Momenteel is de GoPro Hero 8 de beste action camera van 2021. Het kan filmen in een 4K resolutie aan 60 frames per seconde. Verder heeft deze action camera elektronische beeldstabilisatie, waterresistentie, gestabiliseerde time-lapse video’s en nog veel meer. Het is in vergelijking met de competitie de meest complete action camera maar dat komt wel aan een stevige prijs.

Uiteindelijk hangt jouw keuze van beste action camera ook voornamelijk af van uw gebruik. Waterdicht, schokbestendig, automatische stabilisator, slow-motion, mounting opties, … Al deze elementen hebben een invloed op jouw keuze. Vergelijk de beste actie camera’s in onze lijst en kies degene die het beste past bij jouw benodigdheden. Onderaan dit artikel kan u het volledige onderzoek terugvinden en waar u op moet letten bij het kopen van een action camera.

Beste Action Camera 2021

GoPro Hero 8

Beste action camera 2021

De beste action camera van 2021 is de GoPro Hero 8. Hij kan 4K filmen aan 60 frames per seconde (FPS) met een 100 mbps voor vloeiende beelden. Wat ook nieuw is HyperSmooth 2.0, de nieuwe versie van GoPro’s elektronische beeldstabilisatie. Dankzij HyperSmooth 2.0 worden je opnames gestabiliseerd zodat je een stabiel eindresultaat krijgt zonder een gimbal te gebruiken. Door gebruik te maken van de Boost modus worden beelden zelfs na zware schokken en stoten gecorrigeerd. De elektronische beeldstabilisatie kun je voor elke filmmodus gebruiken. Van 4K opnames aan 60 FPS tot 1080p opnames aan 240 FPS zodat je de beste slowmotion opnames kunt maken. Het is duidelijk dat de GoPro Hero 8 de huidige koning in het rijk van elektronische beeldstabilisatie is.

Er is ook een vernieuwd design met onderaan een geïntegreerde mount. Het voordeel van deze designkeuze is dat je geen behuizing meer nodig hebt. Hierdoor is de Hero 8 niet enkel compacter maar is het ook gemakkelijker om de batterij en de geheugenkaart snel te vervangen. De lens van de camera steekt ook minder ver uit en het glas zou twee keer sterker zijn in vergelijking met vroeger. De nieuwe versie van TimeWarp is enorm intuïtief en kan nu automatisch de snelheid bepalen waarmee het moet filmen. Ook kun je zeer eenvoudig Hyperlapse naar realtime vertragen wanneer je wilt. De GoPro Hero 8 heeft heel wat nieuwe features die de moeite waard zijn. Hij is wel 90 euro duurder in vergelijking met de Hero 7. Deze voorganger heeft ook een zeer goede prijs kwaliteit verhouding en bespreken we hieronder.

GoPro Hero 7 Black

Editor’s pick 2021

Sinds 2019 is de Hero 7 opgevolgd door de Hero 8 waardoor het niet langer de beste action camera is. Toch verkiezen wij deze action camera door de uitstekend prijs / kwaliteit verhouding. Hij is namelijk 100 euro goedkoper dan de Hero 8 en kan ook in 4K filmen aan 60 frames per seconde. Enkel een getraind oog zal een verschil zien tussen identieke opnames van een Hero 7 en een Hero 8. Enkel bij zeer veel schokken en stoten zal de Hero 8 een stabieler resultaat geven. De Hero 7 is ook uitgerust met HyperSmooth maar je kan de elektronische beeldstabilisatie niet voor elke filmmodus gebruiken terwijl de Hero 8 dit wel kan.

TimeWarp werkt even goed, je moet alleen zelf de opnamesnelheid handmatig instellen. Ook moet je hem ook altijd in een behuizing steken wanneer je hem op een fiets, kayak of ander voertuig wilt monteren. Maar het voordeel van de Hero 7 is dat de het over een HDMI poort beschikt en de behuizing van de lens vervangbaar is. Ook is hij 90 euro goedkoper in vergelijking met de Hero 8, met dat geld kun je al een behuizing, draagtas en een extra batterij aanschaffen. De GoPro Hero 7 Black is volgens ons ideaal voor mensen die prijsbewust zijn en niet de allerbeste elektronische beeldstabilisatie nodig hebben.

DJI OSMO ACTION cam

GoPro alternatief

Vroeger, wanneer men van een action cam sprak dacht men automatisch aan de GoPro. De kwaliteit van GoPro was wereldwijd gekend en het merk was niet te verslaan. Tegenwoordig komt Dji steeds dichter en dichter. Dit Chinese bedrijf was vooral gekend om zijn drones, nu beginnen de action cameras beter en beter te worden. De OSMO Action is hier een uitstekend voorbeeld van. Betaalbaar maar kwalitatief goed in orde. De DJI is vergelijkbaar met de GoPro Hero 8 black. Kijken we snel naar het ontwerp, dan zien we bij de DJI twee schermen. Eén vooraan en één achteraan. Zo zie je altijd makkelijk wat je filmt. Een licht overbodige luxe, maar toch handig.

