In dit artikel gaan we op zoek naar de tien beste crèmes tegen acne. Hoewel veel mensen te kampen krijgen met acne, is het nog steeds niet evident om te weten welke behandeling het beste past bij jouw huidtype.
De precieze oorzaak van acne blijft in de meeste gevallen onbekend, maar vaak heeft het te maken met erfelijkheid, leeftijd of hormonen. Het is vooral belangrijk om je huid goed te reinigen zodat talg en ander vuil zich niet kunnen ophopen. Daarnaast kan een goede acnecrème al heel wat helpen. Lees hier verder om de beste crème tegen acne te vinden voor jouw huid.
Onze selectie
- La Roche-Posay Effaclar DUO bij Bol.com
- Differin Resurfacing Scar Gel bij Bol.com
- The Ordinary Azelaic Acid Suspension Serum 10% bij Bol.com
- Kiehl’s Breakout Control bij de Bijenkorf
- Clinique Anti-Blemish Solutions bij de Bol.com
- Mario Badescu Drying Lotion bij Bol.com
- Paula’s Choice CLEAR bij Bol.com
- Clearasil Ultra Rapid Cream bij Bol.com
- Neutrogena Rapid Clear bij Bol.com
- YUN ACN Probiotic Repair Crème bij Pazzox
Snel zoeken
La Roche-Posay Effaclar DUO
- Hydraterend
- Werkt snel
- Vermindert onzuiverheden en mee-eters
- Helpt met restlittekens en hyperpigmentatie
- Budgetvriendelijk
- Huid trekt na aanbrengen
- Niet alcoholvrij
- Kan donkere vlekken veroorzaken
Deze anti-acné crème is zeer hydraterend voor de huid en werkt al twaalf uur na het eerste gebruik. Naast het verminderen van onzuiverheden en mee-eters helpt het met restlittekens en hyperpigmentatie. Het product is bevat salicylzuur.
Dat laatste exfolieert de huid en zorgt ervoor dat er minder puistjes ontstaan. Salicylzuur maakt dat de huid er helder en fris uitziet. Het bevat ook niacinamide, wat roodheid beperkt en kalmerend werkt. Na een evaluatie bleek dat honderd procent van de gebruikers vond dat de crème niet kleverig aanvoelde, een groot pluspunt.
Deze crème kan je gebruiken in combinatie met de Effaclar zuiverende reinigingsgel van La Roche-Posay. Dit product is gemaakt voor inflammatoire acne, meer specifiek cystische acne. Een nadeel kan zijn dat de huid na het aanbrengen wat trekt en niet goed reageert op dit product. In sommige gevallen verergert de acne daardoor. Ook wordt aangegeven dat de crème donkere vlekken kan veroorzaken.
Geschikt voor: Vette huid | Belangrijkste ingrediënten: Benzoylperoxide | Inhoud: 40 ml
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Voorkomt nieuwe acne
- Stimuleert celvernieuwing
- Helpt met littekens
- Kan irriteren
- Uitdrogend effect
Dit product is geschikt voor alle soorten acne en het heeft een vrij goede prijs-kwaliteitverhouding. Het verwijdert puistjes vanuit de poriën en voorkomt de vorming van nieuwe acne. Zo wordt de huidtextuur en -toon hersteld. Differin verkleint ook het risico op littekenvorming.
Deze crème is heel effectief bij hormonale acne. Differin gel kan wel roodheid, een jeukerig gevoel of huiduitdroging veroorzaken. We zouden deze formule dan ook niet aanraden voor mensen met een erg droge huid. Deze gel werkt anders dan andere acnebehandelingen omdat hij de celvernieuwing stimuleert en de twee primaire oorzaken van acne aanpakt, namelijk verstopte poriën en ontstekingen.
De formule op waterbasis is vrij van olie en bevat geen parfum of alcohol. Het belangrijkste ingrediënt is adapalene. Deze stof behoort tot de retinoïden, dat is een verzamelnaam voor medicijnen die afgeleid zijn van vitamine A zuur. Adapaleen remt ontstekingen af en vermindert huidirritatie.
