook waterbestendig en juist zoals de Mi Band 3 heeft het een certificering van 5ATM. Je kan ermee gaan zwemmen en het zal je baantjes registreren. Hou er gewoon rekening mee dat je eerst in de instellingen instelt of je baantjes van 25m of 50m zwemt. Anders loop je het risico dat hij je baantjes incorrect zal tellen.

De batterij daarentegen gaat helaas wel maar 5 dagen mee, wat we weinig vinden voor een activity tracker. Wat we fijn vinden is dat er voor de Fitbit HR een breed gamma aan bandjes worden gemaakt. Zo kan je je activity tracker personaliseren en het een unieke look geven. Van de meeste activity trackers is de Fitbit HR een van de meeste elegante designs die we gevonden hebben. Als je op zoek bent naar een elegante activity tracker om af en toe te gaan zwemmen dan is de Fitbit HR Inspire een goede keuze. Je krijgt bovendien toegang tot het uitgbreide netwerk van alle Fitbit gebruikers. Dit is vooral tof om uitdagingen aan te gaan met vrienden, familie of collega’s. Een meer diepgaande review van de Fitbit Inspire HR kan u terugvinden op de website van DC Rainmaker.

De Xiaomi Mi Band 4 is een goedkope activity tracker die ondanks zijn prijs veelzijdig is. Het heeft de mogelijkheid om nauwkeurig je stappen en hartslag te meten. Daarenboven is er ook een optie om je slaapkwaliteit te meten. Het is zeker niet de beste activity tracker vooral door de beperkte app en het ontbreken van GPS. Maar persoonlijk ben ik al fan van de Xiaomi Mi Band sinds de eerste generatie die uitkwam midden 2014. Er is geen enkele andere activity tracker op de markt die vergelijkbaar is met een Fitbit horloge aan een fractie van de prijs. Als je zoals de meeste mensen enkel je stappen wilt tellen en je hartslag in de gaten wilt houden dan heb je meer als voldoende aan deze Mi Band 4. Je kunt zelfs je slaapkwaliteit in de gaten houden indien je deze activity tracker ‘s nachts rond je pols laat zitten.

Daarenboven gaat de batterij tot 3 keer langer mee in vergelijking met de Fitbit Charge 3 of de Garmin Vivosmart 4. Dit komt voornamelijk omdat de Xiaomi Mi Band 4 er voor heeft gekozen om het scherm relatief simpel te houden. Hierdoor gaat de batterij ongeveer een maand mee. Maar dit hangt vooral af hoe vaak je je hartslag meet en hoeveel je het scherm gebruikt. Het heeft zelfs een waterdichtheid van 5ATM, dit wil zeggen dat het 10 minuten kan overleven in een diepte van 50 meter. Mensen die op zoek zijn naar een goedkope activity tracker voor minder dan 30 euro en geen nood hebben aan GPS kopen best de Xiaomi Mi Band 4. Er is geen enkele andere activity tracker op de markt die hetzelfde aanbiedt in deze prijscategorie.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.