Een groot verschil is de digitale zoom die beschikbaar is bij GoPro. DJI maakt hier geen gebruik van, er is geen digitale zoom. De beeldhoek is 145°, vier graden minder dan de GoPro. In de beeldkwaliteit zit een miniem verschil. Daar waar de GoPro 4K cinema aankan maakt de DJI gebruik van Ultra HD (4K). Deze zijn bijna gelijkaardig met een verschil in output. Wil je hoge resolutie films maken dan gebruik je best de GoPro. Het bewerken van videos gebeurt best in H.264, iets dat DJI niet aanmaakt. Je ontvangt bestanden in .mov of MPEG-4. Kijken we naar batterij dan gaan ze ongeveer even lang mee, al is de DJI iets sterker dan de GoPro.

DJI OSMO POCKET action camera

Handheld / action camera met ingebouwde Gimball

DJI heeft ook een tweede type action camera op de markt gebracht. dit is eerder een mini toestel dat bedoeld is om vastgehouden te worden. Klein en compact zijn de selling points van deze camera. Door het ontwerp heb je ook een geïntegreerde gimball. Deze zorgt voor uitstekende beeldstabiliteit en bewegingen tijdens het filmen. In tracking mode kan de camera je gekozen persoon of voorwerp zelf volgen. Via een wireless module verbind je de gimball met je smartphone waar je gebruik maakt van de Mimo app.

Los van deze geweldige argumenten moet het duidelijk zijn dat de beeldkwaliteit niet concurreert met de Hero 8. Hoewel deze DJI Pocket in 4K opneemt heb je slechts een kijkhoek van 80°. Dit is bijna de helft van de breedte van een DJI Action of GoPro. Ultra HD (4K), 60 FPS en bestanden opslaan in H.264, het is nog altijd een uitstekende optie voor sommige mensen. Alles hangt af van je gebruik. Het doet een beetje denken aan de GoPro Hero Session, maar dan veel beter. De 875 mAh batterij gaat 140 minuten mee tijdens het filmen.

INSTA360 ONE R – TWIN

Beste 360° action camera

GoPro probeerde het al met de de GoPro Max, een 360° action camera. Vandaag is de beste 360° action camera de Insta360 One R, je moet er wel het budget voor hebben. Eens gekocht geniet je dus van 360 graden beeldhoek, dit wordt bereikt door twee camera’s die via ingebouwde software de beelden aan elkaar plakt. Filmen kan in 4K en tot 240 fps, even goed als de GoPro of DJI camera’s. Een klein voordeel, je kan een microfoon op deze insta360 aansluiten voor verbeterd geluid. Iets wat spijtig genoeg ontbreekt op andere camera’s.

Wat de Insta360 zo speciaal maakt is het modulaire ontwerp. Je kan elk onderdeel loskoppelen en vervangen; de lens, de batterij of het middenstuk. Wil je een andere camera dan ‘bouw je hem zelf opnieuw’ met de onderdelen dat je wil. Zo kan je de lens veranderen om betere foto’s te nemen, of een brede lens nemen voor een bredere kijkhoek. Wil je hier meer over weten dan raden we deze youtube aan. Ook zwemmen kan, zonder extra bescherming kan je met deze action camera tot 5 meter diepte opzoeken. Daarnaast is het ook stof- en schokbestendig, en maak je verbinding via Bluetooth of wifi. Er is geen NFC of GPS. Meer 360° camera’s vind je in het artikel beste 360° camera’s.

Als we kijken naar de lineup van de Hero 7 lijn dan is de Black-edition de duurste en beste uitvoering. De White-edition is daarentegen de goedkoopste van de drie, de Silver-edition bevindt zich ergens tussen deze twee. Los van de kleur kun je de Hero 7 Silver herkennen omdat het geen klein LCD scherm aan de voorkant heeft. De Black-edition heeft dit wel en hiervan kun je eenvoudig aflezen hoe lang je al aan het filmen bent en aan welke resolutie. Ook kun je zien hoeveel filmtijd je nog op je geheugenkaart en of je batterij bijna plat is. Buiten dit LCD scherm zijn de Black- en Silver edition quasi identiek qua design, afmetingen en gewicht. Goed om te weten is dat de Hero 7 Silver een ingebouwde batterij heeft die je enkel kan opladen via een USB-C kabel. Je kan de batterij dus niet vervangen wanneer hij leeg maar je kunt het wel aansluiten op een externe powerbank om zijn filmduur te verlengen.