Geschikt voor: Gemengde en vette huid | Belangrijkste ingrediënten: Adapalene | Inhoud: 30 ml
- Helpt bij dofheid, oneffenheden en ongelijke teint
- Verbetert de huidtextuur
- Minimaliseert puistjes
- Budgetvriendelijk
- Wordt niet volledig opgenomen door de huid
Dit huidverzorgingsproduct richt zich op dofheid, oneffenheden en een ongelijke teint. Daarnaast verbetert het de textuur van de huid en minimaliseert het puistjes. In tegenstelling tot veel andere zuren, veroorzaakt dit product geen irritatie. Het helpt zelfs tegen roodheid en rosacea. Deze crème is parfum- en alcoholvrij.
Het product wordt aangeraden door bekende schoonheidsspecialisten en skincare experts. Gebruikers geven aan dat de formule goed werkt bij actieve acne, maar soms resulteert in skin pilling. Dat is wanneer een product na het aanbrengen kleine vlokjes of bolletjes vormt op de huid.
Geschikt voor: Alle huidtypes | Belangrijkste ingrediënten: Azelaïnezuur| Inhoud: 30 ml
- Helpt dode huidcellen te verwijderen
- Minimaliseert puistjes
- Vermindert littekens
- Niet parfumvrij
- Kleine tube
Voor mensen met een gevoelige huid die geïrriteerd raakt door salicylzuur is dit product aan te raden. Het hoofdingrediënt zwavel werkt ontstekingsremmend en antibacterieel. Het helpt dode huidcellen te exfoliëren en de huid te verzachten. De formule bevat ook niacinamide, wat voor een verhelderend effect van de huid zorgt.
In combinatie met andere huidverzorgingsproducten zorgt niacinamide ook voor het herstel van de oliebalans in de huid. Naast het verwijderen van puistjes, helpt dit product met acne littekens. Het bevat geen parabenen. Kiehl’s Spot Treatment is niet parfumvrij en heeft volgens sommige gebruikers een onaangename geur.
Geschikt voor: Gevoelige huid | Belangrijkste ingrediënten: Zwavel, vitamine B3 | Inhoud: 30 ml
- Helpt tegen hardnekkige puistjes
- Voorkomt de vorming van nieuwe acne
- Gerichte behandeling
- Handig doseerpompje
- Dehydraterend effect
- Bevat gedenatureerde alcohol
Deze crème, gemaakt van salicylzuur, is al jaren op de markt, maar doet het nog steeds zeer goed. Het is een goede crème tegen hardnekkige puistjes die maar niet willen verdwijnen en het helpt ook tegen de vorming van nieuwe acne. Dit product is parfum-, olie- en parabeenvrij en je kan het tweemaal per dag aanbrengen na het reinigen van de huid.
Deze gel bevat wel gedenatureerde alcohol, wat je huid flink kan uitdrogen. Clinique Anti-Blemish Solutions kan gebruikt worden als een doelgerichte behandeling waarbij de gel specifiek wordt aangebracht op het puistje zelf. Voor sommige gebruikers droogt deze gel de huid te veel uit waardoor een ongemakkelijk gevoel ontstaat. We raden hem dan ook niet aan voor mensen met een droge huid.
Geschikt voor: Gemengde en vette huid | Belangrijkste ingrediënten: Salicylzuur | Inhoud: 30 ml
- Snel resultaat
- Droogt oppervlakkige onzuiverheden uit
- Helpt met verstopte poriën
- Kalmeert de huid
- Niet alcoholvrij en dehydraterend
- Laat soms vlekken achter op lakens of kledij
Volgens Deze Drying Lotion van Mario Badescu geeft snelle resultaten en is verpakt in een glazen of plastic flesje. De lotion helpt om oppervlakkige onzuiverheden uit te drogen. Doordat het hoofdbestanddeel alcohol is, is de formule mogelijk te dehydraterend voor mensen met een droge huid.