“Goede goedkope action camera 2021”

Op vlak van resolutie kunnen zowel de Black edition als de Silver edition in 4K en 1440p filmen. Het verschil zit hem voornamelijk in de maximale framerate. De framerate van de Hero 7 Silver is bij 4K gelimiteerd tot 30 frames per seconde en bij 1440p tot 60 frames per seconde. De Black Edition kan daarentegen een framerate aan van 60 fps bij 4K en maar liefst 240 fps bij een resolutie van 1440p. Als je dus veel in slowmotion wilt filmen ben je beter af met de Black Edition. Alhoewel de Hero 7 Silver is uitgerust met elektronische beeldstabilisatie is deze niet even good als de HyperSmooth van de Black Edition. Maar voor veel mensen is een action van meer dan 300 euro overkill. Voor ongeveer 200 euro heb je met de GoPro Hero 7 Silver een goede action camera die in 4K aan 30fps kan filmen.

Nikkei Extreme X6S

Action camera onder 100 euro

De Nikkei Extreme X6S is volgens ons de beste action camera onder de 100 euro. Deze action camera kan 4K beelden opnemen voor mensen met een beperkt budget. Op zich is de beeldkwaliteit niet slecht, maar wanneer je filmt in 4K is de maximale framerate gelimiteerd tot 15 fps. Dat zal lijden tot een stroef beeld dat lijkt te haperen. Je moet er dus niet op rekenen om mooie beelden te kunnen maken in 4K. Maar in de 1080p resolutie kun je filmen tot een framerate van 60 fps wat een veel mooier beeld zal opleveren dan 4K aan 15fps.

Het grote nadeel aan deze action camera is echter de beperkte batterijcapaciteit van een anderhalf uur. Als je de wifi aanzet kan je zelfs maar een half uur filmen. Verder beschikt het over een eerder beperkt aanbod qua accessoires. Maar als je voor minder dan 100 euro een action camera wilt kopen met een paar accessoires dan heb je maar een beperkte keuze en is de Extreme X6S de beste keuze.

Beste-actie-camera-2020

Eerder op zoek naar een 360° Action camera – bekijk dan onze ‘Top 5 beste 360 graden camera‘. Zoek je naar een camera voor de auto – bekijk dan onze beste dashcams van het moment. Wil je je filmkunsten naar een hoger niveau tillen? Dan heb je een drone nodig om de mooiste beelden vast te leggen.

Action camera’s vergelijken

Wat is een action camera?

Een action camera is een zeer kleine en stevige camera met een groothoeklens (fisheye). Het onderscheid zich van andere camera’s door het feit dat het makkelijk op verschillende voorwerpen kan bevestigd worden. Je kan het onder meer op een helm, fiets, auto, selfiestick of bijvoorbeeld op een huisdier plaatsen om unieke momenten te filmen. Een action camera kunnen we dus aanraden aan mensen die onvergetelijke momenten willen filmen. Of je nu op reis gaat om te wandelen, fietsen, snowboarden of surfen, met een action camera kun je vanuit verschillende perspectieven je unieke herinneringen vastleggen.

Action camera kopen,
waar op letten

Kwaliteit action camera

De kwaliteit van de video wordt bepaald door een aantal factoren zoals de resolutie en frames per second. De meeste action camera’s kunnen video opnemen in 4K, de goedkopere modellen kunnen enkel in Full HD (1080p) opnemen.

De meeste films die je op TV ziet zijn ongeveer 24 frames per seconde (fps). Aan 24 fps wordt er een illusie gecreëerd van bewegende beelden die aangenaam is voor de ogen. Wanneer je oude films ziet die zijn opgenomen aan 16  fps merk je dat het beeld hapert.

Wij raden daarom aan om voor een action camera te gaan die minstens 4K aan 30 fps kan filmen en bij voorkeur 4K aan 60 fps. Er bestaan goedkopere 4K camera’s die claimen dat ze 4K kunnen filmen. Deze vergeten zo goed als altijd te vermelden dat ze enkel 4K aan 15 fs kunnen filmen. Het resultaat is dat je een haperend beeld zult krijgen met een hoge resolutie dat onbruikbaar is. Duurdere action camera’s daarentegen kunnen filmen tot 1080p aan 240 fps. Dit is vooral belangrijk als je beelden tot 8x in slowmotion wilt opnemen.

Action cam met stabiliser

De beste action camera’s hebben tegenwoordig ingebouwde beeldstabilisatie. Dit wilt zeggen dat ze het beeld kunnen stabiliseren zodat het minder ‘shaky’ overkomt. Elektronische beeldstabilisatie is een enorme plus maar komt ook aan een stevig prijskaartje. GoPro, dat een zeer goede stabilisatie heeft, doet dit door gebruik te maken van 10% van de kijkhoek. Deze extra 10% wordt weggeknipt, maar wel gebruikt om het beeld mooi in het midden te houden.