Dit kan je verhelpen door een aangepaste hydraterende crème of moisturizer te smeren. Daarnaast bevat dit product salicylzuur, zwavel en zinkoxide wat de overtollige talg absorbeert en de poriën ontstopt. Je brengt het product ’s avonds met een wattenstaafje aan op de onzuiverheden, laat het drogen en wast het vervolgens ’s morgens af.
Na het gebruik van de lotion kan je huid heel droog aanvoelen en in sommige gevallen laat hij vlekken achter op lakens of kussens. Dit product is volledig vegan en gluten- en microplasticvrij. Dit product won de ELLE Magazine Beauty Award voor ‘de meest effectieve acne behandeling’ dankzij de unieke mix van salicylzuur en calamine die tegelijkertijd puistjes uitdroogt en ze ’s nachts laat verdwijnen. Daarbovenop kalmeert het de huid.
Geschikt voor: Gemengde en vette huid | Belangrijkste ingrediënten: Alcohol, salicylzuur, zwavel en zinkoxide | Inhoud: 29 ml
- Helpt tegen puistjes en roodheid
- Voelt heel licht
- Bevat geen agressieve ingrediënten
- Verbetert de huidtextuur
- Duur
Dit is een effectieve acnebehandeling die helpt om puistjes en roodheid te bestrijden en te voorkomen. Dat gebeurt door de aanwezigheid van allantoïne, benzoylperoxide en bisabolol. Deze crème is bedoeld voor milde tot matige acne en voelt aan als een lichte lotion met een matte finish. Het bevat geen agressieve ingrediënten die een droge huid of irritatie veroorzaken.
Daarnaast is het product parabeen- en parfumvrij. Door de verzachtende plantenextracten in deze crème kalmeert de huid. Gebruikers geven aan dat de textuur van hun huid is verbeterd na het gebruik van de lotion. Dit product breng je tweemaal per dag aan na het reinigen van het gezicht en het kan gebruikt worden onder make-up. Het is bovendien geschikt voor cystische acne. Deze acne behandeling is de duurste uit onze selectie.
Geschikt voor: Alle huidtypes | Belangrijkste ingrediënten: Allantoïne, benzoylperoxide, bisabolol | Inhoud: 67 ml
- Snel resultaat
- Vermindert roodheid en grootte van puistjes
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Dermatologisch getest
- Niet alcohol- of parfumvrij
- Kleine tube
Dit is een huidvriendelijke behandeling die puistjes verwijdert in amper vier uur tijd zonder gekende bijwerkingen zoals irritaties of dergelijke. De aanwezige ingrediënten openen verstopte poriën zodat puistjes en mee-eters worden voorkomen. Daarnaast vermindert deze crème de grootte en de roodheid van de puistjes.
De exfoliërende bestandsdelen gaan huidveroudering en puistjes tegen. Dit product is dermatologisch getest en goedgekeurd. Het wordt aangeraden om de crème tweemaal daags op een gereinigde huid aan te brengen en vervolgens te laten drogen. Een nadeel van dit product is dat het alcohol en parfum bevat. Dat kan zorgen voor dehydratatie en bepaalde irritaties. De tube is aan de kleine kant dus je zal er niet zo lang mee doen.
Geschikt voor: Gemengde en vette huid | Belangrijkste ingrediënten: Salicylzuur | Inhoud: 15 ml
- Vermindert roodheid en grootte van puistjes
- Snel resultaat
- Speciaal ontwikkeld voor acnegevoelige huid
- Niet voor zeer gevoelige huid
- Duur
Het is klinisch bewezen dat deze acnebehandeling de roodheid en de grootte van hardnekkige acne kan verminderen in slechts twee uur. Het product bevat namelijk de hoogste dosis benzoylperoxide. De door dermatologen aanbevolen behandeling is speciaal ontwikkeld voor de acnegevoelige huid en helpt acne onder controle te houden.