Doe je graag aan extreme sport waar veel beweging in is, dan is een action camera met beeldstabilisatie een must. Ski, skateboard, surfen maar ook lopen of fietsen. De camera zal altijd trillingen ondervinden, een goede beeldstabilisatie bespaart je geld in software.

high res actie camera

GEBRUIKSGEMAK

Wanneer je aan het fietsen of aan het surfen bent wil je niet bezig zijn met het instellen van je action camera. Een goede action camera heeft een intuïtieve bediening en knoppen op strategische plekken. Door het kleine formaat van een action camera is het niet altijd gemakkelijk en er zijn weinig producenten dit een action camera maken met een hoog gebruiksgemak. Action camera’s worden ook wel eens sportcamera’s genoemd.

De beste action camera’s hebben een scherp LCD touchscreen dat handig te bedienen is in combinatie met een app voor je smartphone. Op die manier kan je ook via je smartphone de instellingen aanpassen zonder dat je je action camera moet gaan dismounten.

ACCESSOIRES

Om het meeste uit je action camera te halen ga je een aantal accessoires nodig hebben. Sommige minder bekende merken hebben zeer weinig accessoires of accessoires van lage kwaliteit waardoor je gelimiteerd wordt in de manieren waarop je kan filmen.

Het grote voordeel van een GoPro action camera is dat het over het meeste accessoires beschikt. Ook zijn de accessoires van zowel GoPro van zeer goede kwaliteit maar ze zijn redelijk prijzig. Gelukkig zijn er heel wat andere fabrikanten zoals Amazon Basics die ook accessoires maken voor GoPro. Let er gewoon op dat je geen mounts niet van de goedkoopste Chinese website koopt. Je wilt namelijk vermijden dat je mount afbreekt tijdens het surfen of het snowboarden en dat je je dure GoPro kwijt bent.

Actie camera met wifi, gps of bluetooth

Een action cam kan op verschillende manieren gebruikt worden. Enerzijds kan je jezelf filmen, selfie-stijl. Anderzijds kan je de action cam vasthouden om je ‘Point of view’ te delen. Doe je het zo dan hou je de camera vast en heb je nood aan accessoires om dit zo goed mogelijk te doen. Zet je de actie camera ergens statisch dan heb je nood aan een mount. Het belangrijkste is echter dat je de camera van op afstand aan kan zetten. Dit gebeurt meestal met een afstandsbediening of via de smartphone.

Action Camera met wifi

De meeste actie camera’s hebben een eigen hotspot die je kan aanzetten. Eens deze aanstaat kan je met de action camera met de smartphone verbinden. Zij delen nu samen een netwerk en kunnen met elkaar communiceren. Je kan de camera bedienen, maar je kan ook naar opgeslagen bestanden kijken. Downloaden op de smartphone en je hebt de bestanden klaar om te delen op je sociale media.

Action Cam met Bluetooth

Heb je geen ingebouwde wifi dan is er meestal ook een optie om hetzelfde te doen via bluetooth. Deze verbinding is even goed maar is meestal niet sterk genoeg om echt op afstand te werken. Tegenwoordig hebben de meeste action camera’s ingebouwde wifi.

action cameras vergelijken

GoPro vs DJI Osmo action cam vergelijken

We hebben de vergelijking ook zelf gedaan, de GoPro heeft nog steeds de beste beeldkwaliteit. Ook op basis van beeldstabilisatie is de GoPro iets beter. Gezien ze aan een gelijkaardige prijs zijn is de GoPro dus nog steeds de betere keuze. De Hero 8 heeft ook een ingebouwde GPS, iets dat ontbreekt in de Osmo Action. Daarnaast zijn dit zeer gelijkaardige toestellen.

Kijk je naar ontwerp dan is de DJI iets dikker maar minder hoog. Ook het scherm aan de voorkant kan voordelig zijn als je voornamelijk selfie videos zal maken. Bij GoPro moet je telkens achter de camera staan om het beeld te zien. Bij DJI is het beeld zichtbaar, zelf al sta je voor de camera. Ook de batterij van de GoPro is redelijk teleurstellend (tegenover vorige modellen), maar dit is normaal door de 4K opnames. Deze pakken veel geheugen en kracht. DJI heeft hier geen antwoord op, ook hun batterij houdt het nauwelijks een uur vol. Beide modellen hebben vervangbare batterijen, je kan dit nadeel dus overbruggen met een extra batterij.

Tot zover ons artikel ‘beste action camera 2021’ – Laatste update 12/08/2020

Lees meer artikels binnen de categorie ‘Camera’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.