Voor de crème heb je geen voorschrift nodig. Voordat deze crème kan worden aangebracht, moet de huid grondig gereinigd worden. Je kan het product één- tot driemaal daags gebruiken. De crème is beschikbaar in tubevorm en is niet aangeraden voor de zeer gevoelige huid. Verschillende gebruikers geven aan dat het product te sterk is voor hun huidtype. Het is dus aangeraden om het eerst uit te testen op je hand of arm. Indien er geen allergische reactie volgt, kan je het veilig gebruiken op je gezicht.
Geschikt voor: Alle huidtypes | Belangrijkste ingrediënten: Benzoylperoxide | Inhoud: 28 ml
- Garandeert verbetering binnen vier weken
- Hydrateert
- Zachte textuur
- Budgetvriendelijk
- Eerste weken kan acne verergeren
De YUN ACN crème is een probiotische dag- en nachtcrème geschikt voor alle huidtypes. De crème bestaat voornamelijk uit levende bacteriën. Het product, ontwikkeld door een onderzoeksteam van de Universiteit Antwerpen, biedt een alternatief voor de agressieve antibioticakuren voorgeschreven door dermatologen. De crème is ontwikkeld om het microbioom van de huid te herstellen.
De crème garandeert honderd procent verbetering binnen de vier weken en zorgt voor vijftig procent meer hydratatie. De eerste weken zal de acne mogelijk wat verergeren, maar na verloop van tijd verdwijnt de acne volledig. Daarnaast zijn er geen bijwerkingen en mag je het product onbeperkt gebruiken. Het product heeft een zachte textuur met kleine microcapsules die levende bacteriën bevatten. De crème is bovendien erg budgetvriendelijk.
Geschikt voor: Alle huidtypes | Belangrijkste ingrediënten: Levende bacteriën | Inhoud: 50 ml
Waar op letten bij het kopen van een crème tegen acne?
Type acne
Er zijn heel wat soorten acne te onderscheiden. De meest voorkomende soort is de acne vulgaris. Deze komt vaak voor in de puberteit en staat beter bekend als de ‘jeugdpuistjes’. Toch kunnen mensen (vooral vrouwen) ouder dan 25 jaar er ook nog last van hebben.
Dat wordt dan vaak acne tarda genoemd. Dit soort acne is makkelijk te bestrijden met de juiste behandeling. Als tweede is er de acne conglobata, een zeer heftige vorm van acne, waarbij de talgklieren ernstig ontstoken zijn.
Kenmerkend zijn onderhuidse knobbeltjes en abcessen. Deze acne zorgt voor grote littekens die lang zichtbaar zijn. Als de acne verergert, dan spreken we over acne fulminans. Dit is een zeldzame en pijnlijke vorm.
Acne cosmetica wordt veroorzaakt door het gebruik van cosmetica die poriën verstoppen. Een andere soort, acne mechanica, ontstaat door wrijving en druk op de huid. Daarnaast is er de acne neonatorum, die enkel voorkomt bij baby’s. Deze soort gaat meestal vanzelf weer over.
Type huid
In totaal bestaan er zo’n vijf huidtypes. Als eerste is er de normale huid, die wordt gekenmerkt door fijne poriën die nauwelijks zichtbaar zijn. De normale huid voelt zacht en glad aan en ziet er helder uit. Het tweede huidtype is de droge huid.
Bijna 25 procent van de mensen heeft een droge huid. Deze staat gekend voor zijn fijne structuur met poriën die redelijk gesloten zijn. De droge huid produceert minder talg en bevat daardoor minder vocht. Dit huidtype ziet er dof uit en voelt minder elastisch aan waardoor het snel geïrriteerd of rood lijkt.
Als de zone rond je neus, voorhoofd en kin (T-zone) vaak blinkt en de rest van het gezicht droog aanvoelt, dan heb je een gecombineerde of gemengde huid. Dat is een combinatie van huiddelen die te veel talg aan maken en huiddelen te weinig talg aanmaken.
Voelt je huid vet aan en is de textuur erg ruw en dik, dan heb je een vette huid. De poriën bij dit huidtype zijn groot en zichtbaar. Hier komen puistjes en mee-eters vaak voor. Een vette huid kan te wijten zijn aan hormonale schommelingen. Als laatste bespreken we de gevoelige huid. Mensen met dit huidtype hebben last van roodheid, een branderig gevoel en schilfers.
De beste crème tegen acne bevat liefst geen parfum. Parfum kan de huid namelijk nog meer irriteren. Alcohol is dan wel een nuttig ingrediënt om te ontsmetten, het kan de huid nog meer onder druk zetten.
Vaak voegt men alcohol toe aan de formule omwille van het uitdrogende effect. De puistjes drogen uit, maar de huid ook. Zeker gedenatureerde alcohol vermijd je best. Wie van nature een erg droge huid heeft, kiest best voor een acne crème zonder alcohol.
Onderliggende aandoeningen
Sommige huidverzorgingsproducten zijn niet aan te raden in combinatie met bepaalde medicatie of tijdens een zwangerschap. Het beste is om tijdens een zwangerschap te overleggen met je huisarts wat nu wel of niet kan.
Gelukkig kan je de meeste producten wel blijven gebruiken. We lijsten hieronder op welke producten je beter vermijdt tijdens een zwangerschap.
Het oplichtende ingrediënt arbutine en derivaten zoals alfa-arbutine zijn niet aangeraden. Een beter alternatief zijn de ophelderende producten die vijf procent of meer niacinamide en vitamine C bevatten.
Producten met retinol (vitamine A) gebruik je ook beter niet tijdens je zwangerschap of tijdens de borstvoeding. Anti-aging producten zonder deze ingrediënten zijn een alternatief die wel kunnen. Salicylzuur is mogelijk, maar in beperkte mate.
Hoe ontstaat acne?
Acne is een hormonale aandoening die zich uit in ontstekingen van de huid. De oorzaak van acne omvat meestal verschillende factoren. Zo is erfelijkheid een risicofactor bij acne.
Het gebruik van medicijnen zoals steroïden en lithium kan in sommige gevallen ook acne veroorzaken. Daarnaast spelen hormonen en bacteriën een rol bij jeugdpuistjes.
De meeste mensen krijgen acne in hun pubertijd. Dat komt doordat jongvolwassenen in die tijdsperiode meer talg gaan produceren door de toenemende hormonen. Overmatige talgproductie kan poriën verstoppen, zo ontstaan mee-eters.
Ook contact met cosmeticaproducten of olie kan de poriën verstoppen. Een aantal risicofactoren die acne kunnen verergeren zijn een gebrek aan vitamines, de menstruatiecyclus, anticonceptie, angst, of een heet en vochtig klimaat.
Wat helpt tegen acne?
Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen om acne te verminderen. Zo is het aangeraden om je huid zoveel mogelijk met rust te laten. Veel wassen, wrijven en masseren is niet nodig en kan leiden tot meer acne. Knijpen en uitduwen van puistjes doe je best niet. Hierdoor kan namelijk makkelijk nieuwe acne ontstaan.
Zonlicht is ook niet goed voor acne. Je kan zelf huidproducten kopen om acne te verminderen. Mocht dit niet helpen, dan kan je altijd een dermatoloog raadplegen. Die zal dan producten voorschrijven eventueel in combinatie met medicatie.
Wat te doen tegen acne littekens?
Soms kan je littekens overhouden aan acne. Dat zijn rode of bruine vlekken op de plek waar het puistje vroeger zat. Om dit tegen te gaan bestaan er enkele middelen. Zo bestaan er heel wat crèmes tegen littekens op de markt. Ook serums die vitamine C bevatten of dagcrèmes met SPF zijn aangeraden.
Als het litteken hardnekkig is en moeilijk vervaagt, kan je altijd een laserbehandeling, chemische peeling of microneedling overwegen.
Bij acnelittekens is het beter om te voorkomen dan te genezen. Dat wil zeggen dat je best zo weinig mogelijk prutst of knijpt aan je bestaande puistjes. Mocht je dit wel doen, dan kunnen die puistjes ontsteken, wat zorgt voor littekens.